OPINIE – Het wordt steeds moeilijker om onze kinderen onvergetelijke weken te bezorgen

Hebben jullie al van de ‘semaine familiale’ gehoord? Die ‘familieweek’ is een uitvinding van Elio Di Rupo. Het concept kreeg vorm in de zomer van 2010: de regeringsvorming vlotte toen niet, waardoor de latere premier creatief uit de hoek kwam. Zeven dagen de riem eraf, ‘pour la famille’, maar vooral ook voor het vaderland.

En alles komt blijkbaar terug: ook nu is er een politieke vakantie op komst. In de week van 5 augustus plannen de politici een pauze die de naam ‘semaine familiale’ meekreeg. De Vlaamse en federale onderhandelaars mogen zich even amuseren… om dan weer te formeren.

Intussen laten de jeugdbewegingen weten dat hun ‘vakantie’ allesbehalve goedkoop is. Het weer zit hen niet mee, maar vooral de prijzen van kampplekken spelen hen parten. Alles is de dag van vandaag duurder, dat voelen ze nu ook bij de Chiro, Scouts, KSA en co.

In onze krant getuigen ze heel open over wat het allemaal kost om een bivak te organiseren. Velen geven toe: het is niet makkelijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Het wordt dus steeds moeilijker om onze kinderen onvergetelijke weken te bezorgen.

Alles is de dag van vandaag duurder, dat voelen ze nu ook bij de Chiro, Scouts, KSA en co.

Het lijkt een kleine alarmkreet in komkommertijd, maar het is veel meer dan dat. Onze jeugdbewegingen hebben geen Voka of geen lobbyisten, maar het zijn allen kleine ondernemingen die geen winst willen maken, maar wel een rijkdom bieden aan onze maatschappij. Ze verdienen dus niet alleen respect, maar ook alle steun.

Die boodschap kunnen de politieke onderhandelaars misschien meenemen in hun formatie. Wat we investeren in onze jeugd, krijgen we later dubbel en dik terug. Toch?

Deze hoofdredacteur begint trouwens straks aan zijn ‘semaines familiales’. Fijne vakantie allemaal!

The post OPINIE – Het wordt steeds moeilijker om onze kinderen onvergetelijke weken te bezorgen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vlimmeren rouwt om Bart (42), die overleed na crash tegen aanhangwagen: “Hier verwacht je geen ongevallen met zware afloop”

In het dorpscentrum van Vlimmeren (Beerse) wordt met verslagenheid gereageerd op het verkeersongeval waarbij zaterdagavond de 42-jarige motorrijder Bart J. uit Wechelderzande (Lille) om het leven is gekomen. Het ongeval gebeurde rond 17.30 uur in de Hoogstraat, vlak bij het parochiecentrum waar een eetfestijn plaatsvond. “Dat de sfeer de hele avond zeer bedrukt was, hoef ik je niet te vertellen.”

Lees meer »

Officiële opening nieuwe vrije basisschool H. Familie in Oudenburg: “Nu komt het echte werk”

Zaterdag 31 augustus was een hoogdag voor het onderwijs in de Arnoldusstad. Nadat in 2005 een subsidiedossier werd ingediend, kreeg de vrije basisschool H. Familie eindelijk een nieuw gebouw dat vlak voor de start van het schooljaar officieel werd geopend. “I had a dream that one day we will have a new schoolbuilding”, opende Geert Sanders, voorzitter van het schoolbestuur,

Lees meer »

Circulatieplan tijdens werken Nieuw Centrum van Spiere-Helkijn: “Veiligheid van de kinderen blijft de prioriteit”

Vanaf 1 september geldt er een gewijzigde verkeerssituatie in het Nieuw Centrum van Spiere-Helkijn. De toegangsweg naar basisschool De Polyglot heropent in één richting: men kan van de Oudenaardseweg naar de Helstraat, maar niet meer van de Helstraat naar de Oudenaardseweg. De rijstrook wordt tijdelijk aangelegd op de parkeerstrook voor de SpieHel. “Dit doen we omdat er renovatiewerken aan de

Lees meer »

“Ieper is een fijne stad, maar nog te weinig bekend in de wereld”: Japanse professor voor vijfde keer op bezoek in de Westhoek

Hij is professor aan het instituut voor internationale mode, maar met mode heeft Masakazu Tanaka (69) uit het Japanse Osaka weinig of niets te maken. Waar hij wel interesse voor heeft, is de manier waarop wij ons oorlogsverleden herdenken, iets wat in zijn thuisland niet gebeurt. “Ieper is een fijne stad, maar nog te weinig bekend in de wereld.”

Lees meer »

Na De Wever zijn pleidooi voor luchtafweer: hoe kwetsbaar is ons land? “We kruipen dan best in een heel diep hol in de grond”

Bart De Wever (N-VA) vreest dat de haven van Antwerpen wel eens vet omcirkeld kan staan op de Russische kaarten met potentiële doelwitten en pleit daarom voor een luchtafweersysteem in de koekenstad. Wat stelt de burgemeester voor? Hoe diep moeten we ervoor in de buidel tasten? Maar vooral: hoe kwetsbaar is ons land vandaag als Poetin op de knop duwt?

Lees meer »

Pro-Palestijnse actvisten moeten KU Leuven gebouw ontruimen na 3 maanden bezetten, zegt vrederechter

De Leuvense vrederechter heeft beslist dat de pro-Palestijnse actievoerders, vooral studenten, die al sinds mei het collegegebouw De Valk van de KU Leuven bezetten, het gebouw moeten verlaten. Dat blijkt uit het vonnis van de vrederechter. De actievoerders willen met hun bezetting er voor zorgen dat de KU Leuven niet meer samenwerkt met Israëlische bedrijven en universiteiten. De KU Leuven

Lees meer »

Braziliaans hooggerechtshof bevestigt blokkering X

Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft de beslissing van een van zijn rechters om het sociale netwerk X te blokkeren op het hele Braziliaanse grondgebied maandag bevestigd. Het gerechtelijke bevel is het gevolg van een aanslepende krachtmeting met X-topman Elon Musk.

Lees meer »

Bouwunie: “Derde van de aannemers mijdt de stad”

Een derde van de aannemers laat de stad liever links liggen. Dat blijkt uit een bevraging van Bouwunie. De lage emissiezones, circulatieplannen, files, autoloze zones en dure parkeerplaatsen zorgen ervoor dat aannemers hun klanten liever elders zoeken, zegt de organisatie zondag.

Lees meer »