IJzertoren nog zeker jaar in stellingen: “Toren blijft veilig te bezoeken”

De restauratie van de IJzertoren verloopt volgens plan. Op 1 september 2025 moet alles afgewerkt zijn. “Maar zolang de werken bezig zijn, kunnen de bezoekers toch veilig alles bezoeken in ons monument”, aldus directeur Peter Mouton.

De eerste fase van de herstellingswerken aan de IJzertoren vond plaats van 2014 tot 2018. Halfweg juli 2023 werd gestart met de tweede fase van de restauratie. Deze tweede fase is ingrijpender dan de eerste, die onder meer het vervangen van de terrastegels en de toegangsdeur naar het dakterras en dichtingswerken in de kruiskop van de toren omvatte. “Nu worden de gevels van de toren gereinigd, ontmost, hersteld en waterkerend behandeld. De afdekstenen op de terrassen worden ook hersteld of vervangen en ook van een waterkerende laag voorzien, de lager gelegen platte daken krijgen een nieuwe afdichtingslaag en het volledige buitenterras op de eerste verdieping wordt opnieuw afgedicht en krijgt waar nodig een nieuwe betegeling”, duidt Peter Mouton, directeur van het Museum aan de IJzer.

“Niet enkel de gevels en terrassen krijgen een restauratiebeurt, ook het buitenschrijnwerk in aluminium en hout wordt nagezien en hersteld of vervangen. En ten slotte staat ook het vernieuwen van de dichtingen en sluitingen van de ramen in de panoramazaal op de planning.”

Terwijl de werken aan de buitenkant van de toren voortgaan, kunnen bezoekers ongestoord het museum blijven bezoeken. “Je hebt weer zicht op de omgeving vanuit de panoramazaal en vanop het dakterras en alle museale verdiepingen zijn integraal toegankelijk en te bezoeken gedurende de volledige restauratieperiode.”

1 september 2025

De aannemer kreeg 180 dagen om de restauratie uit te voeren. Ze zou uiterlijk op 1 september 2025 afgewerkt moeten zijn. De 84 meter hoge toren is heel vatbaar voor de wind en het is daardoor vaak onmogelijk om op die hoogte te werken. “De kostprijs van deze werken bedraagt 2.140.448,87 euro, waarvan er iets meer dan de helft wordt gesubsidieerd, de rest komt uit eigen middelen”, aldus Peter Mouton.

“Heel belangrijk is dat de werking niet in het gedrang komt. Binnen in de toren blijft alles hetzelfde en de bezoekers kunnen vrij en veilig alles bezoeken. Er is extra ingezet op veiligheid zowel voor wie werkt aan de toren als voor de bezoekers. Zo komt er aan de trappen bij de ingang een tunnel waardoor je veilig bij de ingang geraakt. Iedereen is en blijft dus welkom.”

The post IJzertoren nog zeker jaar in stellingen: “Toren blijft veilig te bezoeken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ministerie Volksgezondheid wil strengere waarschuwing op alcoholverpakkingen, maar sector staat op de rem

Het ministerie van Volksgezondheid en de Hoge Gezondheidsraad willen dat alcoholproducenten hun nieuwe preventieslogan nog verstrengen. Dat schrijft het Nieuwsblad. Zij vinden de slogan ‘Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid’ misleidend en willen dat de term "alcoholmisbruik" vervangen wordt door "alcoholgebruik". Beroepsvereniging Belgische Brouwers is niet blij met dat voorstel.

Lees meer »

Waterbedrijven: “onbekend welke gifstoffen in de Maas eindigen door verouderde vergunningen”

De Maas als bron van drinkwater van zeven miljoen mensen wordt niet effectief beschermd. Door verouderde en onvolledige vergunningen is veelal onbekend welke schadelijke stoffen waar in het water terechtkomen. De lozing van industrieel afvalwater schaadt de waterkwaliteit van de Maas. Dat zegt RIWA-Maas, de vereniging van drinkwaterbedrijven, maandag in haar jaarrapport over 2023.

Lees meer »

Conflict bij Audi Brussels bereikt kookpunt: vakbonden blokkeren toegang, directie zet werknemers zonder loon thuis

Enkele tientallen arbeiders van de Audi-fabriek in Vorst stonden deze ochtend opnieuw buiten aan de hoofdingang van de site. De vakbonden zijn van plan om een gerechtsdeurwaarder te laten komen om de sluiting van de fabriek vast te stellen. De actie komt nadat het management zondagavond had aangekondigd dat de fabriek gesloten zou blijven totdat de arbeiders ermee instemden om

Lees meer »

Audélia uit ‘Kotmadam Sarafian’ deelde meteen haar grootste geheim met medestudenten: “Iedereen reageerde gelukkig positief”

In ‘Kotmadam Sarafian’ ontfermt Barbara Sarafian (56) zich tien maanden lang over zeven studenten in Gent. Eén van hen is trans vrouw Audélia (23). “Omdat we nog zo lang samen onder één dak gingen leven, vond ik het beter om geen geheim te maken van mijn transitie”, vertelt de jonge studente moedig. In dit gesprek met HLN vertelt ze hoe

Lees meer »

Manon Verbrugghe uit Marke is de nieuwe Miss Grace Benelux ’24

Manon Verbrugghe uit Marke is de nieuwe Miss Grace Benelux ’24. Op het podium werd ze geflankeerd door Lorin Corlu uit Genk en Joy Vanmellaerts uit Oostrozebeke. Laatstgenoemde ging trouwens met een drietal awards aan de haal.
The post Manon Verbrugghe uit Marke is de nieuwe Miss Grace Benelux ’24 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Uniek optreden van Katrien Verfaillie

Van een opvallend concert gesproken: zangeres, componiste en pianiste Katrien Verfaillie trad in Snaaskerke in de productiehal van betonproducent Lithobeton op voor zo’n honderd toeschouwers in het kader van haar project ‘Van Dorp tot Dorp, van Krak tot Krak’. “Dorpen zijn voor mij een speciale plek”, zegt Katrien, afkomstig uit Stavele. “Tijdens de concertreeks vraag
The post Uniek optreden

Lees meer »

Parking Zillebekevijver wordt aangepakt

Het stadsbestuur wil bijna 100.000 euro besteden aan het optimaliseren van de parking aan Zillebekevijver, maar CD&V vindt de huidige locatie niet veilig. “Spijtig dat de camperparking uitbesteed werd, want daar had een veilige parkeerzone kunnen komen”, aldus Miet Durnez.
The post Parking Zillebekevijver wordt aangepakt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ruim 1.100 gratis activiteiten op 36ste editie van Open Monumentendag

Meer dan 800 monumenten in heel Vlaanderen zwaaien vandaag de deuren open voor de 36ste Open Monumentendag. Onder de noemer ‘En route!’ focust het evenement zich dit jaar op hoe mensen en ideeën altijd in beweging zijn, langs eeuwenoude routes over land, spoor of water. Met meer dan 1.100 gratis activiteiten, 100 meer dan vorig jaar, is er voor elk

Lees meer »

Katholieke kerk zit samen met (West-Vlaamse) slachtoffers van seksueel misbruik: enkele zullen paus mogen ontmoeten

Vandaag kwamen vertegenwoordigers van de katholieke kerk samen met 34 slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk. Tijdens het overleg werd besproken wie van hen de paus zal mogen ontmoeten tijdens zijn bezoek aan ons land eind september, maar er is nog geen beslissing genomen. Onder de slachtoffers zijn er enkele uit West-Vlaanderen.
The post Katholieke kerk zit samen

Lees meer »

KIJK LIVE. Derde keer, goede keer voor bedrijvige Evenepoel? Kijk als HLN-abonnee LIVE naar derde rit Ronde van Groot-Brittannië

Na zijn dubbele olympische triomf in Parijs is Remco Evenepoel (24) aan het laatste deel van zijn seizoen begonnen. Zijn hoofddoel is het WK in Zürich, maar eerst rijdt Evenepoel mee in de Ronde van Groot-Brittannië (3-8 september). Bij HLN zit u als abonnee op de eerste rij om de rittenkoers op deze pagina live te volgen, met deskundig commentaar

Lees meer »