Kinderboerderij De Lenspolder neemt deel aan de nieuwe Kustsafari

Zes bezoekerscentra aan de kust slaan de handen in elkaar voor een nieuwe editie van de Kustsafari. Een kustranger neemt deelnemers, te voet of met de fiets, mee langs verborgen natuurparels op zoek naar opmerkelijke dieren, planten en bunkers. De Kustsafari is een initiatief van provincie West-Vlaanderen in samenwerking met Westtoer en de deelnemende bezoekerscentra.

De bezoekerscentra die deelnemen zijn Atlantikwall Raversyde (Oostende), Duinpanne (De Panne), Duinenhuis (Koksijde), Uitkerkse Polder (Blankenberge) en Zwin Natuur Park (Knokke-Heist). Nieuw dit jaar is de deelname van Kinderboerderij De Lenspolder uit Nieuwpoort. Eén van hun ‘Big Five’ is de zeehond, die aan een indrukwekkende opmars bezig is aan de Belgische kust.

Elk bezoekerscentrum heeft zorgvuldig een selectie gemaakt van bijzondere soorten die zich thuisvoelen in de nabijheid van het centrum of langs het parcours van de safari. Denk hierbij aan luierende zeehonden, kleurrijke boomkikkers, vliegensvlugge visdieven, majestueuze aalscholvers en de zeldzame bruine kiekendief. Ook bijzondere planten zoals het duinbekermos en de bokkenorchis zijn te bewonderen.

Zeehonden aan de kust

De zeehond is een opvallende nieuwkomer aan onze kust die de laatste jaren aan een serieuze opmars bezig is. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar telde de vzw NorthSealTeam al meer dan 570 meldingen van levende zeehonden die op de Belgische stranden aan land kwamen. “Dat is meer dan drie keer zoveel tegenover dezelfde periode vorig jaar. Enkele permanente plaatsen waar zeehonden vaak tot rust komen zijn de Nieuwpoortse haven en havengeul, het klein strand van Oostende, het Zwin en een strandje bij de radartoren op de westelijke havendam van Zeebrugge”, weet Frank Durinck, voorzitter van vzw NorthSealTeam.

“De provincie steunt de vrijwilligers van het NorthSealTeam al sinds hun opstart. Dat gebeurt aan de hand van materialen, infoborden tot de organisatie van overleg met experten en de kustgemeenten. De provincie zal dit najaar ook het team ondersteunen bij de vorming van hun strandwachters”, verduidelijkt Jurgen Vanlerberghe gedeputeerde voor natuur, milieu en omgeving.

Praktisch

Er zijn nog safari’s tot 25 augustus: elke woensdag vanuit Uitkerkse Polder (Blankenberge), elke donderdag vanuit Kinderboerderij De Lenspolder (Nieuwpoort), elke vrijdag vanuit Duinpanne (De Panne), elke zaterdag vanuit Atlantikwall Raversyde (Oostende) en elke zondag vanuit het Duinenhuis Koksijde (Koksijde) en het Zwin Natuur Park (Knokke-Heist).

Starten en eindigen gebeurt steeds aan een natuurbezoekerscentrum, met de fiets of te voet. Voor fietstochten brengen bezoekers hun eigen fiets mee. De minimumleeftijd om deel te nemen is 10 jaar.

Inschrijven is nodig. Elke deelnemer maakt bovendien kans op een leuke prijs: een etentje met zicht op zee, een fotoboek of een pocketgids over de natuur aan zee. De safaritochten zijn helemaal gratis, met uitzondering van het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist en De Lenspolder in Nieuwpoort (maximaal 5 euro per persoon). (PG)

Meer info en inschrijven via dekust.be/kustsafari.

The post Kinderboerderij De Lenspolder neemt deel aan de nieuwe Kustsafari is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Defensiespecialist na pleidooi van Bart De Wever voor luchtafweer: “Op dit moment heeft België géén verdediging tegen inkomende raketten”

In een interview in onze krant naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van de bevrijding van Antwerpen pleitte burgemeester én formateur Bart De Wever (N-VA) voor investeringen in luchtafweersystemen om onze haven te beschermen tegen vijandelijke raketten. “Ons land blijft onder de lat van wat de NAVO vraagt”, bevestigt defensiespecialist Sven Biscop.

Lees meer »

22 werknemers van elektriciteitscentrale in Merksem herdacht die 80 jaar geleden geëxecuteerd werden tijdens WOII

In Merksem zijn vanochtend 22 werknemers van de elektriciteitscentrale herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geëxecuteerd. Die herdenkingsplechtigheid vindt elk jaar plaats, maar dit jaar is ze extra speciaal omdat het exact 80 jaar geleden is dat de medewerkers om het leven kwamen. Tijdens de herdenking werd ook stilgestaan bij 7 medewerkers van de Oekraïense netbeheerder die om het

Lees meer »

Bart De Wever over comeback Patrick Janssens: “Niet geloofwaardig”

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft zich op ATV kritisch uitgelaten over zijn coalitiepartner Vooruit én over de terugkeer van gewezen burgemeester Patrick Janssens in de Antwerpse politiek. Hij vindt het “niet geloofwaardig” dat iemand na meer dan tien jaar afwezigheid weer op de politieke scène verschijnt.

Lees meer »

Ondanks groot risico op kanker: 25 jaar na verbod worden nog steeds spullen met asbest verkocht

Er worden nog altijd asbesthoudende producten verkocht, ook al is dat al 25 jaar verboden wegens het verhoogde risico op kanker. Dat ontdekte VRT NWS. Op tweedehandssites maar evengoed in fysieke winkels vind je allerhande spullen terug die uit de gevaarlijke stof zijn vervaardigd: van een tuinstoel over bloembakken tot een hondenhok in asbestcement, je kan het zo gek niet

Lees meer »

Terug naar school, de oorlogseditie: Oekraïners getuigen

Vier miljoen Oekraïense kinderen keerden deze week terug naar de schoolbanken. Een op de vier doet dat wel via online lessen, thuis of vanuit het buitenland. Na 2,5 jaar oorlog is veiligheid ook niet meer de enige prioriteit. “Gedaan met het afsluiten van gevoelens. Er is een gigantische vraag naar psychologische hulp.”

Lees meer »

Karl schrijft een brief naar Ben Crabbé: “De weg naar Het Journaal was met Blokken geplaveid”

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze week richt hij zich tot Ben Crabbé, die op donderdag 5 september een jubileum viert: precies 30 jaar geleden begon hij als presentator van Blokken. In die periode schreven trouwens heel wat West-Vlaamse kandidaten quizgeschiedenis.
Ben mag altijd antwoorden: [email protected]
The post Karl schrijft een brief naar Ben Crabbé: “De

Lees meer »

Zes jongeren betrapt op nachtelijk zwemmen in zee: “Ga niet in het water als er geen redders zijn”

Afgelopen nacht liep een melding binnen bij de politie over mensen in zee. Rond 1.30 uur begaf de politie zich met spoed naar het strand. Er zouden zich een aantal personen in zee begeven. De patrouille gebruikte de zoeklichten van de dienstvoertuigen en kon zes zwemmende personen vaststellen.
The post Zes jongeren betrapt op nachtelijk zwemmen in zee: “Ga

Lees meer »

Sanapolis opent jeugdverblijf

De site Sanapolis blijft in volle ontwikkeling. Naast een brasserie, een kinderboerderij en toeristische en sportieve functies komt er nu ook nog een jeugdverblijf bij. “Het is bovendien een volledig inclusief jeugdverblijf, zodat ook jongeren met een beperking er terechtkunnen”, zegt CEO Luc Verhulst.
The post Sanapolis opent jeugdverblijf appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen smartphones meer op het Da Vinci Atheneum

Het Da Vinci Atheneum startte het nieuwe schooljaar met enkele opvallende veranderingen. Smartphones zijn voortaan verboden op het schoolterrein en de leerlingen worden aangemoedigd om herbruikbare flessen te gebruiken, die ze kunnen vullen aan de nieuwe watertap van Brita.
The post Geen smartphones meer op het Da Vinci Atheneum appeared first on KW.be.

Lees meer »