Minder slib dan verwacht in Dikkebusvijver: “Volgende ruiming pas over 12 tot 15 jaar”

Uit een recente meting blijkt dat het slib in Dikkebusvijver in Ieper zich minder snel opslaat dan vroeger. Dat is het gevolg van een samenwerking tussen onder meer de lokale landbouwers, de provincie, Ieper en Heuvelland. Maatregelen voorkomen dat er door erosie en afspoeling van de omliggende landbouwgronden te veel nutriënten, pesticiden en slib in het water terechtkomt.

Recente slibmetingen in Dikkebusvijver, uitgevoerd in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen, tonen aan dat er momenteel 40.000 m³ slib aanwezig is in dit drinkwaterwinningsgebied”, zegt gedeputeerde Bart Naeyaert. “Door deze metingen lijkt het erop dat de hoeveelheid slib minder snel opstapelt dan verwacht, ondanks hevigere neerslagbuien in ons veranderend klimaatpatroon.”

“Dat is nog steeds veel, maar wel beter dan de vorige periodes”

De resultaten van de meting geven aan dat de volgende slibruiming minder snel zal moeten gebeuren. “Aan dit tempo zal het pas over 12 à 15 jaar. In 2018 werd de vijver geruimd en werd 188.000 m³ sediment verwijderd en opgeslagen in een tijdelijk depot”, aldus Naeyaert. “De vorige ruiming dateert van 2005, met toen 105.000 m³ slib en daarvoor leverde de ruiming in 1991 zo’n 200.000 m³ afgespoelde grond op. Op vandaag is er 40.000 m³ slib aanwezig in de vijver. Dat is nog steeds veel, maar wel beter dan de vorige periodes.”

De ‘Robuuste Waterlopen Westhoek’, een samenwerking tussen verschillende partijen waaronder de provincie, Ieper en Heuvelland, zet in op het verbeteren van het waterbergend volume van de vijver. Op die manier wordt Ieper beschermd tegen wateroverlast en wordt ook de drinkwatervoorziening veiliggesteld. Het waterbergend vermogen van een vijver is dat de bodem water kan opslaan. Zo kan de bodem een overschot van water opslaan en afgeven in tijden van droogte.

Drinkwaterproductie beschermen

Het project, dat van start ging in 2019, heeft onder meer tot doel de drinkwaterproductie in de Zillebekevijver en Dikkebusvijver te beschermen. Door erosie en afspoeling van de omliggende landbouwgronden komen te veel nutriënten, pesticiden en slib in deze waterreservoirs terecht, waardoor de drinkwaterproductie onder druk komt te staan. “Sinds de start van het project werpt de samenwerking tussen de lokale gebiedsactoren en de inzet van de landbouwers in het gebied z’n vruchten af. Meer dan een derde van de landbouwers in het gebied investeerde in maatregelen zoals bufferstroken langs waterlopen, die in 2024 zo’n 40 procent van het projectgebied afdekken. Er werden erosiedammen op knelpuntplaatsen opgetrokken: acht dammen werden al gerealiseerd en er staan er nog drie op de planning. Niet-kerende bodembewerking werd en wordt sterk gestimuleerd als een erosiebeperkende maatregel”, aldus de gedeputeerde. “De samenwerking binnen het Robuuste Waterlopen Westhoek-project toont aan dat toekomstbestendige landbouw en oordeelkundig land- en waterbeheer hand in hand kunnen gaan.”

The post Minder slib dan verwacht in Dikkebusvijver: “Volgende ruiming pas over 12 tot 15 jaar” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ex-Volkswagentopman Winterkorn wijst alle aanklachten af in proces over dieselschandaal

De voormalige topman van het Duitse autoconcern Volkswagen, Martin Winterkorn, ontkent elke verantwoordelijkheid voor het dieselschandaal dat uitbarstte toen hij aan het hoofd stond van de autobouwer. Dat heeft zijn advocaat Felix Dörr dinsdag te kennen gegeven bij aanvang van het proces tegen Winterkorn voor zijn rol in het schandaal. “Onze cliënt wijst de aantijgingen tegen hem resoluut af”, aldus

Lees meer »

Karine en Malick varen al 50 jaar in hun huwelijksbootje

Malick Menia (72) en Karine Naert (74) werden naar aanleiding van hun gouden huwelijksjubileum ontvangen op het stadhuis. Zij kregen enkele geschenken aangeboden. Karine is geboren op 6 maart 1950 in Kortrijk als oudste in een gezin van drie kinderen. Vanaf haar 18de ging ze als laborante aan de slag in de Sint-Niklaaskliniek in Kortrijk.
The post Karine en

Lees meer »

“Bepaalde partijen willen op dezelfde boemeltrein stappen als waarop de federale formatie al zit”: Noël Slangen over de Vlaamse regeringsvorming

Crisis in de Vlaamse formatie: Vooruit duwt op de rem en ook bij CD&V verdwijnt stilaan de hoop op een snel akkoord. Wat is het nu éxact het probleem? Kunnen we nog een regering voor de lokale verkiezingen verwachten? Maar vooral: wat zijn de gevolgen van dit getreuzel voor ons als burger? Politiek watcher en HLN-columnist Noël Slangen legt uit.

Lees meer »

Aaron Blommaert en uiteraard papa Willy Sommers zijn al fan: Luna De Gieter voorziet BV’s van op maat gemaakte juwelen

De Gieter ruilde Willy een halve eeuw geleden in voor Sommers, maar in de aftiteling van de laatste ‘Tien om te zien’ stond zijn familienaam vol trots te blinken. Dankzij de juwelen van dochter Luna (21). Als kersverse goudsmid ontwierp ze de ringen van Aaron Blommaert en vaderlief. “Een hele eer dat ze mijn creaties op tv wilden dragen, hopelijk

Lees meer »

“Zelfs toen ik riep dat ze aan het sterven was, kwam niemand kijken”: familie gebroken na dood Luana (11), kinderarts riskeert celstraf voor foute diagnose

Een Genkse pediater van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) moet vrezen voor een gevangenisstraf van een jaar met uitstel voor onopzettelijke doding van de 11-jarige Luana Kleynen. Het meisje werd in 2019 met spoed opgenomen, maar door een verkeerde diagnose overleed ze. “We riepen om hulp, maar we werden genegeerd”, spreken de gebroken ouders.

Lees meer »

Hypotheekrente op laagste peil in bijna twee jaar

De hypotheekrente in België staat op het laagste niveau in bijna twee jaar. Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd door de rentebarometer van Immotheker/Finotheker, die dagelijks een vergelijking maakt van duizenden hypotheken in België.

Lees meer »

“Hier is een half museum verdwenen”: 5 levensgrote beelden van Mechelse kunstenaars gestolen op begraafplaats

Op de stedelijke begraafplaats in Mechelen hebben koper- en bronsdieven 5 levensgrote beelden en tal van andere, kleinere versieringen gestolen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en de stad Mechelen en de politie bevestigen het nieuws. In totaal zijn zo’n 50 grafzerken beschadigd. Tijdens de geplande rondleidingen langs de kunstwerken op Open Monumentendag komende zondag zal er aandacht zijn voor de

Lees meer »

Vliegschool Wevelgem viert 100ste verjaardag: “Nog steeds broedkast van talent”

Reeds 100 jaar worden piloten opgeleid op de Wevelgemse luchthaven. De militaire vliegschool werd opgericht in 1924, en Flanders Aviation Society (FAS) nodigt uit om die verjaardag mee te vieren. Op en rond het vliegveld met onder meer een static show van oude en nieuwe toestellen. De publiekstrekker wordt ongetwijfeld Cercle Leopold waar na 40 jaar opnieuw publiek wordt toegelaten.<br

Lees meer »