Buurtbewoners halen slag thuis, Barco mag geen windmolen plaatsen op bedrijfsterrein in Kortrijk

Het West-Vlaamse beeldtechnologiebedrijf Barco verliest zijn omgevingsvergunning voor een windmolen op zijn bedrijfsterrein in Kortrijk. Dat meldt de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Enkele nabijgelegen bedrijven en omwonenden hadden beroep aangetekend.

Barco wil een windmolen plaatsen op zijn bedrijfsterrein aan de zuidrand van het Beneluxpark in Kortrijk. Het gaat om een windmolen van 180 meter hoog met een vermogen van 4,5 megawatt. Het bedrijf verkreeg daarvoor in mei vorig jaar een omgevingsvergunning van de Vlaamse regering.

Maar de Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft die vergunning nu vernietigd. Die oordeelt dat de Vlaamse Regering niet voldoende verantwoordt waarom de windmolen op die locatie vergunbaar is. Een van de kritieken luidt dat de Vlaamse regering niet zorgvuldig heeft onderzocht of de windmolen wel past in de omgeving en de Raad treedt dat argument bij. Het is volgens de Raad ook niet duidelijk of de verplichte bufferzone volledig werd gerealiseerd.

Het dossier keert nu terug naar de Vlaamse regering die drie maanden de tijd krijgt om opnieuw over de vergunningsaanvraag te beslissen.

Ook geen zonnepanelen

Barco wilde oorspronkelijk een groot zonnepanelenpark bouwen op zijn terreinen, maar dat werd geweigerd wegens een te grote impact op het landschap. Daarom besloot de firma om een vergunning aan te vragen voor de bouw van een windturbine om zo in zijn eigen energie te kunnen voorzien.

The post Buurtbewoners halen slag thuis, Barco mag geen windmolen plaatsen op bedrijfsterrein in Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na gelekt seksfilmpje van Truiense politica: “Rondsturen is strafbaar. De boetes kunnen oplopen tot 80.000 euro”

Een kandidate voor de gemeenteraadsverkiezingen uit Sint-Truiden gooide vorige week plots de handdoek in de ring, nadat een oud seksfilmpje was opgedoken. Wie het filmpje rondstuurde, is volgens experts strafbaar. De boetes kunnen oplopen tot 80.000 euro. En sinds de wet in 2020 verscherpt werd, is het zelfs strafbaar om het filmpje aan iemand te tonen.

Lees meer »

Pater en missionaris Jozef Lannoo (94) uit Tielt overleden: Vriend en moordenaar Staf Van Eyken mocht begrafenis bijwonen, maar weigerde

Jozef Lannoo uit Tielt, ook wel beter gekend als pater Jef is op 94-jarige leeftijd overleden. Pater Jef zette zich jarenlang in voor jongeren in heel Vlaanderen. Hij was ook missionaris en trok na zijn pensioen zijn broer, pater Luk achterna naar Haïti. Daar verdiepte hij zich volledig in de evangelisatie en het vrijwilligerswerk in de grootste sloppenwijk van de

Lees meer »

Bère Retrokoers kruidt kermisweekend in Meulebeke: “Stijn Devolder geeft startschot”

Op zaterdag 21 september is er de achtste editie van Bère retrokoers. Het wordt opnieuw een knotsgekke bedoening voor zowel peuters, kleuters, jongeren als volwassenen. Het team heeft alles in het werk gesteld om er opnieuw een boeiende en prijzenrijke editie van te maken.
The post Bère Retrokoers kruidt kermisweekend in Meulebeke: “Stijn Devolder geeft startschot” appeared first on

Lees meer »

Dexter-prequel verschijnt op 13 december

De serie ‘Dexter: Original Sin’, die zich afspeelt voor de gebeurtenissen van de serie ‘Dexter’, verschijnt in december. Dat heeft Paramount donderdag aangekondigd. De eerste aflevering is vanaf 13 december te streamen op Paramount+.

Lees meer »

Evy De Swaef riskeert elf jaar voor poging gifmoord op haar schoonmoeder: “Ik ga mijn onschuld volhouden voor eeuwig en altijd”

Voor poging tot gifmoord op haar schoonmoeder heeft het parket gisteren 11 jaar geëist tegen Evy De Swaef (35) uit Berlare. In een heel geanimeerde zitting voor de Brusselse rechtbank hield de vrouw met opgeheven hoofd en zonder verpinken haar onschuld staande. Al zijn er wel een aantal heel bijzondere eigenaardigheden in het dossier.

Lees meer »

Zaterdag start project LIJF-elijk ANDERS in Engelse Kerk

In de Engelse Kerk in de Langestraat in Oostende start zaterdag het project ‘LIJF-elijk ANDERS’ met foto’s van de Gentse Hilde Braet. Het is een fototentoonstelling rond seksualiteitsbeleving van vrouwen met een beperking.
The post Zaterdag start project LIJF-elijk ANDERS in Engelse Kerk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Duizenden gedupeerden, ook uit ons land, dagen Nederlands fietsmerk Babboe voor rechter

Het Nederlandse advocatenkantoor Birkway begint namens zeker 14.000 gedupeerden uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Duitsland een rechtszaak tegen het de Nederlandse fabrikant van bakfietsen Babboe. Dat maakte advocaat Quirijn Bongaerts bekend in het televisieprogramma Radar. Met de claim wil het kantoor dat de gedupeerden een schadevergoeding krijgen voor de onveilige fietsen van Babboe.

Lees meer »

Duizenden gedupeerden, ook uit België, dagen fietsmerk Babboe voor rechter

Het Nederlandse advocatenkantoor Birkway begint namens zeker 14.000 gedupeerden uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Duitsland een rechtszaak tegen het de Nederlandse fabrikant van bakfietsen Babboe. Dat maakte advocaat Quirijn Bongaerts bekend in het televisieprogramma Radar. Met de claim wil het kantoor dat de gedupeerden een schadevergoeding krijgen voor de onveilige fietsen van Babboe.

Lees meer »

Straffe beelden: auto speelbal van kolkende rivier in Polen – “In de voorbije uren tien dambreuken in Neder-Oostenrijk”

In de Oostenrijkse deelstaat Neder-Oostenrijk worden de dammen scherp in de gaten gehouden. “We hebben de afgelopen uren tien dambreuken gehad. Die moeten nauwgezet weer hersteld worden”, aldus het hoofd van het crisisteam. Vanuit het Poolse grensdorpje L?dek-Zdró komen intussen beelden die de kracht van het water aantonen. Een auto werd daar meegesleurd door een kolkende rivier en belandde met

Lees meer »

LIVE EK WIELRENNEN. Riberolle en Demey proberen wel, maar geraken niet weg

Net geen Belgische medaille bij de junioren mannen op het EK wielrennen. Felix Orn-Kristoff pakte na een sprint met drie het goud. Matijs Van Strijthem en Nio Vandevorst werden iets later vierde en vijfde. Ook de elite vrouwen zijn begonnen aan hun Europees kampioenschap. Zonder Lotte Kopecky en dus moet vooral het collectief de sterkte worden.

Lees meer »