“Vinden we niemand, dan start in 2026 de uitverkoop”: eigenaars zoeken overnemer voor The Bull en een van ’s lands grootste whiskycollecties

Op 14 juni 1991 opende The Bull in de Sint-Amandsstraat de deuren. De combinatie van whiskyshop en poolbiljart was op het eerste zicht misschien een vreemde combinatie, maar wel een die werkte. En die na 33 jaar nog steeds werkt. Nu vinden eigenaars Jean Geebelen en zijn vrouw Myriam Gernaey het tijd om het wat rustiger aan te doen.

Jean Geebelen is een geboren Limburger, maar is na al die jaren onlosmakelijk vergroeid met Roeselare. “Dat kan natuurlijk niet anders, ik maak al 33 jaar deel uit van deze gemeenschap en heb het hier enorm naar mijn zin. Ik ben militair geweest en ben vaak op missie naar het buitenland geweest. Ik was twee jaar actief in Kosovo en als kolonel ben ik van 2007 tot 2015 verbindingsofficier geweest in Potsdam. Op 1 januari 2016 ging ik met pensioen in het leger.”

“Toen we in 1991 van start gingen met The Bull was het enkel een poolzaak. We plaatsten hier meteen elf professionele pooltafels. De film ‘The Color of Money’ met Paul Newman en de jonge Tom Cruise was enkele jaren uit en we beleefden een echte poolhype. Onze tafels kwamen uit Amerika, we hebben ze gekocht bij Murray in Los Angeles. Onlangs hebben we ze nog laten overtrekken met nieuwe lakens.”

Schapen en whisky

“Whisky heeft maar later zijn opwachting gemaakt. Hoe ik bij whisky ben terechtgekomen? Door slechte vrienden (lacht). Filip Verleye en Philip Vanmaele waren echte whiskyliefhebbers en op een bepaald ogenblik gaf ik hen als nieuwjaarsgeschenk de Whisky Atlas van Michael Jackson. Ze waren daar zo enthousiast over dat ik er ook een voor mij wilde kopen, maar ze waren uitverkocht! Ik heb lang moeten zoeken achter een exemplaar. Vanaf dan zijn we samen beginnen zoeken naar whiskyflessen en proefden we die onder elkaar. Tot ik op een bepaald ogenblik vroeg aan Gustaaf De Bolle uit Affligem of hij eens een whiskydegustatie wilde geven in The Bull. Gustaaf was een schapenboer die veel schapenrassen in Schotland kocht en daar ook een grote liefde voor whisky had ontwikkeld. Hij wou dat doen en op onze allereerste bijeenkomst zaten we met zo’n 50 deelnemers rond een biljarttafel (lacht).”

“Zo is alles organisch gegroeid. Na een eerste keer kwam een tweede en derde proeverij, dan hebben we ons handelsregister aangepast zodat we ook whisky mochten verkopen en zijn we met Myriam’s Whiskyshop gestart door 200 whiskyflessen in consignatie aan te bieden. We moesten die flessen pas betalen als we ze verkochten. Dat was ook de enige manier voor ons, want we hadden net The Bull opgestart. Jaar na jaar kochten we flessen bij en kwamen er meer en meer whiskykasten bij. Nu hebben we om en bij de 2.500 flessen te koop.”

Wereldproblemen

“Is whisky een dure aangelegenheid? Dat denk ik niet. Champagne is duurder, want eens je een champagnefles hebt ontkurkt, moet je die uitdrinken. Een whiskyfles die je niet opent, blijft 100 jaar goed. Whisky is een ‘spirit’ en die verandert nooit eens die is gebotteld. En zelfs een fles die is geopend, kan twee tot drie jaar perfect blijven. En een whiskyfles drink je ook niet meteen uit, hé. Tenzij je met een vriend een avond alle wereldproblemen wil bespreken en oplossen. Dan is een fles whisky misschien net niet voldoende (lacht).”

“Bij whisky moet je de tijd nemen om je smaak te ontdekken”

“Een fles lekkere single malt koop je hier al voor 30 euro. Maar ik kan je ook een Glenfarclas van 60 jaar oud verkopen voor 20.000 euro. Whisky wordt nooit goedkoper, dat is een feit. En kopers doen hier vaak een zaakje. Ik hou me niet bezig met mijn prijzen ieder jaar aan te passen, lees te verhogen, want dat is een titanenwerk. Het gebeurt dan ook dat iemand die de laatste fles koopt van een bepaalde whisky die fles goedkoper beet heeft dan mijn nieuwe aankoopprijs. Whisky is een eigenaardig economisch product. Enkele maanden geleden werd in een bekend Londens veilingshuis een fles verkocht die bijna 100 jaar oud was. Men had 480.000 euro vooropgesteld en uiteindelijk is die fles afgeklopt op 1.800.000 euro. Ongelooflijk toch!”

Rolls Royce

“Men vraagt mij vaak of ik een goede ‘instapwhisky’ ken, maar iedere fles is eigenlijk een instapfles. Je moet gewoon de tijd nemen om je smaak te ontdekken. Ik heb het zelf minder begrepen op geturfde whisky. Macallan is een formidabele whisky, maar jammer genoeg ook een van de duurdere. Men noemt Macallan niet voor niets de ‘Rolls Royce der whiskies’. Mijn absolute favoriet is Highland Park 18 jaar oud.”

“In The Bull gaan whisky en pool mooi hand in hand. Veel mensen aan de biljart degusteren een paletje whisky. Dat zijn drie glaasjes van 2,5 cl met verschillende whisky’s. Ja, een eigen proeverij, terwijl men biljart speelt. En pas op, bij whisky spreken we over degusteren. Wie wil drinken, kiest voor bier. Wist je dat je zelfs op een proeverij met zeven verschillende soorten whisky van 2 cl minder gram alcohol binnen hebt dan wanneer je twee Duvels drinkt?”

Toekomst

“Nu houden we hier geen grote degustaties meer. Wel proef ik nu en dan enkele whisky’s met gelijkgezinden en praten we ondertussen over whisky, vrouwen en andere mannenzaken (lacht). En we praten ook over de toekomst van The Bull, ja. Weet je dat deze zaak al 33 jaar bestaat met dezelfde mensen aan het roer? Veel dergelijke horecazaken zul je waarschijnlijk niet hebben in onze stad.”

“We kijken inderdaad uit naar een overnemer, maar makkelijk zal dat niet zijn. Je moet iemand vinden die een hart heeft voor poolbiljart, voor whisky én die ook nog het nodige kapitaal heeft. We komen toch al snel aan een paar 100.000 euro netto stock wat whisky betreft. Nu, eventueel kan ik het handelsfonds splitsen en de whiskycommerce op een andere plaats verderzetten.”

“We hebben nog een handelsovereenkomst tot augustus 2026. Indien er voor 2026 geen gegadigden zijn, dan beginnen we vanaf januari 2026 met een grote uitverkoop. Myriam is dan al even met pensioen en ik ben er dan 71. Het is dan wel genoeg geweest zeker?”

Meer inlichtingen zijn te verkrijgen bij Jean (0474 83 60 35) of Myriam (0475 35 36 54).

The post “Vinden we niemand, dan start in 2026 de uitverkoop”: eigenaars zoeken overnemer voor The Bull en een van ’s lands grootste whiskycollecties is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Honderden evacuaties na bosbrand in Duitse Harzgebergte

In het Harzgebergte, in het midden van Duitsland, woedt sinds vrijdag een bosbrand. Volgens lokale media heeft het vuur zich in de nacht van vrijdag op zaterdag verder uitgebreid. De brand woedt op de flank van de Brocken, met 1.142 meter de hoogste berg in de regio.

Lees meer »

Nieuwe kinderopvang Minouchie geopend: “Alle plaatsen direct volzet”

Bij gemeenteschool De Vijf Wegen langs de Waalstraat in Zulte is sinds het begin van dit schooljaar een nieuwe kinderopvang open. In Minouchie kunnen vijftien baby’s of peuters terecht. Zij worden opgevangen door onthaalmama Cindy De Lange en haar zoon Emile De Muynck, de eerste mannelijke onthaalouder van Zulte.
The post Nieuwe kinderopvang Minouchie geopend: “Alle plaatsen direct volzet”

Lees meer »

DE INSIDER. Ons hoofd ontploft nu al, maar je kan er iets aan doen: “Zie je brein als een spier. Je kan het trainen om rust te vinden”

Na de eerste week van september staat ons hoofd alweer op ontploffen. Het werk, het huishouden, de school van de kinderen, propvolle weekends,… Hoe kan dat toch, dat we na één week terug in de ratrace weer verdrinken in de chaos? Psychologe Elke Geraerts, auteur van “Focus is het nieuwe goud”, geeft tips om ons brein te soigneren in deze

Lees meer »

Dennenprocessierups rukt steeds verder op naar het noorden: vestigt hij zich binnenkort ook bij ons?

Hoewel hij de laatste jaren opnieuw wat minder voorkomt, is het elke zomer uitkijken voor de eikenprocessierups en zijn nesten. De vervelende brandharen van het insect zorgen immers voor jeuk en irritatie. Helaas is hij niet de enige rups met brandende haartjes, want ook zijn zuidelijke neefje, de dennenprocessierups (Thaumetopoea pityocampa), staat er vol mee. En die rups is door

Lees meer »

Start van Jong Keukengeweld draait uit op fiasco: website voor reserveringen urenlang onbruikbaar

De doorstart van Jong Keukengeweld blijkt net iets te succesvol te zijn. Het concept waarbij mensen jonger dan 35 jaar aan een goedkopere prijs gastronomisch kunnen gaan eten, is bij de start zo populair dat de website urenlang problemen kent, zoals lange laadtijden en reservaties die blijven vasthangen. “We hadden gedacht dat het succesvol ging zijn, maar niet in deze

Lees meer »

“Al in de kleuterklas was het liefde op het eerste gezicht”: Maria en Léon uit Roeselare vieren 70ste huwelijksverjaardag

Maria Wallays (95 jaar), afkomstig uit Ruiselede, en Léon Vertriest-Vandeputte (93 jaar) uit Roeselare vierden op zaterdag 7 september op het stadhuis van Roeselare hun 70ste huwelijksverjaardag, een platina jubileum. Ze huwden op 8 september 1954.
The post “Al in de kleuterklas was het liefde op het eerste gezicht”: Maria en Léon uit Roeselare vieren 70ste huwelijksverjaardag appeared first

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

De school is nu een weekje gestart, maar hier en daar is het nog wat zoeken naar een evenwicht. Ook in kleuterschool De Wetstraat.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »