Zomeren op het terras van Hoeve De Moerbeiboom in Zuienkerke: “Pannenkoeken, vers hoeve-ijs of een verfrissend drankje”

De echte zomer laat dan wel nog even op zich wachten, toch doen de uitbaters van Hoeve De Moerbeiboom in Houtave – al tien (!) generaties in handen van dezelfde familie – er alles aan om de bezoekers te bekoren met vers hoeve-ijs, pannenkoeken of een verfrissend drankje op het terras. Met zicht op de paarden in de wei is het zeker aangenaam toeven op de hoeve van Jonathan Van Den Berghe (30) en Aileen De Roo (28).

Het landelijke Zuienkerke telt heel wat fraaie, historische hoeves waar naast de eigenlijk boerderij-activiteit ook wordt ingezet op hoevetoerisme en zomerse recreatie. Een daarvan die zeker de moeite loont om te ontdekken is hoeve De Moerbeiboom in deelgemeente Houtave. De hoeve is maar liefst tien generaties in handen van dezelfde familie, namelijk de familie Van Den Berghe; die bijzonder sterk vertegenwoordigd is in Houtave en omgeving. De tiende generatie wordt gevormd door Jonathan Van Den Berghe en Aileen De Roo. Jonathan groeide dus op in de hoeve, maar Aileen heeft geen achtergrond in de landbouwsector. “Ik rijd wel al jarenlang te paard en ben aangesloten bij de Landelijke Rij Vereniging (LRV) met vestiging in Westkapelle. Daar zijn toch ook veel landbouwers lid van”, zegt Aileen, die samen met Jonathan twee dochtertjes van twee en drie jaar oud heeft. “En ik ben lid geweest van de KLJ, de jeugdbeweging waar veel jongeren vanuit de landbouw elkaar ontmoeten. Tot voor kort was ik nog professioneel in de verzekeringsbranche maar dat heb ik stopgezet om me voltijds hier op de boerderij met bijhorende tearoom en paardenstalling toe te leggen.”

tearoom

“Ons landbouwbedrijf is actief in de akkerbouw, waarvoor we beschikken over een terrein van 70 hectare”, vult Jonathan aan. “Daarnaast doe ik samen met mijn vader ook nog loonwerk; dus vooral dorsen, zaaien, ploegen en oogsten. Vijfentwintig jaar geleden zijn mijn ouders hier dan gestart met de tearoom bij de zaak omdat ze het belangrijk vonden te diversifiëren. Tot tien jaar geleden deden we hier nog aan veeteelt, tot de keuze werd gemaakt om met stallingen voor paarden te beginnen.”

“De locatie, niet ver van Sun Parcs en De Haan, is een troef”

Er werd daarbij gestart met ruimte voor een tiental paarden, maar in 2021 investeerden Jonathan en Aileen in een bijkomend, nieuw complex voor de paarden met ook een binnenpiste om te oefenen, waardoor er nu ruimte is voor wel 20 paarden. “We noemen dit een privéstal of een paardenpension en dus géén manege. Een manege heeft eigen paarden waar de leden dan kunnen mee leren rijden”, legt Aileen uit. “Ik hou me hier wel bezig met fokken en trainen van de paarden. En ik verkoop overigens ook paardenbitten; daarvoor heb ik een eigen website met webshop ontwikkeld.” Daarnaast houdt Aileen zich ook bezig met een stuk administratie en boekhouding voor Hoeve De Moerbeibloem. “De uitbating van de tearoom met ruim terras doen we zoveel mogelijk samen en ook mijn ouders steken nog vaak een handje toe”, zegt Jonathan. “De tearoom is gevestigd in het oudste gebouwtje hier op de hoeve, namelijk waar de ossenstal was.”

kaart uitgebreid

“Het idee voor die tearoom met ruim terras is er destijds ook gekomen doordat we hier gelegen zijn langs een aantal fietsroutes en fietsknooppunten”, pikt Aileen in. “We zitten hier ook niet zo ver van Sun Parcs en van De Haan. Van daaruit zijn er veel toeristen die het hinterland met de fiets verkennen.” Het is intussen behoorlijk druk in de tearoom, als we er nochtans buiten de openingsuren (van 10 tot 18 uur) langsgaan. “De mensen die hier hun paard stallen en ermee rijden zijn op den duur goede bekenden en die durven al eens langer blijven plakken”, lacht Jonathan. “Naast de pannenkoeken en het hoeve-ijs, en natuurlijk de gebruikelijke dranken, hebben we onze kaart nu trouwens ook uitgebreid met croque monsieurs en pasta’s. Nu maar hopen dat de zon zich snel terug laat zien.”

Hoeve De Moerbeiboom, Langdedorpweg 1, Zuienkerke. Meer info op www.facebook.com/tearoomDeMoerbeiboom.

The post Zomeren op het terras van Hoeve De Moerbeiboom in Zuienkerke: “Pannenkoeken, vers hoeve-ijs of een verfrissend drankje” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Titelverdediger Laurens Devos staat na overtuigende zege in tafeltennisfinale, die om 17 uur volgt!

De Paralympische Spelen in Parijs zijn al toe aan hun voorlaatste dag. De grootste Belgische medaillekansen zijn er voor dressuurrijdster Michèle George in de freestylecompetitie (graad V) en wielrenner Tim Celen in de wegrit (MT1-2). Tafeltennisser Laurens Devos (TT9) plaatste zich vanmorgen ook al voor de finale, die om 17 uur volgt, en speelt dus om het goud. Kan hij

Lees meer »

Ontslagen Lotte Vermeir had binnen VRT statuut van klokkenluider

VRT-CEO Frederik Delaplace ontkende bij zijn toelichting aan de raad van bestuur over de ontslagen van Ricus Jansegers en Lotte Vermeir formeel dat één van hen het statuut van klokkenluider had. Dat klopt alvast niet, want de gewezen netmanager van Eén en Canvas stapte in de lente zelf met gevoelige info naar de adviseur integriteit en verkreeg een beschermd statuut,

Lees meer »

Onze man keek naar ‘Kotmadam Sarafian’: “Barbara zal toch wat meer uit haar kot moeten komen”

“Ze zal geld nodig hebben zeker?” Er gingen wat wenkbrauwen de lucht in toen ‘Kotmadam Sarafian’ werd aangekondigd, ook bij ondergetekende. Barbara, één van de meest getalenteerde actrices, is niet meteen het type dat je verwacht in een VTM-realityshow. Na het bekijken van de eerste aflevering moesten we onze vooroordelen bijstellen, al vertoonde de start ook enkele mankementen. “Soms ontstond

Lees meer »

“Ziet er niet te best uit”: ploegleider Niermann schat WK-kansen Van Aert, die hechtingen in knie kreeg en vandaag naar huis mag, somber in

De knie van Wout van Aert (29) na zijn valpartij in de Vuelta is gisteren gehecht. Dat vertelt Grischa Niermann, ploegleider bij Visma-Lease a Bike, aan VTM NIEUWS. Van Aert gaat vandaag naar huis van zodra hij wordt ontslagen in het ziekenhuis van Santander. Niermann: “Geen breuken is heel goed nieuws, maar het blijft een zware blessure. Het duurde lang

Lees meer »

Goedkoop, tot 10.000 keer straffer dan morfine en dus levensgevaarlijk: wat moet je weten over de designerdrugs in opmars?

Het Nederlandse kenniscentrum voor drugs luidt de alarmbel over ‘nitazenen’. Dat zijn in het lab gemaakte pijnstillers uit de opiumfamilie die als levensgevaarlijke designerdrugs in opmars worden beschouwd. Wat is dat riskante spul precies? Wie neemt dat? En waarom is het niet enkel gevaarlijk voor druggebruikers? “Je ademhaling kan gewoon stoppen.”

Lees meer »