Oesters in trek bij jonge foodies: “Nog altijd een delicatesse, maar geen luxeproduct meer”

Het mosselseizoen is officieel begonnen, maar op restaurant kiezen mensen steeds vaker voor oesters. Vooral jongeren bestellen de slijmerige weekdieren opvallend vaak. “Het is nog altijd een delicatesse, maar geen luxeproduct meer”, ondervinden restauranthouders.

Terwijl oesters vroeger vooral voer waren voor een ouder, wat kapitaalkrachtiger publiek, worden ze vandaag steeds vaker besteld door jongeren. Die pronken op sociale media als Instagram maar wat graag met een bordje van de prijzige delicatesse. Piet Devriendt, zaakvoerder van De Oesterput in Blankenberge, merkt dat in zijn zaak.

“Vaak kiezen ze oesters als voorgerecht. Ze zijn even populair geworden als onze garnaalkroketten. En wie niet zo verlekkerd is op de rauwe zeevruchten, bestelt ze warm en gegratineerd. De jongere klanten opteren wel vooral voor de Franse creuses, die zijn iets gunstiger qua prijs dan de platte Zeeuwse. Voor 11,50 euro heb je drie stuks.”

Met guacamole

Volgens Eli Vandersnickt, eigenaar van ’t Werftje in Zeebrugge, zijn oesters veel toegankelijker geworden. “Deels omdat ze minder duur zijn dan vroeger. Oesters zijn nog altijd een delicatesse, maar geen luxeproduct meer. Er is ook veel meer keuze, met Ierse, Franse en Zeeuwse oesters.”

“Wij promoten al tien jaar ons eigen merk, de Werfparel. Dat zijn fines de claires die gekweekt worden in ondiepe kleivijvers langs de Franse Atlantische kust. Die bieden we voor 3 euro per stuk aan. Voor jongeren pimpen we die met tijgermelk, guacamole en een crème van citrus. Het leuke aan oesters is dat ze niet seizoensgebonden zijn. Je kunt ze het hele jaar door krijgen, al zijn ze misschien iets beter in de winter.”

The post Oesters in trek bij jonge foodies: “Nog altijd een delicatesse, maar geen luxeproduct meer” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Elton John weet al wat er op zijn grafsteen moet komen te staan

Elton John weet al wat er na zijn overlijden op zijn grafsteen moet komen te staan. Tijdens de première van zijn autobiografische film ‘Elton John: Never Too Late’ op het Toronto International Film Festival liet de artiest zich ontvallen dat hij op zijn graf niet herdacht wil worden als succesvolle muzikant, maar als betrokken familieman.

Lees meer »

Fietsen voor een gezond brein in Wijtschate, Nieuwe fietshappening Bike4Brain start aan De Kroonaard

Met start aan de sporthal De Kroonaard in Wijtschate wordt op zondag 22 september Bike4Brain georganiseerd. Die vzw is een non-profit organisatie die tot doel heeft het brede publiek te informeren over hoe je brein gezond te houden. Delporte Cycling en Unizo Heuvelland Mesen zetten mee hun schouders onder deze nieuwe fietshappening.
The post Fietsen voor een gezond brein

Lees meer »

Vzw Préparé heeft met ‘Suskewiet’ nieuwe productie klaar: “Het is geen doorsnee komedie geworden”

Na enkele kleinere producties heeft het Tieltse theatergezelschap vzw Préparé een volwaardige nieuwe productie klaar. Met ‘Suskewiet!’ brengen ze het verhaal van het bestuur van een vinkenmaatschappij dat zich voorbereid op hun jubileumfeest.
The post Vzw Préparé heeft met ‘Suskewiet’ nieuwe productie klaar: “Het is geen doorsnee komedie geworden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Politieverhoren over incident-Joost Klein op Songfestival gelekt: “Cameravrouw eiste 600 euro schadevergoeding”

De cameravrouw naar wie zanger Joost Klein een dreigende beweging maakte tijdens de halve finale van het Songfestival, eiste een schadevergoeding van 7.000 kroon, ruim 600 euro. Dat meldt de Zweedse krant ‘Aftonbladet’, die de politieverslagen heeft kunnen inkijken. Klein werd door het incident uit de finale geweerd. Het onderzoek van de Zweedse Openbaar Ministerie naar Joost Klein is intussen

Lees meer »

Wielertoerist (23) gewond na aanrijding door auto in Torhout

Een 23-jarige wielertoerist uit Brugge liep woensdagavond een zwaar beenletsel op na een aanrijding op een kruispunt in Torhout. De man werd aangereden door een personenwagen en belandde op straat.
The post Wielertoerist (23) gewond na aanrijding door auto in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

30 jaar LETS in Vlaanderen: Een feest van duurzaamheid, verbinding en solidariteit in Kortrijk

Op zaterdag 7 september organiseert LETS Vlaanderen het evenement LETS is More! in JC Tranzit, van 10.30 tot 17 uur. “Het belooft een inspirerende dag te worden waarin gemeenschapszin, duurzaamheid en verbondenheid centraal staan”, zegt Wesley Dooms, bewegingscoördinator LETS Vlaanderen vzw.
The post 30 jaar LETS in Vlaanderen: Een feest van duurzaamheid, verbinding en solidariteit in Kortrijk appeared first

Lees meer »

LIVESTREAM. Pakt Remco Evenepoel z’n eerste ritzege? – Kijk als HLN-abonnee naar de Ronde van Groot-Brittannië!

Na zijn dubbele olympische triomf in Parijs is Remco Evenepoel (24) aan het laatste deel van zijn seizoen begonnen. Zijn hoofddoel is het WK in Zürich, maar eerst rijdt Evenepoel mee in de Ronde van Groot-Brittannië (3-8 september). Bij HLN zit u als abonnee op de eerste rij om de rittenkoers op deze pagina live te volgen, met deskundig commentaar

Lees meer »

Op bezoek in Koningshooikt, een dorp in twee kampen na dramatisch ongeval: “Ik moet me inhouden als ik hem op straat zie”

In Koningshooikt is er een voor en een na. Vóór dat dodelijke ongeval in september 2022 op de terugweg van een trouwfeest, toen slachtoffers Joyce en Wim en hun dronken chauffeur L.W. deel uitmaakten van één grote vriendenbende. En erna, waarbij de nabestaanden en de dader elkaar dagelijks kruisen in het kleine dorp. “Eerlijk? Ik moet me telkens inhouden wanneer

Lees meer »

“We zijn altijd op zoek naar vers bloed”: Reuzengilde Jan Turpijn uit Nieuwpoort bestaat 100 jaar

In Nieuwpoort is er een traditie die boven alle andere uitstijgt, letterlijk en figuurlijk. In 1923 werd de Reuzengilde Jan Turpijn opgericht, een vereniging die al 100 jaar de culturele en historische erfenis van de stad met trots draagt. Wat begon meéén reus, Jan Turpijn I, is uitgegroeid tot een indrukwekkende familie van acht reuzen, die niet alleen in België,

Lees meer »