Marino en Bert redden hert van verdrinking: “Hier sterven steeds meer dieren”

Bij het spaarbekken van Merkem werd zaterdag een hert gered uit het water. “Het gebeurt steeds meer: ze raken gevangen en verdrinken als ze niet opgemerkt worden”, stelt Marino Leeman, brandweerman en landbouwer uit de buurt.

Een hertje werd zaterdagnamiddag opgemerkt in een waterloop in de buurt van de Oostbroekstraat in de Houthulstse deelgemeente Merkem, vlakbij het waterproductiecentrum van De Watergroep en natuurgebied De Blankaart. Brandweer Westhoek werd even na 16 uur opgeroepen om het dier te redden van de verdrinkingsdood. Een van de twee brandweermannen die in het water ging was Marino Leeman, een landbouwer die in de buurt woont en werkt op de Spaarbekkenhoeve.

Niet koud

“Samen met brandweerman Bert Cailliau ging ik in het water onder toezicht van de collega-brandweermannen en kapitein Lode De Keyser. Samen konden we het dier vangen”, vertelt Marino. “Het water was niet koud. Het hertje was ongedeerd en werd weer losgelaten in de natuur.”

Het blijkt allerminst de eerste keer dat herten er in het water belanden. “Het gebeurt steeds meer bij het spaarbekken”, stelt Marino vast. “Hun populaties groeien en door het lange gras zien ze het water soms te laat. Doordat de oevers vervaardigd zijn uit beton hebben ze alle moeite van de wereld om opnieuw uit het water te klauteren. Op bepaalde hoeken zijn er wel houten staketsels aangelegd, maar niet alle dieren vinden ze op tijd. Ze raken er gevangen en verdrinken als ze niet opgemerkt worden.”

Opvangcentrum

“Enkele maanden geleden werd op het nippertje een hertje uit het water gehaald. Dat dier kon niet meteen weer vrijgelaten worden in de natuur. Het had te lang afgezien en moest overgebracht worden naar een opvangcentrum in Oostende. Als veehouder die aan allerlei regels rond dierenwelzijn moet voldoen, vind ik het bijzonder pijnlijk dat dieren op openbaar domein zo aan hun einde kunnen komen.”

(TP)

The post Marino en Bert redden hert van verdrinking: “Hier sterven steeds meer dieren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Storm Boris kost leven aan vier mensen na overstroming door zware regenval in Roemenië, eerste dorpen geëvacueerd in Polen, Tsjechië en Oostenrijk

Verschillende landen in Oost-Europa zetten zich schrap voor cycloon Boris. Weerdiensten verwachten extreme regenval en waarschuwen voor overstromingen. In het grensgebied tussen Tsjechië en Polen treden rivieren al uit hun oevers als gevolg van de aanhoudende regen, en werden al twee dorpen geëvacueerd. Volg het nieuws over de extreme weersomstandigheden in deze liveblog.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Onze reporter bij horrorhuis waar Dominique Pelicot zijn vrouw door 80 mannen liet verkrachten: “Ik vertrouw mijn buren niet eens meer”

De hele wereld kijkt naar Mazan, een Frans dorpje met amper 6.000 inwoners waar een gepensioneerde zeventiger jarenlang zijn vrouw drogeerde en meer dan 80 mannen uitnodigde om haar te misbruiken. Onze reporter trok naar het huis waar de gruwel plaatsvond, sprak met buren en ontdekte een dorp aan de Mont Ventoux dat in een nachtmerrie is terechtgekomen. “Zo’n 30

Lees meer »

“Met die ene zin wil ze duidelijk iets zeggen”: onze royalty-expert analyseert de videoboodschap van prinses Kate

Geen perscommuniqué, geen tv-interview, geen woordvoerder die in haar naam sprak. De Britse prinses Kate (42) koos – opnieuw – een persoonlijke videoboodschap om bekend te maken dat haar chemotherapie is afgerond. Ze huurde daarvoor een échte regisseur in. Kate is daarmee een trendsetter in de koninklijke wereld, analyseert onze royalty-expert Wim Dehandschutter. Al volgt ze met zo’n zorgvuldig geregisseerde

Lees meer »

Cercle wisselt in 1/16e finales thuisvoordeel en ontvangt Olympic Charleroi in Brugge

De kalendercommissie van de Pro League heeft vrijdag de definitieve speelmomenten van de zestiende finales in de Beker van België (Croky Cup) bekendgemaakt, de ronde waarin de eersteklassers instromen en waarvoor maandag geloot werd. Voor één wedstrijd wisselt het thuisvoordeel: na overleg met ?het stadsbestuur van Charleroi werd beslist om ?het duel tussen Olympic Charleroi (1e Afd.) en Cercle Brugge

Lees meer »

Dan toch geen Lampaert op EK: hij wordt vervangen door Victor Vercouillie en Edward Theuns

Yves Lampaert (33) moet een kruis maken over het EK tijdrijden. Onze landgenoot was nochtans optimistisch over zijn herstel na een dubbele valpartij, maar de West-Vlaming sukkelt met een luchtweginfectie en geraakt niet tijdig fit. “Een DNS is in de maak”, onthulde hij in de vlog van Victor Campenaerts. Lampaert wordt vervangen door Victor Vercouillie in de tijdrit en door

Lees meer »

Eerste samenkomst van oudercomité KSV Rumbeke meteen groot succes: “Al snel veel plannen en ideeën op tafel”

Eersteprovincialer KSV Rumbeke is volop bezig met de uitbouw van zijn vereniging. Een van de tekortkomingen was een oudercomité, zeg maar het luisterend oor tussen de vele ouders en het bestuur. Sinds kort is ook dit opgelost, en dit onder initiatief van Filip Van Vyve.
The post Eerste samenkomst van oudercomité KSV Rumbeke meteen groot succes: “Al snel veel

Lees meer »

Veel Oostendenaars laten hun fiets markeren

Stad Oostende blijft zich inzetten tegen fietsdiefstal. Ook deze zomer gaf Stad Oostende opnieuw het startschot van een heuse fietsmarkeeractie. Alle Oostendenaars konden hun fiets gratis laten markeren in een ontmoetingscentrum in de buurt. Een gemarkeerde fiets die gestolen is, wordt veel sneller gelinkt aan de rechtmatige eigenaar.
The post Veel Oostendenaars laten hun fiets markeren appeared first on

Lees meer »

Paardenkoers in Dadizele wellicht laatste keer langs de Waterstraat

De Lustige Dravers organiseerden op kermismaandag opnieuw hun jaarlijkse paardenkoers. Rond de jaarwisseling starten de werken op de site van het Dadipark waardoor het paardenkoerscomité voor volgend jaar op zoek moet naar een nieuwe locatie. “Het zou jammer zijn moest deze folklore verdwijnen.”
The post Paardenkoers in Dadizele wellicht laatste keer langs de Waterstraat appeared first on KW.be.

Lees meer »

Shane McLeod officieel voorgesteld als nieuwe bondscoach Red Lions, einde voor kapitein Denayer en recordinternational Dohmen?

Nu ook officieel: de Nieuw-Zeelander Shane McLeod is voor de tweede keer aangesteld als coach van de nationale hockeyploeg bij de mannen. De Belgische hockeyfederatie bevestigde zijn aanstelling vandaag tijdens een persconferentie in Wilrijk. Voor kapitein Félix Denayer en recordinternational John-John Dohmen lijkt er dan weer geen toekomst meer weggelegd bij de Red Lions.

Lees meer »