Eretekens voor Pannenaar Swen Vincke op Vlaamse feestdag

De Vlaamse regering heeft donderdag, op de Vlaamse feestdag, eretekens uitgereikt aan gameontwikkelaar Swen Vincke, Europees WHO-directeur Hans Kluge, auteur van ‘Doodgewoon’ Barbara Ceuleers en aan Rode Kruis Vlaanderen-topman Philippe Vandekerckhove.

Het is intussen al de tiende keer dat Vlaanderen eretekens uitreikt. Het Vlaamse ereteken is een eervolle onderscheiding voor personen die bijzonder verdienstelijk geweest zijn en door hun individuele uitzonderlijke talenten hebben bijgedragen aan het positieve imago van Vlaanderen.

Baldur’s Gate 3

Dit jaar reikt Vlaanderen vier eretekens uit. Zo gaat er eentje naar Swen Vincke, een van de grondleggers van de bloeiende Vlaamse gamingindustrie. Als oprichter en ceo van het videogamebedrijf Larian Studios ontwikkelde hij onder meer het succesvolle Baldur’s Gate 3. “Vijf van de 10 nominaties verzilveren op de Bafta Game Awards, zeg maar de oscars van de gaming-wereld. Dat doen er maar heel weinig mensen hem na”, aldus Vlaams minister-president Jan Jambon.

Ook Hans Kluge, sinds begin 2020 directeur bij de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), krijgt een ereteken. Kluge was voordien huisarts en actief bij Artsen Zonder Grenzen in Somalië en Liberia en in het Siberische gevangenissysteem. Kluge krijgt zijn erkenning onder meer voor zijn “onafgebroken strijd voor een robuuste Europese gezondheidsaanpak”.

Een derde ereteken is voor Barbara Ceuleers, dochter van voormalig BRT-directeur Jan Ceuleers. Met haar boek ‘Doodgewoon’ doorbreekt Ceuleers een aantal taboes rond dementie en euthanasie. Volgens Jambon moeten politici misschien gehoor geven aan het verhaal van Ceuleers. “De wet op euthanasie lijkt in het geval van dementie zelf wat wilsonbekwaam.”

Het vierde ereteken is voor Philippe Vandekerckhove, al meer dan 20 jaar gedelegeerd bestuurd van Rode Kruis Vlaanderen. Onder zijn leiding is Rode Kruis Vlaanderen uitgegroeid tot een professionele organisatie voor eerstehulpverlening met de nadruk op een wetenschappelijke aanpak. Vandekerckhove krijgt zijn ereteken voor zijn “onafgebroken strijd voor een wetenschappelijk correcte eerstehulpverlening voor iedereen”.

The post Eretekens voor Pannenaar Swen Vincke op Vlaamse feestdag is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Radio-dj Maureen Vanherberghen over mama zijn van twee kinderen: “Eerlijk? Het is zalig, maar ook zot vermoeiend”

In januari zal Maureen Vanherberghen (36) te horen zijn in de MNM Ochtendshow, maar nu geniet ze nog van ouderschapsverlof. In juli beviel ze van haar tweede dochtertje Léone. In een Q&A op Instagram vertelt de MNM-dj hoe het met haar gaat. “Het is zalig, maar ook zot vermoeiend. Ik ben bijvoorbeeld al wakker van half vijf”, vertelt de presentatrice.

Lees meer »

Spektakel bij MC Avanti tijdens jaarlijkse motorcross

Zaterdag 7 en zondag 8 september vindt de jaarlijkse motorcross ingericht door MC Avanti plaats. De piloten strijden er voor een Belgische titel. “Bij Zijspannen A en B belooft het nog zeer spannend te worden voor de Belgische titel”, zegt Jurgen Wybo, in naam van het bestuur van MC Avanti. “Dit gekoppeld aan het nodige spektakel. Bij de andere reeksen

Lees meer »

“Tot op verkiezingsdag zullen onderhandelaars zich bezighouden met van alles behalve het vormen van een regering”

Bart De Wever (N-VA) is opnieuw formateur. Van de koning krijgt hij maar liefst drie weken alvorens hij opnieuw op de koffie moet. Dat betekent dat de federale regering al zeker voor na de lokale verkiezingen is. De onderhandelaars vertellen wel dat ze “constructief” bezig zijn met het vormen van een regering, maar intussen leggen ze zich vooral toe op

Lees meer »

“De oorlog winnen lijkt almaar onwaarschijnlijker”: is regeringshervorming van Zelensky een wanhoopspoging?

Oekraïens president Volodimir Zelensky herschikt zijn regering, naar eigen zeggen “met het oog op het verderzetten van de oorlog in de herfst.” Vier ministers hebben hun ontslag al ingediend bij het parlement. Wat drijft Zelensky daarbij? En zal die herschikking de oorlog in de gewenste plooi leggen? Professor internationale politiek (UAntwerpen) Tom Sauer: “Dit is een wanhoopspoging, het wordt hoog

Lees meer »

Leden carnavalsgroep raakten zwaar verbrand bij gasontploffing op eetfestijn, crowdfunding biedt soelaas: “Benny is volledig ingepakt, als een mummie”

Dries Coppens (25) en Benny Verbustel (58) zijn op 25 augustus zwaar verbrand geraakt toen een gasfles ontplofte tijdens het eetfestijn van hun carnavalsgroep De Popollekes. Dries mocht al naar huis, Benny ligt nog steeds in het ziekenhuis. “Hij is volledig ingepakt, als een mummie.” De Popollekes zijn een steunactie gestart om Benny, Dries en hun families een hart onder

Lees meer »

Aaron en Orily vieren tien jaar Pizza Borsalino tijdens Tinekesfeesten: “Ze verklaarden ons gek… maar we blijven groeien”

Pizzeria Borsalino in Heule bestaat tien jaar. Dit willen de uitbaters Aaron Santy (33) en Orily Neve (29) op vrijdag 6 en zaterdag 7 september vieren met twee dagen feest op de Tinekesfeesten. Waarom nu? “Toen we onze zaak openden tijdens de Tinekesfeesten, verklaarden ze ons gek. Tien jaar later zijn we nog bezig en groeit onze zaak gestaag”, zegt

Lees meer »

Victor Campenaerts, Vuelta-vlogger die nog aast op ritwinst: “Dagelijks 100.000 kijkers, niet slecht voor een zware dyslecticus”

Victor Campenaerts (32) wil in Santander herhalen, wat hem tijdens de Tour lukte in Barcelonnette: ritwinst. De aanvaller van Lotto Dstny ontvouwt exclusief zijn tactisch plan, helaas zonder Wout van Aert, maar met zijwegen via anti-inflammatoire medicatie, het onderwijsbeleid rond dyslexie, ajuinen op voetzolen en een video-opdracht met Primoz Roglic.

Lees meer »