Jeugdbewegingen worstelen met duurdere bivakplaatsen: “Het kamp betaalbaar houden wordt moeilijk”

Honderden West-Vlaamse jeugdbewegingen zetten dezer dagen weer over het hele land hun tenten op, maar een kamp organiseren wordt elk jaar moeilijker. Niet alleen het eten en vervoer is duurder geworden, ook de stijgende huurprijzen van kampplaatsen leiden tot kopzorgen. “Het wordt een uitdaging voor jeugdbewegingen om hun bivak betaalbaar te houden”, zegt het Centrum voor Jeugdtoerisme.

Tienduizenden West-Vlaamse kinderen en jongeren gaan deze vakantie weer op kamp met de jeugdbeweging. Vorig jaar waren dat er nog exact 36.917. Het zomerkamp is elk jaar een hele organisatie voor de leiding, en het wordt er niet gemakkelijker op.

De leiders en leidsters moeten niet alleen op de kinderen letten, maar ook steeds meer op de centen. Sinds de coronacrisis is het leven een pak duurder geworden, waardoor de kostprijs voor eten en vervoer elk jaar stijgt. Maar ook de kampplaatsen zijn duurder geworden. Die stijgende huurprijzen brengen jeugdbewegingen in een lastig parket, want zij voelen zich niet altijd comfortabel om de ouders elk jaar meer te laten betalen.

“Wij boeken altijd enkele jaren vooruit, maar als we de prijzen voor de kampplaatsen voor 2027 zien…”, zuchten ze bij Chiro Nele uit Sint-Eloois-Winkel (Ledegem), die de voorbije tien dagen met een 150-tal leden in jeugdheem De Ring in Genk verbleef. “Dan spreek je al snel over sommen boven de 6.000 euro. Twee jaar geleden hebben we onze kampprijs al verhoogd met 20 euro per kind, tot 180 euro voor de oudsten en 140 euro voor de kleintjes. Maar daarmee kunnen we nog niet alle kosten dekken. Het startweekend, de verkoop van ontbijtpakketten en een fuif zijn onze grootste bronnen voor inkomsten, maar die stijgen niet mee met de toegenomen kosten.”

Andere kosten drukken

Bij de KSA van Tielt gaat de kostprijs voor het kamp richting 4.700 euro en zien ze voor volgend jaar al een prijsstijging van 15 procent. Bij de scoutsafdeling 102de FOS De Albatros uit Knokke-Heist betalen ze 8.400 euro voor de huur van een terrein voor 13 dagen. “We rekenen door naar de ouders, maar gaan ook in gesprek als er een financieel probleem is. We proberen nu de andere kosten te drukken: zo vergelijken we de offertes van busmaatschappijen.”

Volgens het Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT) is de huurprijs voor jeugdverblijven de afgelopen vijf jaar gemiddeld gestegen met 14 procent. “En dan moeten de fel gestegen energieprijzen nog bijgeteld worden”, weet coördinator Frederik Vercammen. “Maar je mag niet vergeten dat we in drie à vier jaar tijd te maken kregen met een inflatie van bijna 20 procent. Dat telt eigenlijk niet als een prijsstijging, hoewel dat bij jeugdbewegingen misschien wel zo kan aanvoelen.”

“Ook voor verhuurders is dit allesbehalve een pretje om alles door te rekenen”

“Daarnaast merken we dat het kwaliteitsniveau van de jeugdverblijven sterk stijgt: er wordt ferm geïnvesteerd om het comfortniveau van gebouwen omhoog te krijgen”, aldus Vercammen. “De basic barakken worden vervangen door nieuwbouw of deftig gerenoveerde verblijven. Tot slot moeten verhuurders ook meer dan vroeger rekening houden met strengere regels – zoals brandveiligheid – en daarvoor kosten maken. Prijs-kwaliteit is alles dus eigenlijk stabiel, maar het is wel een feit dat het haast onmogelijk wordt om nog een kampplek te vinden voor 3 euro per persoon per nacht, iets wat voor corona wel nog mogelijk was.”

Een belangrijke kanttekening: ook voor verhuurders is dit allesbehalve een pretje. “Integendeel. Zij hebben meestal echt een hart voor jeugdwerk”, aldus Vercammen. “Maar het heeft geen nut als zij het niet doorrekenen en uiteindelijk failliet gaan. Dan zijn er nog minder verblijfplaatsen, wat de prijs ook weer zal opdrijven. Het wordt een uitdaging voor de leiding van jeugdbewegingen om hun werking zo laagdrempelig mogelijk te houden, en tegelijkertijd betaalbaar.”

Masterplan?

Bij De Ambrassade – de Vlaamse organisatie die jeugdwerk ondersteunt en hun belangen aankaart bij het beleid – erkennen ze het probleem. “Alles wordt duurder, de infrastructuur voor jeugdtoerisme dus ook”, weet An Van Lancker. “Die kosten kunnen op langere termijn wat gedrukt worden door te investeren in duurzame verblijven die meer energiezuinig en dus minder duur zijn.” Op korte termijn benadrukt De Ambrassade tijdens de huidige Vlaamse formatie het belang van een nieuw Masterplan Jeugdtoerisme. “Dat zou ook het probleem met de dure bivakplekken moeten aanpakken.”

Al 2.000 aanvragen: stuur jij ook een gratis kampkaartje van KW?

Niks fijner dan op kamp een kaartje te krijgen van het thuisfront. Dankzij De Krant van West-Vlaanderen kan dat deze zomer gratis én gepersonaliseerd. Er werden een reeks unieke en kleurrijke kaartjes ontwikkeld die je van een leuke boodschap kan voorzien. Via de site geef je de naam van je (klein)kind of petekind in en het adres van de kampsite, en het wordt gratis verstuurd, of dat nu aan onze kust of in de Ardennen is. Dat kan overigens een hele zomer lang. Er wordt telkens een week op voorhand afgesloten, maar je kan nu al een kaartje inplannen voor augustus. Je kan twee kaartjes per mailadres versturen. 2.000 mensen gingen je al voor.

Meer info vind je via deze link.

Door Phebe Somers, Wouter Vander Stricht en Stefan Vankerkhoven

The post Jeugdbewegingen worstelen met duurdere bivakplaatsen: “Het kamp betaalbaar houden wordt moeilijk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Grondwaterpeil blijft hoger dan normaal

Na de zware regenval in de eerste helft van augustus, registreert de Vlaamse Milieumaatschappij in meer dan 9 op de 10 meetplaatsen normale, hoge tot zelfs zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het grondwaterpeil blijft algemeen veel hoger dan normaal, maar wel wat minder uitzonderlijk dan de voorbije maanden. De 14-daagse gemiddelde debieten bleven wel gelijk of

Lees meer »

Sophie en David al acht jaar in frituur ‘t Patatje: “Onze vaste klanten zijn het mooiste compliment”

Sophie Landuyt (37) en David Vanwildemeersch (37) openden in mei 2016 hun eigen frituur ‘t Patatje in Roesbrugge. “We zijn nu acht jaar bezig en we mogen wel zeggen dat 90 procent van onze klanten ook effectief vaste klanten zijn die bijna wekelijks langskomen.”
The post Sophie en David al acht jaar in frituur ‘t Patatje: “Onze vaste klanten

Lees meer »

Antiquair Paul De Grande zorgt voor ludieke stunt tijdens Open Monumentendag dat 14.000 belangstellenden lokte in Brugge

Voor de 36ste editie van Open Monumentendag organiseerde Stad Brugge op 7 en 8 september opnieuw een volwaardig Open Monumentenweekend. Brugge blijft de enige gemeente in Vlaanderen waar men een heel weekend lang kan genieten van een sterk erfgoedaanbod, met 21 opengestelde locaties en 13 activiteiten. Ze lokten in totaal meer dan 14.000 bezoekers. Ook de Brugse antiquair Paul De

Lees meer »

Martijn Wydaeghe uit Izegem pakt met Thierry Neuville tweede seizoenszege in Rally van Griekenland

Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N) wonnen zondagnamiddag de Rally van Griekenland, de tiende van dertien rally’s die meetellen voor het WK-rally. Met nog drie rally’s te rijden, heeft Neuville een comfortabele voorsprong van 34 punten op eerste achtervolger Ott Tänak (Hyundai i20 N).
The post Martijn Wydaeghe uit Izegem pakt met Thierry Neuville tweede seizoenszege in

Lees meer »

Ministerie Volksgezondheid wil strengere waarschuwing op alcoholverpakkingen, maar sector staat op de rem

Het ministerie van Volksgezondheid en de Hoge Gezondheidsraad willen dat alcoholproducenten hun nieuwe preventieslogan nog verstrengen. Dat schrijft het Nieuwsblad. Zij vinden de slogan ‘Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid’ misleidend en willen dat de term "alcoholmisbruik" vervangen wordt door "alcoholgebruik". Beroepsvereniging Belgische Brouwers is niet blij met dat voorstel.

Lees meer »

Opnieuw stroeve start schooljaar bij Sint-Ursula-Insituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver: leerlingen moeten thuisblijven door problemen met lessenrooster

In het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver verloopt de start van het nieuwe schooljaar voor het tweede jaar op rij stroef. Dat meldt RTV en bevestigt de schooldirectie. De school is er niet in geslaagd de lessenroosters volledig in te vullen "door een praktisch probleem". Daardoor missen de leerlingen van de 2e en 3e graad verschillende lesuren, of zelfs een hele lesdag.

Lees meer »

Is er veel seks in het atletendorp? En kunnen ze olympiërs verslaan? De paralympische vragen die je niet dúrft stellen beantwoord

De Paralympische Spelen zijn voor velen een vat vol mysteries. En diep op de bodem van dat vat liggen ook vragen die niemand luidop durft te stellen. Hoe weten we zeker dat atleten wel echt een mentale beperking hebben? En hebben paralympiërs net als olympiërs tonnen vol condooms nodig in het atletendorp? Wij gingen op zoek naar het antwoord op

Lees meer »

“Ik ben te fier om naar de RVA te stappen” : voetbalcoach Yves Vanderhaeghe zit al tien maanden werkloos thuis

KV Oostende naar Europees voetbal geleid, AA Gent van de kelder naar een Europees ticket gesleurd, eerst KV Kortrijk en dan Cercle Brugge gered… Yves Vanderhaeghe heeft in zijn 16 jaar als trainer wat neergezet. Maar sinds zijn ontslag bij het Saoedi-Arabische Al-Faisaly zit de Roeselarenaar, nog steeds maar 54, werkloos thuis. “Ik keek al eens voor mijn pensioen. Heb

Lees meer »