Benitha is laureaat ‘Vlaamse Olympiade van het Frans’

Benitha Amouzou zet het kroontje op haar vijfde jaar secundair humane wetenschappen aan het Sint-Vincentiusinstituut als laureaat van de ‘Vlaamse Olympiade van het Frans’. “Dit schooljaar nam ik voor de derde keer deel en verzilverde ik ook voor de derde keer deze titel”, klinkt Benitha (18) trots.

De finales van de 37ste Olympiade van het Frans zijn achter de rug. “Eens te meer waren de finalisten van een zeer hoog niveau”, stelt de jury. “Dat verdient een pluim aan hun ouders en leraars. Het was immers een topeditie met een record van bijna 12.000 deelnemers.”

De Franse ambassadeur, de Vlaamse minister van Onderwijs en de minister van Financiën van het Brussels hoofdstedelijk gewest, onderstreepten door hun aanwezigheid of vertegenwoordiging het belang van deze wedstrijd. “Het is een topdag voor het onderwijs Frans in Vlaanderen”, klonk het.

Gedreven

“Ook de school, mijn familie en mijn vrienden zijn blij met mijn mooie resultaat op de Vlaamse Olympiade.” Directeur Frederik Glorieux van campus Sint-Vincentius klinkt bijzonder trots. “Als directeur ben ik heel blij met gedreven leerlingen als Benitha”, zegt hij. “Voor de derde keer zet zij een sterke prestatie neer. Hierbij wens ik Benitha heel veel succes met alles wat zij voort onderneemt op studievlak en ook daarbuiten.”

Benitha leerde de Franse taal in haar geboorteland Togo in West-Afrika. “De test bestond uit het vertalen van zinnen, het aanduiden van fouten in zinnen en enkele andere onderdelen grammatica. Ook moest ik een tekst lezen om de correcte woorden aan te duiden”, vertelt Benitha. “Naast een talenliefhebber, ben ik ook een enthousiaste beoefenaar van karate. Daarnaast heb ik een grote passie voor koken en lezen.”

Droom

Benitha haar droom is om geneeskunde te studeren. “Ik wil me inzetten om een goede arts te worden en op die manier anderen te helpen”, klinkt ze ambitieus. “In elk geval ga ik nu genieten van een heerlijk lange vakantie!” (Gerda Verbeke)

The post Benitha is laureaat ‘Vlaamse Olympiade van het Frans’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Proces tegen Sven Pichal zal niet achter gesloten deuren plaatsvinden

Het proces tegen ex-radiopresentator Sven Pichal zal niet plaatsvinden achter gesloten deuren. Dat heeft de rechtbank in Antwerpen vandaag beslist. De advocaten van Pichal, die terechtstaat voor het bezit en de verspreiding van beelden van kindermisbruik, hadden een proces achter gesloten deuren gevraagd door de grote media-aandacht. De verdediging vraagt ook dat Pichal opnieuw wordt onderzocht door deskundigen, omdat het

Lees meer »

Vier doden en dertig gewonden bij schietpartij in Amerikaanse school

Bij een schietpartij op een middelbare school in de Amerikaanse staat Georgia zijn meerdere mensen neergeschoten. Zo berichten Amerikaanse media. Volgens nieuwszender MSNBC zijn zeker vier mensen om het leven gebracht en ongeveer dertig mensen gewond geraakt. De school heeft zo’n 1.932 leerlingen. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Er werd één verdachte opgepakt, volgens een verklaring van het Barrow

Lees meer »

Diamant voor Etien Titeca en Jenny Brouckaert

Op zondag 1 september vierden Etien Titeca (85) en Jenny Brouckaert (80) hun diamanten bruiloft. Samen met hun familie kwamen ze vieren in PUUR in Klerken.
The post Diamant voor Etien Titeca en Jenny Brouckaert appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Barkentijn, de plek die hele generaties de zee liet ontdekken, viert 100ste verjaardag: “Met renovatie en nieuwbouw kan het nog jaren mee”

De Barkentijn viert dit weekend zijn honderdste verjaardag. De villa op de dijk van Nieuwpoort zorgt er al decennia voor dat kinderen, families en gepensioneerden – waarvan velen het financieel lastig hebben – een unieke vakantie beleven. Wij blikken terug én vooruit met de voormalige en de huidige directeur: Jo Rousseau en Nicolas Vermote.
The post De Barkentijn, de

Lees meer »

Ontslagen Lotte Vermeir had binnen VRT statuut van klokkenluider

VRT-ceo Frederik Delaplace ontkende bij zijn toelichting aan de raad van bestuur over de ontslagen van Ricus Jansegers en Lotte Vermeir formeel dat één van hen het statuut van klokkenluider had. Dat klopt alvast niet, want de gewezen netmanager van Eén en Canvas stapte in de lente zelf met gevoelige info naar de adviseur integriteit en verkreeg een beschermd statuut,

Lees meer »

Stadenaar Thijs (36) helpt bosbranden bestrijden in Portugal: “Een droom voor elke pompier”

Stadenaar Thijs Degryse zit sinds maandag in het Portugese dorp Castro Daire, waar hij samen met z’n lokale collega’s dagelijks uitrukt om bosbranden onder controle te krijgen. Niet voor doetjes. “De wagens kunnen niet overal komen, dus vaak maken we tochten door de heuvels, in onze brandweerkledij en met zowat 20 liter water op onze rug.”
The post Stadenaar

Lees meer »

Olieprijs op laagste niveau in anderhalf jaar

Een vat Brent-olie, afkomstig uit de Noordzee, werd vrijdag opnieuw goedkoper en bereikte het laagste peil in anderhalf jaar. De prijs zakte vrijdag met 2,23 procent tot 71,07 dollar per vat. De Amerikaanse oliesoort WTI werd eveneens 2,26 procent goedkoper tot 67,59 dollar per vat.

Lees meer »