Werken voor uitbreiding basisschool De Polyglot in Spiere-Helkijn volop aan de gang: “Leerlingen uit 44 gemeenten komen bij ons les volgen”

Het GO!-onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap besloot in oktober 2021 om Bassischool De Polyglot, door de blijvende groei van het aantal leerlingen, met extra klaslokalen voor de kleuterafdeling en het lager uit te breiden. Maar ook aan het onderwijs op zich wordt gewerkt.

Er werd gestart met de werken in maart. “In september 2025 zouden we onze intrek willen nemen in de nieuwe lokalen”, vertelt directrice Marijke Desmet (49). “Samen met vier architecten kwamen we tot een plan waar de derde kleuterklas op de beneden- en het eerste leerjaar op de eerste verdieping hun intrek zullen kunnen nemen. We wilden zo weinig mogelijk aan de groene ruimte komen wat nu tijdelijk voor wat organisatorische ongemakken zorgt.”

“Maar daar krijgen we iets moois voor in de plaats. De containerklassen, waarin nu drie klassen zijn ondergebracht, verdwijnen. Deze zijn al enkele keren gerenoveerd. Ook het lokaal dat we huren boven de sportzaal en waar het derde leerjaar nu in huist, zal niet meer gebruikt moeten worden. De drie eerste leerjaarklassen, goed voor 60 leerlingen, gaan we met een flexibele klasorganisatie innovatief onderwijzen. Dit is nieuw.”

Sterk taalbeleid

“We hebben leerlingen uit in totaal 44 verschillende gemeenten. Er komen er zelfs vanuit Frankrijk. Het gros komt uit Wallonië naar onze faciliteitengemeente. We zullen het volgend schooljaar afsluiten met liefst 517 leerlingen. We bieden een heel sterk taalbeleid aan. Dat werp zijn vruchten af en de mond-tot-mondreclame doet zijn werk. We zijn een Nederlandstalige school waar dus alle lessen in het Nederlands plaatsvinden.”

“Voor de Nederlandstalige leerlingen is er Franse les vanaf het derde leerjaar. Voor Franstaligen is het belangrijk dat ze op zo vroeg mogelijke leeftijd (2,5 jaar) al naar onze school komen. Dan gaat het heel vlot. Als ze pas instappen vanaf het eerste leerjaar wordt het een ander verhaal. We hebben leerlingen uit bijvoorbeeld Doornik en Kain. Ook een crèche is hier naast de school gevestigd. We werken sinds twee jaar met digitale aanmeldingen. We tellen 15 klassen lager onderwijs, 8 kleuterklassen en 2 kleuterklassen in Helkijn.”

“Door de werken kunnen we moeilijk aan de refter en is er een tent geplaatst die als afdak dient”, aldus de directrice. “In het nieuwe gebouw zal ook een vergaderzaal zijn. We bouwen in twee fases. Hopelijk hebben we tegen de winter een afdak onder de grote luifel. De gehuurde tent staat hier immers al een jaar.”

Niet alleen fysiek wordt er gebouwd, ook aan het eigenlijke onderwijs wordt constant gewerkt. “We werken samen met ouders en nabije partners die ons ondersteunen en begeleiden en samen met ons het leertraject vorm geven. We willen in onze school de vinger aan de pols houden inzake maatschappelijke veranderingen en evoluties en daarop gericht inspelen.”

Innovatie

“Pedagogische en didactische innovatie en flexibiliteit realiseren is voor ons belangrijk. We veranderen om te verbeteren om op die manier zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de verschillende onderwijsbehoeften van al onze leerlingen. Samen met directie en leerkrachten waken we erover dat elk kind zich goed voelt op de school. Elk kind wordt gedurende de hele schoolloopbaan in kleuter- en basisschool opgevolgd.”

“Op deze manier kunnen wij eventuele kinderen die afhaken terug op het goede spoor helpen door middel van remediërende leerstof. Leerlingen met leerstoornissen zoals dyslexie, dyscalculie, dysorthografie, ADHD, autisme enz. … verdienen extra aandacht. Samen met de klasleerkracht (die nog steeds de spilfiguur blijft bij de educatie van het kind), het CLB en eventueel externen worden er afspraken gemaakt om kinderen met leerstoornissen beter te kunnen begeleiden.”

“Wij zijn de contactpersonen voor ouders en externen en begeleiden o.a. het organiseren van MDO’s (multidisciplinair overleg met ouders, CLB-medewerkers, logopedisten, medewerkers van revalidatiecentra, sym-begeleiders enz. …) Wij hebben wekelijks een zorgoverleg met de directie en de zorgleerkrachten per graad”, rondt directrice Marijke Desmet de duiding van de school af.

The post Werken voor uitbreiding basisschool De Polyglot in Spiere-Helkijn volop aan de gang: “Leerlingen uit 44 gemeenten komen bij ons les volgen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kan een paralympiër verder springen dan het WR van Mike Powell? Duitse ‘bladejumper’ Markus Rehm wil als eerste mens voorbij 9 meter

Al 33 jaar bezit Mike Powell het wereldrecord in het verspringen (8m95). De paralympiër Markus Rehm wil die mijlpaal verbeteren: zijn record bedraagt 8m72 – verder dan de laatste negen olympische kampioenen. Rehm droomde ook van deelname aan de Olympische Spelen, maar kreeg geen groen licht. De wetenschap was er niet uit of zijn rechterblade hem voordeel geeft.

Lees meer »

Prins Harry schakelt speciaal team in om terugkeer naar Londen te realiseren: “Ze maakten hem ooit één van de populairste royals”

Prins Harry (39) is beu om zich steendood te vervelen in de VS. In alle geheim plant de Britse prins een comeback naar het koninklijk paleis. Daarvoor schakelde hij adviseurs in uit zijn verleden, stuk voor stuk mensen die hij vertrouwt. “Het is hem duidelijk geworden dat zijn koninklijke kringen veel betrouwbaarder zijn dan die uit de VS”, klinkt het.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Al meer dan 50 doden door zware dubbele raketaanval op Poltava – Nieuwe reeks raketten en drones afgevuurd op Kiev en Lviv

Meer dan 50 mensen zijn dinsdag om het leven gekomen door een zware dubbele raketaanval op de Oekraïense stad Poltava. Er vielen ook meer dan 200 gewonden. Het gaat om één van de dodelijkste aanvallen sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022. “Rusland zal hiervoor boeten”, zegt president Volodymyr Zelensky. Volg alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne

Lees meer »

Helikopterpiloot van Royal Navy omgekomen bij ongeluk op Kanaal

Een lid van de Britse Royal Navy is in de nacht van woensdag op donderdag om het leven gekomen bij een helikoptercrash op het Kanaal. Dat maakt de marine donderdag bekend. De helikopter voerde een nachtelijke oefening uit met het vliegdekschip HMS Queen Elizabeth, toen het misging. De Merlin Mk4 moest volgens de Britse marine voor de kust van Dorset

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Een stapel nieuwe boeken, papieren, mappen, extra gerief… Zeker op de eerste schooldagen is het sleuren en zwoegen met die boekentas!
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ingelmunster huldigt Glen Cuyle voor prestatie op Olympische Spelen: “Je bent in staat om voor het allerhoogste te gaan”

Dat Ingelmunster een echte sportgemeente is en blijft is al langer geweten. Er wordt massaal aan sport gedaan door jong en oud. Er wordt bij gevolg elke dag intensief getraind door de vele clubs die in de Brigandsgemeente actief zijn. Heel veel clubs zijn bovendien actief in de verschillende nationale en provinciale competities en met succes. Het ultieme bewijs daarvoor

Lees meer »

Expert waarschuwt voor groeiende macht grote technologiebedrijven: “Moeten aan minder regels voldoen dan een kopje koffie”

Grote technologiebedrijven regeren steeds meer de wereld. Dat zegt Marietje Schaake, directeur van het Cyber Policy Center van de Stanford University. Ze vindt het dan ook logisch dat die bedrijven steeds meer in het vizier van het gerecht komen. Denk maar aan X van Elon Musk dat in Brazilië verboden werd of Telegram-topman Pavel Doerov die in Frankrijk vervolgd wordt.

Lees meer »

Twee doden en gewonden bij schietpartij in Amerikaanse school

Bij een schietpartij op een middelbare school in de Amerikaanse staat Georgia zijn meerdere mensen neergeschoten. Zo berichten Amerikaanse media. Volgens nieuwszender MSNBC zijn zeker twee mensen om het leven gebracht en vier mensen gewond geraakt. De school heeft zo’n 1.932 leerlingen. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Er werd één verdachte opgepakt, volgens een verklaring van het Barrow County

Lees meer »