“Veel meer dan een fotoboek”

DE HAAN Een goeie twee jaar na ‘De Haan vroeger en nu – een reis door de tijd’, pakt Jacky Van Maele (63) uit met een vervolg: ‘De Haan vroeger en nu – van belle époque tot heden’. Het is een klepper van 1,3 kg, met 475 afbeeldingen en 110 beelden ‘vroeger en nu’. “Veel was nog niet verteld.”

Dat De Haan altijd tot de verbeelding heeft gesproken, komt in Jacky’s nieuwste boek mooi tot uiting. “Weinig mensen weten bijvoorbeeld dat Koning Albert I hier ooit een strandcabine had. Op een foto zie je hem met de kleine Leopold III op zijn arm”, toont Jacky. Prinsen en prinsessen, torens en belvédères, maar ook speelgoedwinkels komen aan bod: Bazar du Coq, Chantecler,… “Ook 40 jaar Cinema Rio passeert de revue en Albert Einstein uiteraard. Van hem vond ik nog een aantal leuke anekdotes terug”, aldus Jacky. Ook de belle époque, een thema dat hij al aanhaalde in zijn eerste boek, wordt in dit vervolg verder uitgediept. “De belle époque was namelijk ook het tijdperk van de uitvindingen”, zegt Jacky. “Toiletpapier, stuurbekrachtiging, de teddybeer: het ontstond allemaal tijdens de belle époque. Net als de eerste elektrische wagens.”

Sparrenduin

In het hoofdstuk ‘vroeger en nu’ gaat het onder meer over het voormalig vakantiecentrum Sparrenduin aan de Driftweg. “Eentje voor de fans”, glimlacht Jacky. Want blijkbaar heeft Sparrenduin zelfs een eigen Facebookpagina. Uit Vlissegem komen onder meer De Witte Doorn, ’t Molenhuys en ’t Jacobientje aan bod. “En in Klemskerke belicht ik de oude dorpsschool, de Geersensmolen en de vele verdwenen cafeetjes. Het is uiteindelijk veel meer dan een fotoalbum geworden”, besluit Jacky.

Het was trouwens zijn grootoom Pierre Beirens die op de locatie van het in 1929 afgebroken casino het Astoria hotel bouwde. Ook dat aspect komt in het boek uitvoerig aan bod.

‘De Haan vroeger en nu – van belle époque tot heden’ telt 240 pagina’s, kost 35 euro en is verkrijgbaar bij de auteur: [email protected]

The post “Veel meer dan een fotoboek” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na de nederlaag volgt de tegenprestatie: Warholm verschijnt in Zweeds tenue van Duplantis op Diamond League-meeting

Karsten Warholm (28) heeft woord gehouden na z’n nederlaag in de fel gehypete tweestrijd op 100 meter met de Zweedse polsstokspringer Mondo Duplantis (24). De wereldrecordhouder in het polsstokspringen haalde het woensdag in een straffe tijd van 10.37. Als tegenprestatie verscheen de Noorse hordeloper in een Zweeds truitje op de Diamond League-meeting in Zürich.

Lees meer »

Tempo Team wint zaalvoetbaltornooi in Moerkerke

In aanloop naar de nieuwe zaalvoetbalcompetitie had in augustus traditioneel in de sporthal van Moerkerke het tornooi ‘Ploeg van ‘t stad’ plaats. Tempo Team uit Sijsele toonde zich alvast het sterkst door vrijdag de finale te winnen tegen ZVC Alvex.
The post Tempo Team wint zaalvoetbaltornooi in Moerkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Op de valreep dan toch een lijst van Vlaams Belang in Koekelare

De partij het Vlaams Belang kondigt op het laatste moment aan dat ze deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober in Koekelare. Dit nieuws werd bevestigd aan onze redactie en komt dus als een verrassing.
The post Op de valreep dan toch een lijst van Vlaams Belang in Koekelare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vriendje van verongelukte Athena (18) in beroep tóch mee veroordeeld: “Hij mocht met opgefokte bromfiets niet op fietspad rijden”

Ruim twee jaar geleden kwam Athena Spencer (18) in Oostende om het leven onder de wielen van een vrachtwagen. Ze zat achteraan de opgefokte bromfiets van haar vriendje A.P. (21), die het afdraaiende voertuig niet meer kon ontwijken. Volgens de politierechter was alleen de trucker aansprakelijk, maar in beroep werd ook het vriendje mee veroordeeld. “Een meer evenwichtige uitspraak”, zegt

Lees meer »

Motorrijder omgekomen bij verkeersongeval in Beerse

In Vlimmeren, een deelgemeente van Beerse in de Antwerpse Kempen, is een 42-jarige motorrijder om het leven gekomen. Het is onduidelijk hoe hij ten val kwam, wellicht zijn er geen andere voertuigen bij het ongeval betrokken. Dat bevestigt de lokale politie. De hulpdiensten hebben nog geprobeerd om het slachtoffer te reanimeren, maar dat is niet meer gelukt.

Lees meer »

Gedetineerde verkracht maatschappelijk werkster in gevangenis van Antwerpen: “Alarmknop was niet aangesloten, hulp liet veel te lang op zich wachten”

Een gedetineerde heeft een maatschappelijk werkster verkracht in de gevangenis van Antwerpen. De vrouw had er een gesprek met hem in een apart lokaal toen hij haar heeft aangevallen. Ze moest volgens de vakbonden minutenlang op hulp wachten. “Normaal moeten er twee cipiers op die gang staan. Het was er maar één en die hoorde het niet meteen omdat ze

Lees meer »