16 West-Vlaamse parlementsleden, waaronder 5 nieuwkomers leggen eed af voor de Kamer

150 leden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers legden gisteren de eed af voor de komende legislatuur. Daar zaten ook 16 trotse West-Vlamingen bij. Voor 5 van hen is het de allereerste keer dat ze in het federaal parlement mogen zetelen.

Meer dan een week geleden legden 21 West-Vlamingen de eed af als Vlaams parlementslid. Deze keer op woensdag 10 juli was het de beurt aan de federale parlementsleden. Op de parlementsverkiezingen op 9 juni behaalden maar liefst 16 West-Vlamingen een zetel in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Dat zijn er evenveel als in de vorige legislatuur. Zij mochten gisteren de eed afleggen samen met 134 andere federaal parlementsleden.

Nieuwkomers

Maar liefst vijf West-Vlamingen mogen hun intrede maken in het federaal parlement en legden voor de allereerste keer ooit de eed af in de Kamer. Voor Kristien Verbelen (Vlaams Belang) uit Oostkamp was het de eerste vergadering op de nieuwe werkplaats: “De eerste plenaire vergadering is achter de rug!”.

Ook nieuwkomer Charlotte Verkeyn (N-VA) uit Oostende deelde trots de beelden van haar eedaflegging op sociale media. Jeroen Soete (Vooruit), de stadsgenoot van Verkeyn deelde op sociale media dan weer een video van zijn kindjes die hem van op vakantie met oma en opa veel kusjes en knuffels geven voor zijn grote dag. (Lees verder onder de video)

Kortrijkzaan Matti Vandemaele is de enige West-Vlaming, die voor Groen verkozen raakte voor de Kamer van de Volksvertegenwoordigers. Net zoals stadsgenoot Natalie Eggermont (PVDA), zij raakte ook als enige West-Vlaming verkozen voor de Kamer. Maar daarmee is ze ook de éérste West-Vlaamse PVDA’er, die een zetel kon bemachtigen in het federaal parlement. (Lees verder onder de foto)

Andere parlementsleden

De 5 nieuwkomers vervoegen natuurlijk 11 vaste West-Vlaamse waarden in de Kamer. Zo legden voor de partij Vlaams Belang ook Kortrijkzaan Wouter Vermeersch, Kurt Ravyts uit Zuienkerke en Dominiek Sneppe uit Zedelgem de eed af. “De kiezer steunde mij reeds op 9 juni en ik zal uw vertrouwen niet beschamen”, deelde Dominiek standvastig.

De West-Vlaamse afdeling van de N-VA telt net zoals Vlaams Belang vier federaal parlementsleden en daarmee zijn ze beide de grootste West-Vlaamse partijen. Maar Jean-Marie Dedecker, ook burgemeester van Middelkerke was lijsttrekker in West-Vlaanderen voor de N-VA, maar zal nu wel als onafhankelijke in het parlement zetelen.

Het zal aan Maaike De Vreese uit Brugge, die de vorige legislatuur nog in het Vlaams parlement zat en Axel Ronse uit Kortrijk zijn om samen met de Oostendse Verkeyn de N-VA vanuit West-Vlaanderen te vertegenwoordigen.

Melissa Depraetere uit Harelbeke, die tot op vandaag nog voorzitter is van Vooruit legde gisteren samen met dus Annick Lambrecht uit Brugge en nieuwkomer Soete de eed af als federaal parlementslid. “Vandaag legde ik de eed af en het ontroerde mij meer dan ooit. Samen met velen van jullie streden we hard om een extra zetel binnen te halen voor de Westvlamingen en de Bruggelingen. En yes, we did it !!!! Dank aan iedereen die mij hielp om hier te geraken en vooral aan mijn mama die, ook al is zij niet meer, er toch steeds is. Ik zal met hart en ziel onze punten verdedigen in dit halfrond en niet afwijken van onze strijd voor solidariteit, koopkrachtbehoud en betaalbare gezondheidszorg”, deelde Lambrecht in een emotievolle boodschap op sociale media. (Lees verder onder de foto)

Bij de partijen CD&V en Open VLD zijn er na de verkiezingen van 9 juni geen nieuwkomers in het federaal parlement. Nathalie Muylle uit Roeselare en collega Franky Demon uit Brugge zweerden trots trouw te blijven aan de grondwet. Voor Demon is het ondertussen het derde legislatuur dat hij verkozen raakt. “Maar het blijft een hele eer. Ik ben ongelofelijk dankbaar dat ik dankzij jullie verder mag werken.”

Vincent Van Quickenborne uit Kortrijk, die in de vorige legislatuur nog minister van Justitie en Noordzee was, legde nu opnieuw de eed af als volksvertegenwoordiger. Hij benadrukt dat dit ook voor hem nog altijd een hele eer blijft.

The post 16 West-Vlaamse parlementsleden, waaronder 5 nieuwkomers leggen eed af voor de Kamer is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Passant vindt twee obussen in het struikgewas in Ardooie

Een natuurliefhebber vond maandag in de late namiddag twee obussen in het struikgewas in de Kasteelstraat in Ardooie. De man reageerde alert en verwittigde onmiddellijk de hulpdiensten.
The post Passant vindt twee obussen in het struikgewas in Ardooie appeared first on KW.be.

Lees meer »

Drie nieuwe looptrajecten van 2, 3 en 12 kilometer feestelijk ingelopen

Met de steun van Sport Vlaanderen zijn er drie nieuwe loopomlopen uitgestippeld van naar keuze 2, 3 of 12 kilometer. Ze werden officieel geopend op het stedelijke sportstadion Benny Vansteelant. Elk van de drie start aan de ingang van het sportcomplex ter hoogte van het stadspark. De twee korte omlopen zijn beide bewegwijzerd, het lange
The post Drie nieuwe

Lees meer »

Bewonder dit weekend historische koetsen in Oostkerke

Op zondag 8 september organiseren Stefaan Martens en Ann Dewulf op hun domein d’Oude Zwinhoeve in Oostkerke een grote internationale koetsenparade. “De hele dag door showen de menners hun mooie paarden en historische koetsen, terwijl ze hun behendigheid demonstreren”, zegt Stefaan Martens.
The post Bewonder dit weekend historische koetsen in Oostkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee leerlingen en twee leerkrachten doodgeschoten op school in VS: verdachte is 14-jarige scholier die al eens werd verhoord wegens dreigen met schietpartij

Bij een schietpartij op een middelbare school in de Amerikaanse staat Georgia zijn woensdag vier doden en negen gewonden gevallen. De vermoedelijke schutter werd opgepakt en is een 14-jarige leerling van de school. De tiener werd vorig jaar al eens verhoord door de politie omdat hij via internet zou hebben gedreigd met een schietpartij op school. De verdachte ontkende echter

Lees meer »

Axel Daeseleire gaat door het vuur om z’n chihuahua’s te beschermen: “Die beestjes wekken vadergevoel in me los”

Drie programma’s op twee zenders: Axel Daeseleire (55) is deze week alomtegenwoordig op uw scherm. Vooral ‘Axel in Amerika’ liet een diepe indruk na, vertelt de tv-maker, die in Texas zag hoe een 10-jarig meisje een wapen gebruikt. “Ik hoop dat die trend niet naar hier overwaait”, zucht hij. Al heeft Axel zelf ook een geheim ‘wapen’ waarmee hij z’n

Lees meer »

Nu de lokale ambities voorrang krijgen op formatie: welke onderhandelaars hengelen naar de burgemeestersjerp?

Hoe dichter de lokale verkiezingen naderen, hoe kleiner de kans dat er nog een regering komt. De meesten – maar niet alle hoofdrolspelers – hengelen namelijk binnen vijf weken naar de sjerp in hun achtertuin. De agenda’s lopen dus stilaan vol met handjes schudden en huisbezoeken. Maar wie wil echt burgemeester worden en wie sprint liever terug naar Brussel om

Lees meer »

Arne Willem is al negen seizoenen titularis tussen de palen bij KSV Jabbeke A: “Ik geniet hier van grenzeloos vertrouwen”

KFC Lichtervelde is een team dat KSV Jabbeke nooit mag onderschatten. Een gelijk opgaande partij werd met het kleinste verschil verloren. Nu maken de jongens van de gedreven coach Bart Van Hecke zich op voor de thuisderby tegen Dosko Sint-Kruis.
The post Arne Willem is al negen seizoenen titularis tussen de palen bij KSV Jabbeke A: “Ik geniet hier

Lees meer »

KIJK LIVE. Evenepoel weer ingerekend, probeert hij het straks nog eens? Kijk als HLN-abonnee LIVE naar slotetappe Tour of Britain

Na zijn dubbele olympische triomf in Parijs is Remco Evenepoel (24) aan het laatste deel van zijn seizoen begonnen. Zijn hoofddoel is het WK in Zürich, maar eerst rijdt Evenepoel mee in de Ronde van Groot-Brittannië, die vandaag eindigt. Bij HLN zit u als abonnee op de eerste rij om de rittenkoers op deze pagina live te volgen, met deskundig

Lees meer »

Meisje van 14 zwaargewond na aanval door rottweiler in Nederlands-Limburg: “Ze is echt aan flarden gebeten”

Een 14-jarig meisje uit het Nederlandse Roermond is dinsdagmiddag in het Nederlands-Limburgse Vlodrop zwaargewond geraakt nadat ze is aangevallen door een rottweiler. De politie Limburg meldt dat de hond een spuitje heeft gekregen. “De chirurg in het ziekenhuis van Maastricht die haar heeft geholpen, is bij vijftig gestopt met het tellen van het aantal bijtwonden dat ze heeft”, zegt haar

Lees meer »