Karel Standaert (37) organiseert mee Campo Solar: “Festivals zorgen voor gemeenschapsvorming”

“Festivals verbinden, ze zorgen voor gemeenschapsvorming”, zegt Bruggeling Karel Standaert. Voor Brugge Plus zette hij in juni Feest in ‘t Park mee op touw. Op 2, 3 en 4 augustus wacht een nieuwe uitdaging. Hij is een van de zes organisatoren van Campo Solar in Damme.

Karel Standaert (37) volgt dezer dagen met gemengde gevoelens het nieuws rond Audi Brussels, dat wellicht zijn deuren zal moeten sluiten: “Tijdens mijn studies communicatiemanagement heb ik stage gelopen in die autofabriek. Toen investeerde Audi 330 miljoen euro in zijn Belgische vestiging, om onder andere de Audi A1 te produceren. Dertien jaar later worden bij ons duizenden arbeiders ontslagen omdat Audi voor de productie fabrieken in Mexico en Spanje verkiest.”

(Lees verder onder kaderstukje)

Karel Standaert

Prive

Geboren op 18 april 1987 in Brugge. Groeide op in Sint-Kruis. Mama Lieve Proot was onderwijzeres in De Zonnetuin en Mozaïek, papa Filip Standaert secretaris-generaal Lotus Bakeries en jurist bij Veneco. Twee zussen: Josefien en Elise.

Carrière

Humaniora in SASK, communicatiewetenschappen aan UGent, communicatiemanagement in Artevelde Hogeschool, Sport, Economie en Communicatie aan VUB. Werkt bij Brugge Plus.

Hobby’s

Campo Solar, voetbal bij FC San Siro/CS Barbar, skimonitor bij Kazou, Ride to Unite.

Je bent na je studies communicatiewetenschappen eerst in de bedrijfswereld beland?

“Ik heb eerst nog een postgraduaat economie, sport en communicatie aan de VUB gedaan. Mijn stage volbracht ik bij Sportizon: in de zomer moest ik naar zee om mee een tornooi beachvolley op touw te zetten, tegen de avond moest ik in Luxemburg promotiemateriaal opzetten voor een wielerwedstrijd. Daar heb ik geleerd dat evenementen onderhevig zijn aan onverwachte factoren. Na marketingjobs bij diverse firma’s ging ik in 2019 dienst bij de vzw Brugge Plus, waar ik nu verantwoordelijk ben voor de organisatie van drie evenementen: Feest in ‘t Park, Wintergloed en het jongerenfestival Krikrak.”

Leidde dat ook tot de organisatie van Campo Solar?

“Neen, ’t is omgekeerd. Mijn ervaring met dit Damse festival zorgde ervoor dat ik voldoende knowhow had om bij Brugge Plus te kunnen werken. In 2015 hielden drie vrienden van mij Tom Martens, Lode Maryssael en Karel Heyman onder de noemer ‘Dirty Beaver’ een verjaardagsfeestje op een boerderij in de Beverhoutstraat in Oostkamp. Er kwam daar 250 man op af. Ruben Callens, Filip Snauwaert en ikzelf hielpen hen daarbij.”

“Toen rijpte het idee om met ons zessen op een veld langs de Pijpeweg in Damme een groter, tweedaags feestje te organiseren. Zo is Campo Solar in 2017 ontstaan. Twee jaar lang een gratis festival, nadien betalend. Voor de eerste editie rekenden we op 500 man, er daagden 5.000 mensen op. De eerste avond zaten we al door onze drankvoorraad!”

“Werken met vluchtelingen leert je dingen relativeren”

“In zes jaar tijd hebben we al een en ander meegemaakt, zoals de coronapandemie. Toen hebben we een amfitheater gebouwd, zodat de festivalgangers in bubbels, op veilige afstand, konden zitten en genieten van de concerten. In vergelijking met vijf jaar geleden zijn de kosten met 40 procent gestegen. Ik bedoel daarmee niet alleen de gage van de artiesten. Trouwens, naar Campo Solar kom je voor de sfeer en de beleving tussen de maïs en de zonnebloemen in een uniek polderlandschap. In de aankleding van de site steken we meer geld dan in de groepen.”

Zijn de organisatoren van Campo Solar nog altijd dezelfden?

“Ja, ondanks de schaalvergroting, met zes podia nu. Vorig jaar telden we 20.000 festivalgangers. Voor Tom is het een voltijdse job geworden, voor Ruben en Lode parttime. Met Dimitri Moens hebben we een productiemedewerker aangeworven. Daarnaast kunnen we rekenen op meer dan 600 vrijwilligers. Tal van jeugdbewegingen helpen mee. Zelf ben ik verantwoordelijk voor onder andere de communicatie.”

Hebben jullie lessen getrokken uit de vorige editie?

“Toen was er een zondvloed – 35 liter water op een uur tijd en werd de parking een modderpoel. Die bevond zich op een veld waar tarwe geteeld werd. Met zachtere ondergrond dan gras. Die fout zullen we geen tweede keer maken. Gelukkig hebben we in overleg met De Lijn nog diezelfde dag een alternatieve parking met shuttledienst kunnen gebruiken. Daarnaast zullen we het verplicht systeem met herbruikbare bekers verfijnen. Met waarborg, anders gooien te veel mensen hun beker weg. Dat kost ons 70 eurocent per verloren beker.”

“Festivalgangers zullen op Campo Solar aan de bonnenbars een polsbandje kunnen opladen om cashless te betalen. Voor Feest in ’t Park lukte dat niet, er was te weinig internetbereik. Er liggen nochtans buizen klaar onder het Minnewaterpark. In de Pijpeweg laten we een duur netwerk leggen.”

Wat drijft je om voort te doen?

“Festivals als Feest in ’t Park en Campo Solar zijn een nieuwe uiting van gemeenschapsvorming. Ze doen wat de kerk vroeger probeerde: mensen verbinden. Daar haal ik grote voldoening uit. We werken samen met Refu Interim, dat vluchtelingen vrijwilligerswerk laat doen als middel tot integratie. Een Palestijn hielp mee met de opbouw en de afbraak van Feest in ’t Park. De dag van het feest was hij niet aanwezig. Zijn broer was bij een bombardement in Gaza om het leven gekomen. Dat leert je relativeren: wij hebben de luxe om ons druk te maken over herbruikbare bekers.”

The post Karel Standaert (37) organiseert mee Campo Solar: “Festivals zorgen voor gemeenschapsvorming” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Een evenaring van Tokio: zwemster Tatyana Lebrun pakt brons na diskwalificatie van Nederlandse en bezorgt België 15de medaille

Tatyana Lebrun leek te moeten achterblijven met een ondankbare vierde plek, maar de Nederlandse Lisa Kruger – die als derde eindigde – werd gediskwalificeerd. Daardoor heeft onze landgenote toch eremetaal te pakken. Goed voor medaille vijftien voor onze paralympische atleten in Parijs. En dat is een evenaring van de prestatie van in Tokio 2020. Daarmee is het doel bereikt.

Lees meer »

Ook vrijdag geen vluchten op luchthaven Charleroi: 30.000 passagiers getroffen

De staking op de luchthaven van Charleroi gaat ook vrijdag door. Dat bevestigt de luchthaven donderdagavond. Uit voorzorg zijn daarom alle vluchten van vrijdag, zowat 200 in totaal, geannuleerd. Bijna 30.000 passagiers zijn getroffen. Het verzoeningsoverleg tussen vakbonden en directie, van morgen, is ook geschrapt. Er is wel een intern overleg morgenvroeg.

Lees meer »

Lijst Burgemeester stelt verkiezingsprogramma voor Roeselare voor

Tijdens het jaarlijkse zomerfeest ‘Kris Zomert’ trapte CD&V – Lijst Burgemeester de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen af. De partij heeft inmiddels ook haar programma klaar. “De vraag van de Roeselarenaars is duidelijk naar levenskwaliteit, verbinding en een veilige thuis”, aldus huidig burgemeester en lijsttrekker Kris Declercq.
The post Lijst Burgemeester stelt verkiezingsprogramma voor Roeselare voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Fluffy Falafel vanaf heden te vinden op de Veemarkt

In juli 2022 opende Wasim Bayazid (46) zijn eerste eat-in en takeaway winkel ‘Fluffy Falafel’, gevestigd op de hoek van de Veldstraat en de Stasegemsestraat in Kortrijk. Ruim twee jaar later verhuist de gewezen Syrische vluchteling met zijn vegan falafel wraps naar een grotere locatie op de Veemarkt, breidt hij samen met Kristof De Ruyck zijn cateringdiensten uit en lanceert

Lees meer »

RECONSTRUCTIE. “Moet ik praten?”: hoe de Rode Duivels de aanwezige media negeerden na de uithaal van Kevin De Bruyne

In Frankrijk stond de boel plots in brand na de woorden van Kevin De Bruyne. En was er niemand om te blussen. Stilte regeerde. Een reconstructie van wat er zich afspeelde in de catacomben van het Groupama-stadion in Lyon. Waarbij de aanwezige pers genegeerd werd door de Rode Duivels. “We kunnen hen niet verplichten om met jullie te praten.”

Lees meer »

Man lichtgewond nadat hij met wagen op betonnen vangrail knalt langs Expresweg in Waregem

Een oudere man is dinsdagavond lichtgewond geraakt bij een spectaculair ongeval langs de Expresweg in Waregem. Op het kruispunt met de Verbindingsweg maakte de bestuurder rond 20.45 uur een verkeerd manoeuvre waardoor hij met zijn zwarte Opel op de betonnen vangrail reed. Die fungeerde als een schans waardoor zijn wagen omhoog schoof en uiteindelijk meters verder op zijn zijkant in

Lees meer »

Bekende Filipijnse sekteleider, beschuldigd van kindermisbruik in VS, opgepakt na twee weken durende klopjacht met duizenden agenten

Quiboloy, een zelfbenoemde “Aangewezen Zoon van God”, gaf zich zondag over in de stad Davao tijdens een grootschalig politieonderzoek op het uitgestrekte terrein van zijn sekte. De VS beschuldigen de 71-jarige predikant, die beweert zeven miljoen volgelingen te hebben, van seksuele uitbuiting van meisjes en vrouwen van 12 tot 25 jaar.

Lees meer »

Paniek bij seksuologe Lotte Vanwezemael in ‘De verraders’: “Mijn job heeft me niet geholpen in dit avontuur”

Seksuloge Lotte Vanwezemael (31) waagt zich dit seizoen aan ‘De verraders’ bij VTM. En jawel, presentator Staf Coppens koos naast William Boeva en Jonatan Medart haar uit om de moeilijkste taak op zich te nemen en alle anderen te bedotten. “Dat psychologen mensen meteen kunnen lezen is een fabeltje. Mijn job heeft me dus niet echt geholpen in dit avontuur”,

Lees meer »