Gustaaf Vanden Berghe (12) is nieuw Gaperke van Anzegem: “De kroon op mijn lentefeest”

Gustaaf Vanden Berghe (12) werd tot ’t Gaperke van 2024 van Anzegem gekroond. “Gustaaf was razendsnel in het puzzelen en ook de Eiffeltoren bouwen ging heel vlot. Hij kwam er als veelzijdige kampioen uit en is voor één jaar lang de jeugdige ambassadeur voor de gemeente”, aldus voorzitter van het Gaperscomité Maarten Deseyn (30). Tot zaterdag 28 juni 2025 mag hij het geel-rode Gaperkostuum dragen dat hij kreeg van ’t Gaperke 2023 Florian D’Haese.”

Tijdens de proeven werd Gustaaf geholpen door zijn gaperpeter Karel-Lodewijk Decleir. “Ik had mijn dooppeter gekozen omdat ik er een heel toffe band mee heb en we elkaar goed kennen”, zegt het trotse kersvers Gaperke uit het zesde leerjaar van Leefschool Groene Poortje in Kaster.

“Hij was meteen enthousiast. Op de verkiezingsdag was het ook mijn lentefeest. Ik vond het superleuk dat mijn hele familie er was om te supporteren en om dan mijn feest af te sluiten als Gaperke! Ik vind het een grote eer om als Gaperke het komende jaar het glas te mogen heffen op tal van feestelijkheden samen met de burgemeester.”

Voorronde

Een recordaantal van 21 kinderen, waaronder 10 jongens en 11 meisjes uit alle acht de Anzegemse scholen, nam het tegen elkaar op tijdens de alombekende Gapersfeesten via een aantal praktische opdrachten en kennisproeven. Zaterdagvoormiddag startte de voorronde met een kennisronde met vragen over Anzegem en over het thema van dit jaar ‘Olympische Spelen’.

Daarna volgden nog vijf spelletjes die ze met hun gaperpeter/gapermeter moesten afleggen waaronder de zinnen van de Brabançonne in de juiste volgorde zetten, geluidsfragmenten van verschillende olympische sporten herkennen, samenwerken om een foto na te bootsen, ringwerpen en het afleggen van een parcours. De vijf beste gingen verder naar de finale en kregen als opdracht mee om zoveel mogelijk spullen binnen het thema mee te brengen.

Gunstige weergoden

Om 18 uur was het dan zover. De timing van de weergoden paste perfect in het schema. “Toen de hemelsluizen zich openden, volgden zes proeven in de tent”, licht bestuurslid Gaperscomité Sofie Merlier (34) toe. “Er kon een bonuspunt verzameld worden door een afgedrukte foto tegen het einde van de voorronde te tonen met de Eiffeltoren en een persoon die ook aanwezig was. Indien meerderen erin slaagden, ging het bonuspunt naar de oudste persoon die aanwezig was.”

Na een kennisronde waarop peter/meter en kandidaat hetzelfde moesten antwoorden, het bouwen van een Eiffeltoren met kranten en plakband en het gooien van pingpongballetjes naar het hoofd van de peter die een badmuts met scheerschuim aanhad, volgde de bekende ‘Ik breng mee ronde’. “In deze ronde worden twintig voorwerpen in het thema afgeroepen en de kandidaten krijgen punten per voorwerp dat ze mee hebben”, verduidelijkt Sofie. “Dat ging van een hockeystick tot een medaille.”

Ten slotte was er een puzzelopdracht en het mikken van tennisballen in een emmer die de peter geblinddoekt vasthield. Dooppeter en broer van zijn mama Hilde Decleir uit Kaster Karel-Lodewijk Decleir (42) vond het bijzonder om Gustaaf te ondersteunen. “Ik vond het leuk en goed georganiseerd”, klinkt hij overtuigd. “De proeven waren heel plezant en echt gericht op de kinderen. Het meeste spannende was al het materiaal dat we moesten meebrengen omdat we niet wisten welke voorwerpen er zouden gevraagd worden. Alleszins waren we met genoeg supporters, maar we hadden toch minder materiaal dan de rest. De sterkte van ons als duo was de snelheid.”

Snelle puzzelkampioen

“Zo scoorden we best in de puzzelronde en de kennisronde over elkaar. Gustaaf is slim en heeft veel inzicht om zaken snel te herkennen en te plaatsen. Door de wedstrijd hebben we elkaar nog beter leren kennen. Het was ons ook gelukt om een foto te vinden met daarop een aanwezige persoon bij de Eiffeltoren. Helaas was mijn 70-jarige mama niet de oudste.”

Gustaaf was vol ongeloof toen de jury hem als Gaperke afriep. “Hij had het niet verwacht en ik heb hem tijdens de dag voorbereid op het feit dat de kans klein was dat hij zou winnen”, lacht de Gaperpeter. “De titel was dan ook absoluut de kroon op zijn lentefeest!”

The post Gustaaf Vanden Berghe (12) is nieuw Gaperke van Anzegem: “De kroon op mijn lentefeest” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Leffingeleuren mikt op 12.000 toeschouwers: “Onze festivalformule is uniek”

Op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september loopt het dorpscentrum van Leffinge weer lekker vol voor Leffingeleuren. Editie nummer 47 is al sinds vorige week helemaal uitverkocht, al kunnen liefhebbers wel nog terecht op het gratis gedeelte van het festival. “Net die formule maakt Leffingeleuren uniek”, klinkt het.
The post Leffingeleuren mikt op 12.000 toeschouwers: “Onze festivalformule

Lees meer »

Jeugdploeg van de Week: de GU17 van voetbalclub KM Torhout

Dit is de GU17 van voetbalclub KM Torhout. Bovenaan van links naar rechts Jona Tanghe, Louis Sandra, Leonardo Bratu, Senne Cogghe, Ares Maniares, Thor Goossens, Ben Becquevort, Diogo Silva Candeias en trainer-coach Bob Maertens en onderaan van links naar rechts afgevaardigde Johan Coudyzer, Kjentes Vercnocke, Marcelo Vandekerckhove, Lander Dufoer, Emilio Sabbe, Lisandro Verhelst en Marlon Vereecken.
The post Jeugdploeg

Lees meer »

Diamant voor Hugo en Liliane

Hugo Morlion (85) en Liliane Schotte (87) werden in het Izegemse stadhuis ontvangen naar aanleiding van het diamanten huwelijksjubileum.
The post Diamant voor Hugo en Liliane appeared first on KW.be.

Lees meer »

Comeback van Cuesta na tien jaar zorgt weer voor opmerkelijke kunst in Tielt

Cuesta is terug. Op verschillende locaties in Tielt is de opbouw van acht kunstwerken deze week van start gegaan. En wie zich de vorige edities herinnert, weet dat het allesbehalve een klassieke ‘beeldenroute’ wordt. Zo komt straks in de Tramstraat een levensgrote kopie van de ajuinvormige spits van de Hallentoren. “Dat werk is een knipoog naar de fusie”, weet curator

Lees meer »

“We spelen in op de vraag”: bekende slager Hendrik Dierendonck uit Koksijde opent eerste winkel in Wallonië

Nadat slager Hendrik Dierendonck de familiezaak in 2006 overnam van zijn ouders, breidden ze de voorbije jaren alsmaar verder uit. Dat resulteert nu in een zesde winkel, de eerste in Wallonië. Vanaf 15 september kan je de producten van Dierendonck ook in Waterloo terugvinden.
The post “We spelen in op de vraag”: bekende slager Hendrik Dierendonck uit Koksijde opent

Lees meer »

Straten en huizen in Wenen lopen onder – Pools dorpje overspoeld na dambreuk: beelden tonen forse kracht van het water

Wenen staat blank na dagen van aanhoudende regen, de rivier Wien is buiten haar oevers getreden. Ook uit Tsjechië en Polen komen dramatische berichten. Door een dambreuk is het Poolse dorpje Stronie ?l?skie compleet overspoeld. De ellende is echter nog niet voorbij, waarschuwt onze weervrouw Jill Peeters. Voorlopig staat de dodentol na de passage van cycloon Boris op zeven. Roemenië

Lees meer »

Gemeente De Panne sluit deal met Plopsaland: “Zij betalen minder belastingen en we moeten hen per jaar minder geven voor het gebruik van het zwembad”

De gemeente De Panne betaalt sinds 2011 ongeveer 750.000 euro per jaar aan Plopsa voor het gebruik van het zwembad Plopsaqua. De gemeente op zijn beurt trok de belasting op vertoningen en vermakelijkheden op waardoor Plopsa niet 95.000, maar 450.000 euro moest betalen voor zijn pretpark en zwembad in De Panne. Daarop trok Plopsa naar de Raad van State. Nu

Lees meer »

Hardrijder passeert verkeersbord dat op zijn kop hangt aan 86 kilometer per uur: “Hij kan niet gestraft worden voor bebouwde kom”

Voor welke snelheid wordt een 51-jarige hardrijder uit Zedelgem gestraft nadat hij in februari aan 86 kilometer per uur geflitst werd in de bebouwde kom van Pervijze. Dat bord hing op zijn kop door het boerenprotest. “Maar dan nog was het duidelijk genoeg dat het bebouwde kom was”, oordeelt het parket. En dus riskeert M.E. een zwaardere boete en rijverbod.

Lees meer »

Apple en Google verliezen rechtszaken en moeten miljarden euro’s betalen: “Grote overwinning voor Europese burgers”

Apple moet 13 miljard euro terugbetalen aan Ierland. Dit heeft het Europese Hof van Justitie dinsdag bekendgemaakt in zijn vonnis over deze zaak. Volgens de Europese Commissie was er sprake van ongeoorloofde staatssteun. Dezelfde rechtbank heeft ook een definitief vonnis uitgesproken tegen Google. Die techgigant zal een boete van 2,4 miljard euro moeten betalen.

Lees meer »

Cycloon Boris eist eerste dodelijke slachtoffers: 4 mensen komen om bij overstromingen in Roemenië

In Roemenië zijn al zeker 4 mensen omgekomen na zware overstromingen bij de doortocht van cycloon Boris, die op dit moment over Centraal-Europa trekt. Een persoon is nog vermist. Volgens de weerdiensten wordt het zwaartepunt van de storm deze avond en nacht verwacht, met mogelijk de ergste overstromingen in decennia. Ook Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Duitsland en Polen zetten zich schrap

Lees meer »

Zwartwerk en illegale tewerkstelling in pizzeria’s kan Oostendenaar zes maanden cel en zware boete opleveren

Ondanks herhaaldelijke betrappingen bleef E.X. mensen zonder geldige verblijfsdocumenten in zijn pizzeria’s in Oostende en Middelkerke tewerkstellen. Dat kan de 42-jarige Albanees nu zes maanden cel en een fikse boete opleveren.
The post Zwartwerk en illegale tewerkstelling in pizzeria’s kan Oostendenaar zes maanden cel en zware boete opleveren appeared first on KW.be.

Lees meer »