Zoveel grond had je familie… in 1850: Groep vrijwilligers ontcijfert honderden oude documenten

Altijd al eens willen weten of je een grootgrondbezitter had kunnen zijn? Dat kan sinds kort: dankzij het monnikenwerk van een groep vrijwilligers voor het project ‘West-Vlaanderen Verpoppt’ kan je nagaan hoeveel grond je familie bezat tussen 1841 en 1851.

In 2019 startte een groep vrijwilligers met een hart voor heemkunde met het ambitieuze project West-Vlaanderen Verpoppt, waarbij de eigenaars van elk perceel in de provincie rond 1850 in een databank werden gestopt. De resultaten zijn nu voor iedereen raadpleegbaar.

Torhoutenaar Hendrik Vandeginste is voorzitter van de Geschied- en Heemkundige Kring Het Houtland-Torhout, actief binnen Heemkunde West-Vlaanderen en werkt als consulent bij Histories vzw. Vier jaar lang coördineerde hij het Verpoppt-project. “Dertig vrijwilligers uit de hele provincie hebben honderden ingescande documenten uit de periode 1850 doorploegd en handgeschreven teksten ontcijferd. Vervolgens werd alles overgetypt.”

“Dertig vrijwilligers uit de hele provincie hebben honderden ingescande documenten doorploegd en handgeschreven teksten ontcijferd”

Het kadaster is een uitvinding van Napoleon uit 1807. “Maar de Belgische Staat kon pas in 1834 met de systematisch verzamelde eigendomsgegevens aan de slag. In 1842 besloot Philippe Popp, een drukker uit Brugge en oud-medewerker van het kadaster, om die in kaarten om te zetten en te verkopen. Hij heeft toen de gegevens voor elk perceel in de provincie geüpdatet. Dat zijn er honderdduizenden! Er kroop zo enorm veel tijd in dat Popp drie keer bijna failliet ging. Het was commercieel gezien ook totaal niet interessant”, legt Vandeginste uit.

Adel en burgerij

De databank biedt een schat aan informatie voor lokaal historisch onderzoek. “De gegevens dateren van 1841 tot 1851. Het kan interessant zijn om te weten wie toen hoeveel eigendommen had, want dat vertelt iets over de verhoudingen in de gemeente. De bezittingen van de adel ten opzichte van de burgerij, bijvoorbeeld, of de eigendommen van de kerk.”

“Wie hoeveel eigendommen had, vertelt iets over de verhoudingen van de mensen binnen de gemeente vroeger”

Ook als leek kan je je familienaam opzoeken. Al is het niet gemakkelijk. “Die kadastrale leggers zitten niet zo logisch in elkaar”, waarschuwt Vandeginste. “En ze zijn handgeschreven, wat het soms moeilijk leesbaar maakt. Mensen schreven toen heel anders dan vandaag, maar dat heeft ook weer z’n charme.” Noteer het kadastraal artikel dat bij je naam staat, want dat heb je nodig om de juiste informatie in de legger te vinden. “Het nummer van het kadastraal perceel is vaak nog hetzelfde als vandaag. Daarmee kan je dus ook opzoeken wie er rond 1850 de eigenaar was van jouw perceel.”

Digitale kaart

Bij Heemkunde West-Vlaanderen kan je ook terecht om alle gegevens van een gemeente in een Excel-document te krijgen. “Daarmee kan een heemkundige kring bijvoorbeeld een digitale kaart maken voor hun gemeente”, zegt Vandeginste. “Mensen die vragen hebben over de interpretatie van de gegevens, mogen ook altijd contact met ons opnemen.”

Zoek je eigen familienaam in het namenregister op via deze link. Meer info via [email protected].

The post Zoveel grond had je familie… in 1850: Groep vrijwilligers ontcijfert honderden oude documenten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Meerderheid leerlingen VHSI Brugge vindt GSM-verbod geen slechte zaak

Sinds dit schooljaar geldt in het VHSI (Vrij Handels- en Sportinstituut) in Brugge een strikt GSM-verbod. Wanneer de leerlingen op school aankomen, wordt het mobieltje in een ‘Zakkie’ gestopt en verdwijnt het toestel voor de hele dag achter slot en grendel. We polsten tijdens de middagpauze van de eerste schooldag naar de reactie van enkele leerlingen op deze maatregel.

Lees meer »

HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters genomineerd voor gloednieuwe Belgische ‘Bisou Awards’

Met de Bisou Awards krijgt België er een splinternieuwe awardshow bij die de crème de la crème van onze Belgische influencers in de schijnwerpers zet. Maar liefst 2500 Belgische influencers werden opgedragen voor deze eerste editie. Een jury van experts heeft daar 130 toppers uit genomineerd in 12 verschillende categorieën. Een van hen is onze HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters. Hij maakt

Lees meer »

Maak kennis met Roxy Dekker, het hitfenomeen dat al maanden de Nederlandse hitlijsten domineert

Amper 19 is ze, maar heel Nederland eet uit de hand van hitfenomeen Roxy Dekker. ‘Anne-Fleur Vakantie’, ‘Sugardaddy’, ‘Huisfeestje’… Alles wat de zangeres op dit moment aanraakt verandert er in goud. “Bij m’n eerste hit dacht ik: dat ga ik waarschijnlijk nooit meer overtreffen. Maar dan gebeurde het nog eens en nog eens”, aldus een trotse Dekker. Roxy weet nu

Lees meer »

Goud voor Frans en Maria

Op 29 augustus mochten Maria Planckaert en Frans Vanhuysse hun gouden huwelijksjubileum vieren. 50 jaar geleden gaven ze elkaar hun jawoord. Frans is in Zwevegem geboren op 30 mei 1939. Hij was bediende bij Bekaert. Maria had haar wiegje eveneens in Zwevegem staan, en zag het levenslicht op 1 mei 1938. Zij deed het huishouden.
The post Goud voor

Lees meer »

Wie heeft Benoît Desmedt gezien?

Op dinsdag 3 september 2024 omstreeks 10.30 uur, werd de 57-jarige DESMEDT voor het laatst gezien in Neerwaasten – deelgemeente Komen-Waasten. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.
The post Wie heeft Benoît Desmedt gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een half miljoen Belgen wordt vandaag een beetje rijker dankzij staatsbon: moet je er zelf iets voor doen? En moet je er belastingen op betalen?

Goed een half miljoen Belgen wordt woensdag een beetje rijker. Althans: ze zien het geld dat ze vorig jaar hebben belegd in een staatsbon, alles samen zo’n 22,5 miljard euro, terug op hun rekening verschijnen. Plus de rente, uiteraard. Maar moet je er zelf iets voor doen of gaat dat automatisch? En moet je er nog belastingen op betalen?

Lees meer »

“Soms loopt Ben Crabbé boos of stomverbaasd uit beeld”: voor 30 jaar ‘Blokken’ klapt jurylid Kris Soret uit de biecht

De kijker hoort hem als de jury van Ben Crabbé (61), maar ziet hem nooit in beeld. Behalve nu uitzonderlijk bij de 30ste verjaardag van ‘Blokken’. Kris Soret (69) is sinds dag één verantwoordelijk voor alle quizvragen en doet voor deze gelegenheid zijn boekje open over het succesformat. “Tv-recensenten gaven ons maar één seizoen”, onthult hij. Vandaag zitten ze aan

Lees meer »