Nieuw model voorspelt ziekteverloop van alzheimer, experts sceptisch: “Zoals weersvoorspelling vooral op heel korte termijn accuraat”

Met een nieuw rekenmodel van het Alzheimercentrum Amsterdam kunnen artsen beter voorspellen hoe snel patiënten zullen achteruitgaan, maar experts zijn sceptisch. "Je moet zeer voorzichtig blijven met voorspellingen", zegt Jurn Verschraegen van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. 

Meer krantenkoppen in België

Expert waarschuwt voor groeiende macht grote technologiebedrijven: “Moeten aan minder regels voldoen dan een kopje koffie”

Grote technologiebedrijven regeren steeds meer de wereld. Dat zegt Marietje Schaake, directeur van het Cyber Policy Center van de Stanford University. Ze vindt het dan ook logisch dat die bedrijven steeds meer in het vizier van het gerecht komen. Denk maar aan X van Elon Musk dat in Brazilië verboden werd of Telegram-topman Pavel Doerov die in Frankrijk vervolgd wordt.

Lees meer »

Bosbrand in vervreemdingszone rond kerncentrale van Tsjernobyl

In de vervreemdingszone rond de kerncentrale van Tsjernobyl is een bosbrand uitgebroken. Dat hebben Oekraïense autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Ongeveer twintig hectare in de radioactieve zone staat in vuur, aldus de gouverneur van de regio Kiev, Ruslan Kravchenko. De brand is ondertussen onder controle en de stralingsniveaus zijn normaal, klinkt het nog.

Lees meer »

Howest wil tienduizend Vlamingen aan het sporten krijgen

Hogeschool Howest en Volvo-verdeler Automobilia trekken vanaf september door Vlaanderen met de Sportinnovatiemobiel, een sportcontainer vol innovatieve sporttechnologieën. De Sportinnovatiemobiel is de ideale proeftuin om technologische innovaties in sport en bewegen te testen en te demonstreren. Het is de bedoeling om de komende drie jaar met de Sportinnovatiemobiel langs te gaan bij bedrijven, scholen en
The post Howest wil

Lees meer »

Uniek optreden van Katrien Verfaillie

Van een opvallend concert gesproken: zangeres, componiste en pianiste Katrien Verfaillie trad in Snaaskerke in de productiehal van betonproducent Lithobeton op voor zo’n honderd toeschouwers in het kader van haar project ‘Van Dorp tot Dorp, van Krak tot Krak’. “Dorpen zijn voor mij een speciale plek”, zegt Katrien, afkomstig uit Stavele. “Tijdens de concertreeks vraag
The post Uniek optreden

Lees meer »

Opsporingsonderzoek naar wangedrag bij vierde geniebataljon Amay beëindigd

Het opsporingsonderzoek binnen het vierde geniebataljon in Amay is afgesloten. Dat heeft het parket van Luik dinsdag bekendgemaakt. Het onderzoek van de federale politie onder leiding van de procureur des Konings van Luik moest problematische handelingen en gedrag binnen het bataljon onderzoeken. Die afdeling van het leger kwam eerder dit jaar onder vuur te liggen na klachten over wangedrag.

Lees meer »

Hypotheekrente op laagste peil in bijna twee jaar

De hypotheekrente in België staat op het laagste niveau in bijna twee jaar. Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd door de rentebarometer van Immotheker/Finotheker, die dagelijks een vergelijking maakt van duizenden hypotheken in België.

Lees meer »

Steven nieuwe voorzitter van Zwaantjes Rollerclub

Vorige week raakte bekend dat Marc Decraemer, 36 jaar voorzitter van Zwaantjes Rollerclub, de voorzittershamer doorgeeft. Hij wordt opgevolgd door Steven Vansteenkiste. “Het is voor mij een hele eer, maar heb er na de vraag van Marc toch enkele nachtjes van wakker gelegen. Ik doe het uit liefde en passie voor de club en voor deze sport.”
The post

Lees meer »

“We moeten gewoon genieten”: KVDO maakt zich op voor galamatch tegen tweedeklasser Eupen

De kop is eraf: KV Diksmuide-Oostende heeft de competitieopener achter de rug met een 1-1 tegen promotiekandidaat Wielsbeke. Maar het is vooral lonken naar het bekertreffen van vrijdagavond tegen tweedeklasser Eupen. “We moeten gewoon genieten”, zegt kapitein Aaron Vandendriessche. De club zet zich schrap voor een hoog toeschouwersaantal.
The post “We moeten gewoon genieten”: KVDO maakt zich op voor

Lees meer »

Stad Brussel komt tussen in kosten voor hondentraining

De stad Brussel lanceert een premie voor hondenbaasjes waarmee ze voor een stuk wil tussenkomen in de kosten voor de opvoeding van het dier. Uitgangspunt is dat een hondentraining de samenleving ten goede komt, doordat mens en hond leren om de ruimte te delen en onze gemeenschappelijke regels te respecteren.

Lees meer »

Nieuwe dinosaurus ontdekt in Spanje

In Spanje is een tot nu onbekende dinosaurussoort aangetroffen: de Qunkasaura pintiquiniestra was een enorme herbivoor met een lange nek, 20 meter lang en 15 ton zwaar, die ruim 75 miljoen jaar geleden leefde. Dat schrijven wetenschappers uit Spanje en Portugal in het vakblad Nature Communications Biology.

Lees meer »

LIVE. CEO VRT Frederik Delaplace wordt op de rooster gelegd in Vlaams Parlement: Open Vld en Groen vragen audit

Frederik Delaplace, de CEO van de VRT, geeft vanmiddag in het Vlaams Parlement tekst en uitleg over de herschikkingen aan de top van de openbare omroep en zijn eigen functioneren. Dat gebeurt tijdens een speciale commissie, waar ook ontslagnemend mediaminister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen uitgenodigd zijn. Brepoels is niet opgedaagd. Volg het hier

Lees meer »

KIJK. Amerikaanse boer tovert maïsveld om in Taylor Swift-doolhof

Een Amerikaanse boer in de staat Ohio heeft zijn maïsveld omgetoverd tot een groot doolhof in het thema van Taylor Swift. Luchtbeelden tonen het prachtige doolhof met verschillende verwijzingen naar de superster. De boer maakt jaarlijks een nieuw doolhof, telkens in een ander thema. Dit jaar is die eer dus weggelegd voor de immens populaire Taylor Swift, die de wereld

Lees meer »

Tiende editie De Groote Stooringe voor het eerst twee dagen lang

De tiende editie van het driejaarlijks straattheater- en circusfestival De Groote Stooringe vindt voor het eerst plaats gespreid over twee dagen. Op zaterdag 21 en zondag 22 september is het stadscentrum autovrij en worden pleinen en winkelstraten ingepalmd door circusartiesten. De rode draad dit keer zijn de clowns.
The post Tiende editie De Groote Stooringe voor het eerst twee

Lees meer »