Baby Cosette krijgt stickers over hele wereld: “Ze kreeg de kans niet om de wereld te zien, maar de wereld kan haar wel nog leren kennen”

Baby Cosette liet begin dit jaar onverwacht het leven. Haar ouders geven nu stickers van hun dochter mee met mensen die op reis vertrekken. “Cosette kreeg niet de kans om de wereld te zien, maar de wereld kan haar wel nog leren kennen.”

Het onverwacht overlijden van baby Cosette Theunynck op 23 januari was een grote schok voor haar gezin in Roesbrugge en de wijde omgeving van het West-Vlaamse grensdorpje. “Aanvankelijk werd gedacht dat een ooginfectie haar fataal werd, maar ze blijkt overleden aan orbitale cellulitis, een ontsteking van de huid rondom haar oog, en sepsis, een bloedvergiftiging”, vertelt mama Kelly. “De manier waarop ze overleden is, zullen we nooit kunnen aanvaarden. Zij hoefde niet te sterven.”

Geboortekaartje

De ouders van Cosette, haar zus Renée (6) en broer Médard (3) moeten nu verder. “Het verlies van een kind verwerk je nooit, we moeten ermee leren leven. Hoe moeilijk het ook is”, stelt Kelly. “Ons gezin zal nooit meer volledig zijn. Cosette zal niet meer verjaren, haar communie doen, verder opgroeien. Hoe moeten we daarmee omgaan? Ik heb al vaak haar geboortekaartje herbekeken.”

‘Wat is belangrijker?’ vroeg baby Cosette, ‘de reis of de bestemming?’ ‘Het gezelschap’ zeiden grote zus Renée en broer Médard. “Met deze tekst begon het geboortekaartje”, aldus Kelly. “Van haar gezelschap konden we maar negen maanden en half genieten, een reis kon ze maar één keer maken, maar de bestemming… we weigeren genoegen te nemen dat ze weg is.”

Strikje

De ouders lieten een sticker ontwerpen door Studiovis met een foto van Cosette. “Sommige mensen praten, sommigen keren in stilte en sommigen creëren. Op de foto poseert Cosette met haar typerend strikje, prachtige ogen, mooie lach en rode ibis, de vogel die stond op haar geboorte- en afscheidskaartje. We blijven verdrietig, maar zijn wel preus op deze sticker.” Bij de foto staat een boodschap in het Engels. Hi my name is Cosette. I am the brightest star in the sky. Please show me the world and post with #cosettearoundtheworld.

“Wie op reis vertrekt, krijgt de kans om een sticker met handleiding mee te nemen. Het is de bedoeling dat de reizigers een mooi plekje uitkiezen om Cosette in het land van de reisbestemming te vereeuwigen. Dan mogen ze een foto nemen van het uitzicht met de sticker en dit beeld delen op sociale media met de hashtag #cosettearoundtheworld. De sticker heeft een diameter van 10 centimeter, wat redelijk groot is. We zorgden voor een behandeling tegen de regen en eens hij plakt, zal hij blijven plakken.”

Orkaan

Joren, de broer van papa Wouter, testte de sticker al uit in Negril, een badplaats in het westen van het eiland Jamaica. “Orkaan Beryl stak er bijna een stokje voor, maar de sticker overleefde windsnelheden van 250 kilometer per uur.”

Wie de QR-code scant op de sticker, kan het levensverhaal lezen van Cosette. “Dat ben ik nu aan het schrijven, het is een werk van lange adem”, zegt Kelly. “De code komt ook op haar grafzerkje. Cosette kreeg niet de kans om de wereld te zien, maar de wereld kan haar wel nog leren kennen. We zijn goed op weg, want we deelden al heel wat stickers uit. Vrienden nemen Cosette deze zomer mee naar Mexico, Ierland, Sri Lanka, Spanje, Cuba, De Malediven en tal van andere bestemmingen. We lieten tweehonderd stickers maken en weten nu al dat dit te weinig zal zijn. Dat doet deugd.”

“We doen ons best om alles zo normaal mogelijk te laten verlopen voor onze andere kindjes. Renée heeft het al heel moeilijk gehad. Beiden spreken dagelijks over Cosette en zijn ook heel blij met de sticker. Ze delen hem heel graag uit.”

Orgaandonor

Op de sticker staat de Engelstalige vermelding ‘organ donor’. “We kregen intussen een brief van het Transplantatiecentrum van UZ Gent. Cosette kon twee jongetjes helpen met haar hart en lever. We weten niet wie ze zijn en waar ze zich bevinden, maar dat hoeft ook niet. Ze hebben een kwalitatief beter leven, dat is voor ons het belangrijkste. Met de vermelding van ‘organ donor’ op de stickers willen we zoveel mogelijk mensen sensibiliseren. Het kan levens redden.” (TP)

The post Baby Cosette krijgt stickers over hele wereld: “Ze kreeg de kans niet om de wereld te zien, maar de wereld kan haar wel nog leren kennen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Chirojongens tevreden met opkomst op de startdag

Zondag 8 september was de startdag bij de Chirojongens. Hun lokaal is in de Leysafortstraat 26. “De opkomst was even groot als vorig jaar”, zegt groepsleider Dave Vantyghem. “Er zijn zo’n 25 procent nieuwe leden bijgekomen. We zijn tevreden en zijn benieuwd wat het nieuwe jaar zal brengen. Iedereen is altijd welkom.” Naast Dave is
The post Chirojongens tevreden

Lees meer »

Botenhelling in gebruik genomen in Roesbrugge, jaagpad alleen voor wandelaars

Zaterdagnamiddag werd in Roesbrugge de botenhelling of slipway op de IJzer officieel in gebruik genomen. De brandweer van Zuid-IJzer gaf er, onder leiding van postoverste luitenant Daan Vandenbussche, een demonstratie door hun boot te water te laten. Volgens burgemeester van Poperinge Christof Dejaegher (CD&V) wordt het jaagpad langs de IJzer binnen enkele weken aangepakt. Maar voorlopig zal dat alleen voor

Lees meer »

KIJK. Oostendse kandidaat-burgemeesters John Crombez en Bart Tommelein in debat bij VTM NIEUWS: “Bestuur weet niet wat er speelt bij de bevolking”

John Crombez (Vooruit) en Bart Tommelein (Open Vld) zijn zondagmiddag in debat gegaan in de studio van VTM NIEUWS. De kandidaat-burgemeesters van Oostende namen het opnieuw tegen elkaar op, na een eerste debat afgelopen vrijdag. Ze discussieerden over de zone 30 en het onveiligheidsgevoel in de stad. “Crombez doet alsof Oostende een ‘hellhole’ is waar mensen bang moeten zijn om

Lees meer »

Nederlandse regering na lange zit akkoord over regeerprogramma

De Nederlandse regering heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en intensieve gesprekken, erkenden meerdere bewindslieden na afloop van een ministerraad die uren langer duurde dan gebruikelijk.

Lees meer »

Inzameling schoolgerei voor het goede doel in Torhout

De nieuwe politieke partij Trots Op Torhout heeft met succes een inzameling van tweedehands schoolgerei georganiseerd voor gezinnen die het moeilijk hebben om financieel rond te komen.
The post Inzameling schoolgerei voor het goede doel in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Verenigingsleven is het cement van de maatschappij”: Luc Verstraete (74) is altijd in de weer voor zijn verenigingen

Je hebt bezige bijen, en dan heb je Luc Verstraete. Het aantal verenigingen waarvan de Tieltenaar lid is, valt bijna niet meer te tellen. Aan veel van die groepen hangt een mooi verhaal vast. “Ik zou eigenlijk niet kunnen kiezen tussen alles wat ik doe.”
The post “Verenigingsleven is het cement van de maatschappij”: Luc Verstraete (74) is altijd

Lees meer »

Twee grote winnaars in paar weken tijd bij Krantenwinkeltje 54 in Oostende: “Ze beloofden me allebei een fles drank”

Bij Krantenwinkeltje 54 in de Jules Peurquaetstraat 54 in Oostende waren er de voorbije weken twee grote winnaars. “De winnaars beloofden me een fles drank”, zegt een trotse uitbater Said Hassanpoor.
The post Twee grote winnaars in paar weken tijd bij Krantenwinkeltje 54 in Oostende: “Ze beloofden me allebei een fles drank” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Adele laat 200 miljoen dollar schieten omdat ze geen zin heeft in extra concerten na München

“Ik zal ongelooflijk lang niet te zien zijn.” Adele (36) heeft na haar laatste concert in München tijdelijk afscheid genomen van haar fans. De Britse nachtegaal heeft naar eigen zeggen nood aan een lange pauze. Al had ze net zo goed opnieuw op tournee kunnen gaan. Volgens bronnen kreeg de superster verschillende lucratieve aanbiedingen, maar daar had ze blijkbaar geen

Lees meer »