Feestprogramma voor 125 jaar Sint-Pieters

De gemeente Sint-Pieter-op-den-Dijk werd 125 jaar geleden bij Brugge gevoegd en zo is het huidige Sint-Pieters met voorsprong de oudste deelgemeente. Het Buurtwerk en vzw Connected Sint-Pieters stelden voor dit feestjaar een mooi programma samen met onder meer een historische zoektocht en een fototentoonstelling.

De fusie van Sint-Pieters-op-den-Dijk en Brugge was een van de eerste in haar soort. De inwoners mochten zich in 1899 plots Bruggeling noemen; een eer waar velen vandaag nog trots mee uitpakken zonder dat ze evenwel de geschiedenis van de eigen deelgemeente vergeten. Om de jubileumverjaardag van de fusie in de verf te zetten, organiseren het lokale buurtwerk en Sint-Pieters Connected een resem feestelijke activiteiten. Zoals een historische zoektocht over de geschiedenis van Sint-Pieters. Particulieren, scholen en verenigingen kunnen er de komende maanden aan deelnemen.

“In samenwerking met stadsarchivaris Jan D’Hondt en lokaal heemkundige Herwien Titeca is er een unieke set postkaarten samengesteld. En tijdens het feestweekend Pastorie Préférée (van 30 augustus tot en met 1 september) is er in de pastorie een overzichtstentoonstelling over de geschiedenis van Sint-Pieters”, zegt buurtwerker Patrick Anthone.

“Belangrijke peilers van deze viering zijn een doorlopende tentoonstelling over kunstschilder Rik Slabbinck in woonzorgcentrum Sint-Pietersmolenwijk, een literaire avond met auteur Femke Vindevogel in De Dijk en een optreden van neoklassiek pianist Tom Kristiaan in De Sint-Pieterskerk. Er is dus voor elk wat wils, nog tot eind september”, vult burgemeester Dirk De fauw (CD&V) aan.

Feestgedruis opsnuiven

Volgens schepen Pablo Annys (Vooruit) betekent de dynamiek rond 125 jaar Sint-Pieters dat deze deelgemeente meer dan ooit leeft. “We zijn dan ook bijzonder blij dat we de bewoners al sinds 1899 bij Brugge mogen rekenen. De fusie betekent een verrijking waar we vandaag sociaal en cultureel nog steeds de vruchten van plukken”, klinkt het. “Ik raad iedereen aan om het feestgedruis rond 125 jaar Sint-Pieters op te snuiven gedurende de zomer.”

Alle info op de website www.125jaarsint-pieters.be

The post Feestprogramma voor 125 jaar Sint-Pieters is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

HLN TRANSFERLIVE. Anderlecht wil jonge winger van Southampton huren

In de vijf grootste Europese competities (Engeland, Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk) is de transfermarkt gesloten. Maar dat betekent niet dat het transfergeweld over is. Onze Belgische ploegen bijvoorbeeld kunnen nog tot en met 6 september inkomende transfers afronden, maar vandaag wordt een cruciale dag voor onze Belgische ploegen die Europees spelen. Want: vannacht om 00u moeten de definitieve spelerslijsten

Lees meer »

Derde zeepkistenrace aan Leopoldhelling in Blankenberge

Op zaterdag 14 september vindt de derde editie van de zeepkistenrace plaats aan de Leopoldhelling. Nieuw dit jaar is dat er ook een waterbak met jump en een kromming in het parcours verwerkt worden. “Bij een speciale behendigheidsproef wordt er een verticaal bord – een blikkenvanger – voorzien met drie verschillende openingen. Daar moeten de
The post Derde zeepkistenrace

Lees meer »

Ondanks motregen zetten Green Onions Grote Markt in vuur en vlam

Zaterdagavond vanaf 20.30 uur ging het gratis optreden van de populaire rockcoverband Green Onions door op de Grote Markt. Zoals verwacht bracht de medleyband iedereen aan het dansen. De onuitputtelijke energie van zanger Marino Dendooven en de muzikanten was aanstekelijk en leverde de band een eensgezinde ‘we want more’ op van het publiek.
The post Ondanks motregen zetten Green

Lees meer »

Politie treft zwaargewonde aan in bestelwagen na ongeval op bouwwerf

In de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek is dinsdagochtend een man zwaargewond geraakt bij een arbeidsongeval op een werf. Collega’s van de man reden eerst met hem rond tot ze in Brussel een politiepatrouille aanspraken, waarna de hulpdiensten het slachtoffer overbrachten naar het ziekenhuis. Dat meldt Sudpresse en het nieuws wordt bevestigd door de lokale politie Brussel West.

Lees meer »

101-jarige Maria Fenaux-Dhuyvetter uit Kuurne overleden

Vorige woensdag had in de Sint-Pieterskerk in Kuurne de uitvaartdienst plaats van de 101-jarige Maria Dhuyvetter. Ze was de echtgenote van ondernemer Gerard Fenaux (van het gelijknamige bedrijf) die in 2019 overleden is. Haar man was ook bekend als medestichter en bezieler van de kunstkring Evarist Carpentier. Zelf was Maria in Kuurne jaren actief als bestuurslid van CMBV (nu Markant).<br

Lees meer »