Beiaardconcerten als ideale soundtrack bij de zomer

Wie wil horen hoe de muziek van Metallica, Ed Sheeran of Abba klinkt op een beiaard, mag deze zomer de gratis beiaardconcerten in het kader van het zomerprogramma Boulevard Solar niet missen. Beiaardiers Wim en Brecht Berteloot zorgen vijf keer voor de ideale soundtrack bij een zomerse avond.

Stadsbeiaardier Wim Berteloot neemt samen met zijn zoon Brecht de concertreeks voor zijn rekening. Openen deed hij op 27 juni met een huldeconcert aan zijn voorganger Frank Deleu, vorig jaar benoemd tot de 9de ereburger van de stad Menen. “Een concert dat bol stond met knipoogjes naar zijn loopbaan. Geboren in de schaduw van het belfort heeft Frank zijn stempel op de beiaardwereld gedrukt”, looft Wim de huidige dirigent van het Banjo-orkest.

Wie uitsluitend een klassiek repertoire verwacht, heeft het mis. Zo was er op donderdag 4 juli een themaconcert met uitsluitend Disneymuziek. Andere concertdata zijn donderdag 18 juli om 20 uur, dinsdag 15 augustus om 20 uur (met onder andere Metallica, Ed Sheeran, Billy Joel…) en vrijdag 6 september. “Dat concert trapt de Wieltjesfeesten af en staat deels in het teken van Abba. Het sluit aan bij het optreden van de tributeband Abba4U daags nadien.”

‘… Maar Meenen, Meenen spant de kroon’. Met dat citaat van Gezelle, dat op het beiaardklavier prijkt , is Frank het roerend eens. “Ik heb overal in de wereld op beiaarden gespeeld. Zonder chauvinistisch te zijn, durf ik te zeggen dat deze beiaard toch een van de mooiste is. Jarenlang heb ik hierop gespeeld en ik heb me geen seconde verveeld.”

“Het is een lichte beiaard met 49 klokken, die samen slechts 4900 kg wegen. Dat zorgt voor erg heldere klanken. Het is een bijzonder instrument waarop je elk repertoire kan spelen”, beaamt Wim.

“Die heldere klank maakt van onze beiaard een juweeltje in ons Vlaams beiaardlandschap. Vanaf eind augustus kan je het gerestaureerde belfort vrij binnenwandelen om dit waardevol patrimonium te koesteren”, besluit cultuurschepen Vanryckegem. (CB)

The post Beiaardconcerten als ideale soundtrack bij de zomer is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwkomer Andrès Deschodt amuseert zich bij VV Koekelare

Op de eerste speeldag deed VV Koekelare wat werd verwacht: winnen bij promovendus KDC Ruddervoorde: 0-3. Voor Andrès Deschodt (19) was dat het officiële debuut in een eerste elftal. De zoon van Allan, sportief manager bij tweedenationaler KM Torhout, zette bewust een stap terug.
The post Nieuwkomer Andrès Deschodt amuseert zich bij VV Koekelare appeared first on KW.be.

Lees meer »

“De solidariteit in het land is heel groot”: Thierry Daelewyn zamelt geld in voor kinderen in Combodja

Op 15 september organiseert Hope For The Children voor de tweede keer ‘Wandel voor Cambodja’. Dokter Thierry Dalewyn (68) uit Waregem begon 12 jaar geleden met het project dat ondertussen al 170 kinderen hulp bood. “Dit is mijn levenswerk, ik ben daar thuis”, klinkt het.
The post “De solidariteit in het land is heel groot”: Thierry Daelewyn zamelt geld

Lees meer »

Sterre Provost wint BK op de 400 meter

Vorig weekend behaalde de Oostduinkerkse atlete Sterre Provost (17) goud op de 400 meter bij de scholieren. Sterre kon zo een streep trekken onder een moeilijke periode met veel blessures.
The post Sterre Provost wint BK op de 400 meter appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vijfde buurtfeest bij de bewoners van De Paulientjes

De bewoners van residentie De Paulientjes in de Ieperstraat in Menen verzamelden zich op zaterdag 31 augustus voor een heus buurtfeest. Al voor de vijfde maal schoven een 40-tal buren aan één lange feesttafel aan voor een verfrissend drankje en lekkere gevulde broodjes. Bewoner Gerard Egels, een van de bezielers van het feest, was zeer
The post Vijfde buurtfeest

Lees meer »

Eerste onderzoek vliegtuigramp Brazilië wijst op ijsvorming op vleugels

Een eerste onderzoek naar het ongeluk met een vliegtuig van de Braziliaanse maatschappij Voepass waarbij vorige maand alle 62 inzittenden om het leven kwamen, wijst op mogelijke ijsvorming op de vleugels. Het toestel stortte begin augustus neer bij Vinhedo, een plaats zo’n honderd kilometer van de eindbestemming, luchthaven Guarulhos in São Paulo.

Lees meer »

Jani Kazaltzis en James Cooke testen in nieuw programma ‘normale jobs’ uit: “We erkennen nu dat BV’s niet mogen klagen”

“We zijn al lang heel goede vrienden en samen een tv-programma maken stond al een tijdje op onze bucketlist”, glunderen Play4-gezichten James Cooke (38) en Jani Kazaltzis (44). In hun nieuw programma ‘Jani & James doen-het-zelf’ gaan ze de komende weken ‘normale jobs’ overnemen. Eén keer wordt alles uitgelegd, en dan is het aan hen. “Friturist, campingeigenaar, werken in de

Lees meer »

LIVE TOUR OF BRITAIN. Soudal Quick-Step maakt jacht op drie leiders, krijgen we een nieuwe spurt?

De teller voor Soudal-Quick.Step staat intussen op twee. Paul Magnier sprintte al twee keer naar de zege in de Tour of Britain dankzij uitstekend werk van Remco Evenepoel. Helpt de dubbele olympisch kampioen zijn ploegmaat naar een derde zege in een nieuwe vlakke etappe rond Northampton? Mis niets van de actie via onderstaande liveblog en kijk hier als HLN-abonnee naar

Lees meer »

“Meer armoede, meer geweld en meer migratie.” Professor Holslag voorspelt de gevolgen van Chinese miljarden in Afrika

Hij zit nochtans zelf krap bij kas door de sputterende economie, maar toch strooit de Chinese president Xi Jinping met miljarden in Afrika. Welgeteld 45 miljard euro voor de de volgende 3 jaar. Een vergiftigd geschenk, zo beschrijft professor internationale politiek Jonathan Holslag de gulle hand van China. “Het is zoals de Europese kolonialen uit de vorige eeuwen. Alleen sturen

Lees meer »

Zeilers roepen op tot vrede tijdens ‘Sail-out for Peace’

Zeilers staan bekend om hun vrije geest, altijd zoekend naar nieuwe horizonten en onbekende wateren. Maar in een wereld die steeds meer geteisterd wordt door oorlog en terreur, voelen velen de drang om een signaal te geven. Op zondag 8 september krijgen ze die kans tijdens de allereerste ‘Sail-out for Peace’, een evenement georganiseerd uit
The post Zeilers roepen

Lees meer »

Aaron Blommaert en uiteraard papa Willy Sommers zijn al fan: Luna De Gieter voorziet BV’s van op maat gemaakte juwelen

De Gieter ruilde Willy een halve eeuw geleden in voor Sommers, maar in de aftiteling van de laatste ‘Tien om te zien’ stond zijn familienaam vol trots te blinken. Dankzij de juwelen van dochter Luna (21). Als kersverse goudsmid ontwierp ze de ringen van Aaron Blommaert en vaderlief. “Een hele eer dat ze mijn creaties op tv wilden dragen, hopelijk

Lees meer »