Omer uit Ichtegem blaast 100 kaarsjes uit: “Blij dat ik nog steeds zelfstandig thuis kan blijven wonen”

Op 9 juli was het feest in de Kapelleweg 2, want stamvader Omer Beuselinck vierde er zijn honderdste verjaardag in het gezelschap van zijn familie en vrienden.

100 jaar geleden, op 9 juli 1924, werd Omer Beuselinck geboren als oudste van vier kinderen in een landbouwersgezin met een boerderij in de Streulestraat in Eernegem. Later volgden nog één broer en twee zussen. Na de lagere school (in de gemeenteschool) vervolgde Omer zijn studies aan het college in Torhout en stapte daarna mee in het bedrijf.

Hij leerde de vijf jaar jongere Adelsona Vanden Abeele uit Langemark kennen en trouwde met haar in 1955. Zij zetten het bedrijf van Omers ouders verder en maakten er een bloeiend gemengd landbouwbedrijf van, met akkerbouw, melkkoeien, varkens en legkippen.

Omer en Adelsona kregen drie kinderen, die er echter geen van allen voor kozen om de boerenstiel verder te zetten: Johan (°1956) werd leraar plastische opvoeding, Jos (°1958) en jongste dochter An (°1966) zijn beide sociaal verpleegkundige. De zonen verhuisden naar Brugge, An woont met haar echtgenoot in Vleteren, terwijl hun zoon Robbe Landuyt (°1996) in Gent woont.

Automatisering

Omer zag de boerenstiel én de samenleving evolueren van noeste handenarbeid van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, zonder elektriciteit, telefoon, luxe… naar een steeds verder doorgedreven automatisering. In de jaren ‘90 van de vorige eeuw besloot het koppel na vele jaren de boerderij te verkopen en zij verhuisden naar de Kapelleweg.

Omer had nu volop tijd om zijn kinderen te helpen bij hun (ver)bouwplannen, om te werken in zijn mooie tuin, te gaan dansen en fietsen.

Adelsona overleed in 2012 op 83-jarige leeftijd, maar Omer bleef deelnemen aan het Eernegemse verenigingsleven. Tot op vandaag is hij lid van Okra, Samana en Neos, en op zondag vind je hem steevast samen met enkele vrienden in café De Provence. “Ik ben blij dat ik, dankzij de hulp van de kinderen, de buren en thuiszorgdiensten, nog steeds zelfstandig thuis kan blijven wonen”, vertelt Omer zelf nog.

The post Omer uit Ichtegem blaast 100 kaarsjes uit: “Blij dat ik nog steeds zelfstandig thuis kan blijven wonen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Circulatieplan tijdens werken Nieuw Centrum van Spiere-Helkijn: “Veiligheid van de kinderen blijft de prioriteit”

Vanaf 1 september geldt er een gewijzigde verkeerssituatie in het Nieuw Centrum van Spiere-Helkijn. De toegangsweg naar basisschool De Polyglot heropent in één richting: men kan van de Oudenaardseweg naar de Helstraat, maar niet meer van de Helstraat naar de Oudenaardseweg. De rijstrook wordt tijdelijk aangelegd op de parkeerstrook voor de SpieHel. “Dit doen we omdat er renovatiewerken aan de

Lees meer »

Danira Boukhriss Terkessidis over geboorte van haar zoontje: “Als het nog een kwartier langer had geduurd, werd het gevaarlijk”

In de podcast van Anja Daems, ‘Als de muren konden praten’, heeft Danira Boukhriss Terkessidis (34) het openhartig over de geboorte Naïm, het zoontje dat ze deelt met acteur Ward Kerremans. Hoewel ze naar eigen zeggen zeker op een roze wolk zit, kwamen er ook heel wat moeilijkheden bij kijken. “De pijn achteraf was nog erger dan de bevalling zelf.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Nieuw fenomeen Roxy Dekker domineert Nederlandse hitlijsten: “Op Tomorrowland had ik pas door dat ik ook bij jullie fans heb”

Amper 19 is ze, maar heel Nederland eet uit de hand van hitfenomeen Roxy Dekker. ‘Anne-Fleur Vakantie’, ‘Sugardaddy’, ‘Huisfeestje’… Alles wat de zangeres op dit moment aanraakt verandert er in goud. “Bij m’n eerste hit dacht ik: dat ga ik waarschijnlijk nooit meer overtreffen. Maar dan gebeurde het nog eens en nog eens”, aldus een trotse Dekker. Roxy weet nu

Lees meer »

Sven Gatz voert MR-VLD lijst aan in Jette

Al voor de vierde opeenvolgende keer staan MR en Open VLD samen op een tweetalige liberale lijst in Jette. Twintig kandidaten van de MR en zeventien Nederlandstalige liberalen van Open VLD gaan als groep naar de kiezer op 13 oktober. Sven Gatz is lijsttrekker.

Lees meer »

Onze man keek naar ‘Kalm Waes’: “Het moet van zijn vergeten quiz geleden zijn dat Waes nog zo geruisloos passeerde”

Tom Waes (55) is een onverbeterlijke zenuwpees, en om dat euvel te tackelen stelt de presentator zich ten dienste van de wetenschap. In ‘Kalm Waes’ gaat hij tien dagen in een boshut wonen en zoekt hij bewust stresssituaties op. Een boeiend traject, maar niet over de gehele lijn. “Wat ‘Tomtesterom’-kameraden Pascal Braeckman en Nico Surings doen, is me voorlopig vreemd.”

Lees meer »

Prinses Louise geniet van het kotleven in Maastricht, maar papa Laurent en mama Claire vinden één ding spijtig Prinses Louise geniet van het kotleven in Maastricht, maar papa Laurent en mama Claire vinden één ding spijtig

Ze heeft deze zomer stevig gefeest: in het nachtleven van Saint-Tropez met haar broer prins Aymeric (18) en op een mondain verjaardagsfeestje in Turijn met haar vader prins Laurent (60). Maar sinds deze week is het weer bittere ernst voor prinses Louise (20), nu ze haar universitaire studies in Maastricht heeft hervat. Maak kennis met de “herdershond van de koninklijke

Lees meer »

Ontslagen Lotte Vermeir van VRT had een klokkenluidersstatuut. Maar wat is dat? En kan je dan echt niet ontslagen worden?

Netmanager Lotte Vermeir , die door de VRT aan de deur werd gezet, had een klokkenluidersstatuut. Wat is dat eigenlijk? Betekent dit dat haar ontslag automatisch teruggedraaid wordt? Of kan ze een schadevergoeding eisen? “Een klokkenluider is beschermd door de wet”, zegt expert Miet Vanhegen van Acerta Consult. Maar is die bescherming absoluut?

Lees meer »

KVK Westhoek speelt thuismatch tegen Dikkelvenne in… Boezinge: “We hopen dat ons nieuw veld maandag gekeurd wordt”

KVK Westhoek speelt dit seizoen op kunstgras. De werken liepen echter wat vertraging op en zo spelen de Ieperlingen hun vooruitgeschoven eerste thuismatch nog elders. De ploeg van Bram Lucker gaat naar Boezinge, de ploeg met wie KVK Westhoek bijna ging fusioneren vorig jaar.
The post KVK Westhoek speelt thuismatch tegen Dikkelvenne in… Boezinge: “We hopen dat ons nieuw

Lees meer »

Vlamingen over leven op een palmboom in Dubai: “Ik betaal hier evenveel huur als voor mijn vorig appartement in een minder chique buurt”

De villa’s staan er kort tegen elkaar, het verkeer loopt strop, maar wie er woont, straalt een flinke vleug luxe en prestige uit. Het leven op Palm Jumeirah in Dubai heeft voor- en nadelen, zo getuigen twee Vlamingen. Binnenkort komt er nog een tweede ‘palmeiland’ bij, nu de Belgische baggeraar Jan De Nul Palm Jebel Ali mag voltooien.

Lees meer »

Financieel medewerkster (40) pluimt Vives-Hogeschool voor 93.000 euro: “Ik had problemen door verbouwingen thuis”

Een 40-jarige ex-financieel medewerkster van de Vives Hogeschool in Brugge heeft haar werkgever in vier jaar tijd in totaal 93.618 euro afhandig gemaakt. De vrouw riskeert er een jaar cel voor, maar zal wellicht milder gestraft worden omdat ze meteen alles toegaf aan Vives en nu maandelijks terugbetaalt. “Ik schaam me enorm. We kwamen thuis in financiële problemen door een

Lees meer »

Sterrenzaak drie jaar na opening al volledig in het nieuw: “Die opmerking over een refter bleef hangen”

Restaurant Nebo op het Panamarenkoplein op Nieuw Zuid in Antwerpen heeft binnenin een metamorfose ondergaan. In een recordtijd van amper drie weken ging het hele interieur op de schop. Chef Dimitri de Koninck (37) en Michelle Gielens (31) ontvingen in de eerste week van september de eerste gasten. “Wanneer we over onze plannen vertelden, vroegen negen op de tien mensen

Lees meer »