Bruggeling onder de loep: Jan van Hese, priester in de revolutiejaren

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten, maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: Jan van Hese, priester in de revolutiejaren.

Eigentijdse kronieken over een welbepaalde periode zijn steeds interessant. Zo schreef priester Jan van Hese een Journal historique over de periode 1792-1802 waarvan slechts een gedeelte werd gepubliceerd. Maar wie was die priester waaraan Andries Van den Abeele ooit een artikel wijdde in het tijdschrift Biekorf?

Belast met schulden

Johannes Franciscus Andreas van Hese werd geboren op 30 november 1757. Gemakshalve (?!) kreeg hij dezelfde voornamen als zijn vader zilversmid Johannes Franciscus. Zijn moeder was Laurentia De Wulf en het gezin was zeker niet onbemiddeld. Ze woonden in een huis in de Steenstraat, dat eigendom was van vader Jan, en moeder Laurentia bezat verschillende eigendommen, waaronder hoeven en gronden, in Oostkamp. Moeder Laurentia overleed al in 1762 op 26-jarige leeftijd. Na haar overlijden ging de zaak van vader Jan failliet en hij vluchtte belast met schulden naar een onbekende bestemming.

Later bleek dat Arras te zijn waar hij op 54-jarige leeftijd met schulden overleed. Zoon Jan en zijn broer werden na het overlijden van Laurentia door een tante opgevangen. Op 17-jarige leeftijd startte Jan zijn priesteropleiding aan het Brugse seminarie en vervolledigde zijn studies in Leuven. Op 10 maart 1781 werd hij tot priester gewijd en op 15 maart droeg hij zijn eremis op. Naar aanleiding ervan werd een tafellied gepubliceerd. Wat hij de drie volgende jaren deed, is niet bekend. Zeker is dat hij pas in juni 1784 tot onderpastoor in Pittem werd benoemd.

Jan kwam geregeld in aanvaring met zijn hiërarchische overheid. Uit bisschoppelijke akten blijkt dat hij conversationes met het andere geslacht had, zeg maar geslachtsbetrekkingen. Om die reden werd hij in 1789 ontzet uit zijn priesterambt. Dat belette hem niet om in 1797 als priester de republikeinse eed af te leggen en aalmoezenier van de gevangenen en ter dood veroordeelden te worden. Jan van Hese overleed in 1802 als gevolg van een besmettelijke ziekte.

Naar aanleiding van de eremis van Jan van Hese werd een tafellied gepubliceerd. (gf)

Marie Bauwens

Jan woonde in de Loppemstraat-Oude Burg. Bij hem woonde Marie Bauwens in, die in het bevolkingsregister eerst zonder beroep en later als dienstmeid werd vermeld. Daarnaast was er nog een niet bij naam genoemd minderjarig kind, dat ten laste van de priester was. Mogelijk was er tussen Van Hese en Bauwens dus meer aan de hand, temeer omdat Marie Bauwens van een veel te goede stand was om als dienstmeid te fungeren. Haar vader, chirurgijn Judocus Bauwens, was weliswaar vroegtijdig, maar niet onbemiddeld gestorven. (Chris Weymeis)

The post Bruggeling onder de loep: Jan van Hese, priester in de revolutiejaren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Een half miljoen Belgen wordt vandaag een beetje rijker dankzij staatsbon: moet je er zelf iets voor doen? En moet je er belastingen op betalen?

Goed een half miljoen Belgen wordt woensdag een beetje rijker. Althans: ze zien het geld dat ze vorig jaar hebben belegd in een staatsbon, alles samen zo’n 22,5 miljard euro, terug op hun rekening verschijnen. Plus de rente, uiteraard. Maar moet je er zelf iets voor doen of gaat dat automatisch? En moet je er nog belastingen op betalen?

Lees meer »

LIVE FLANDERS DARTS TROPHY. Price en Van Gerwen verrassend naar huis, pijnlijke uitschakeling voor De Decker

Op de tweede dag van de Flanders Darts Trophy – het tiende toernooi van de European Tour – wordt het Belgische publiek verwend met heel wat topaffiches. Price en Van Gerwen werden verrassend uitgeschakeld, wereldkampioen Humphries stootte wel door. Littler moet nog in actie komen. Mike De Decker – de enige Belg in de tweede ronde – verloor van Ross

Lees meer »

Brugse Lorelei (21) te zien in ‘Kotmadam Sarafian’ bij VTM: “Had het minder zwaar verwacht”

Lorelei (21) is sinds deze week te zien in het gloednieuwe VTM-programma ‘Kotmadam Sarafian’, waarbij ze een academiejaar lang samenhokte met een handvol andere studenten én Barbara Sarafian. De studente geschiedenis kijkt er – ondanks haar herexamens – positief op terug. “Het mooiste moment? Samen mijn verjaardag vieren.”
The post Brugse Lorelei (21) te zien in ‘Kotmadam Sarafian’ bij

Lees meer »

Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk maakt lijst en enkele speerpunten bekend: “Handen uit de mouwen, samen Kortrijk bouwen”

Op maandag 2 september presenteerde Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk hun 41 kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Kandidaat-burgemeester Ruth Vandenberghe heeft een sterk team achter zich, met ervaren politici en getalenteerde jongeren. Onder het motto ‘Handen uit de mouwen, samen Kortrijk bouwen’ lichtte Ruth de eerste programmapunten toe. TBSK wil dat alle Kortrijkzanen samen bouwen aan een Groene, Veilige,

Lees meer »

Gemeente Kuurne en Leiedal vatten tweede luik van Roterij Sabbe aan

De komende twee jaar plant intercommunale Leiedal en de gemeente Kuurne een grondige renovatie van roterij Sabbe, gelegen aan de Bondgenotenlaan in Kuurne. Door leegstand, drugdelicten, vandalisme en diefstal heeft zowel de omgeving van de roterij als het gebouw zelf aanzienlijke schade opgelopen. Nu wil Leiedal het gebouw van roterij Sabbe herstellen om verdere aftakeling te voorkomen en het erfgoed

Lees meer »