Goudzee uit Heule wint Groeningeprijs 2024

Wie afgelopen jaar een nieuwe zaak begon en daarbij oog had voor een pakkende en originele Nederlandstalige benaming, kon meedingen naar de Groeningeprijs. Tijdens de Guldensporenviering sleepten Melissa Vandenbroucke (25) en Thibault Soens (26) van Goudzee uit Heule het begeerd kunstwerkje van Arne Vanneste in de wacht.

Met dit initiatief van het Guldensporencomité is de Groeningeprijs inmiddels aan een negende editie toe. De genomineerden waren gepersonaliseerde attenties van Gemaakt met Liefde, vishandel en traiteurzaak Goudzee en bakkerij Gulden Graan. Verloofden Melissa en Thibault van Goudzee geven binnenkort de gulden spoor sculptuur een plaatsje in hun winkel.

“Het is een leuke appreciatie en erkenning. We hebben lang nagedacht over de naam. We wilden iets lokaal, met een link naar de deelgemeente en Kortrijk. En dat is ons gelukt met ‘Goudzee’”, vertelt Melissa. “De naam verwijst naar het volkslied van Heule die vaak tijdens de Tinekesfeesten wordt gespeeld. Iedereen kent het refrein, we leren het zelfs op school. De zin luidt ‘liever dan een vis die in de goudzee zwemt’. Mijn mama Leen Deboiserie – die trouwens in 1990 Tineke van Heule was – kwam met het idee.”

De vishandel en traiteur bestaat intussen al een jaar en bevindt zich aan de Kortrijksestraat. Het koppel nam Vishandel Veroughstraete van Dirk Verougstraete en Catherine Vanwolleghem over na hun pensioen. “We kozen voor een nieuw concept: naast vishandel ook een traiteurwinkel. De verbouwingen in het atelier zijn gedaan. Binnenkort willen we ook de winkel vernieuwen. Het beeldje krijgt daar zeker een plaatsje. Het is in het goud, dus dat past mooi.”

The post Goudzee uit Heule wint Groeningeprijs 2024 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

DE INSIDER. Ons hoofd ontploft nu al, maar je kan er iets aan doen: “Zie je brein als een spier. Je kan het trainen om rust te vinden”

Na de eerste week van september staat ons hoofd alweer op ontploffen. Het werk, het huishouden, de school van de kinderen, propvolle weekends,… Hoe kan dat toch, dat we na één week terug in de ratrace weer verdrinken in de chaos? Psychologe Elke Geraerts, auteur van “Focus is het nieuwe goud”, geeft tips om ons brein te soigneren in deze

Lees meer »

Alleen boete van 1.064 euro is zijn deel, maar bijna was Ben O’Connor zijn leiderstrui in Vuelta erg bizar kwijt

Oef. Want bijna was Ben O’Connor zijn rode trui in de Vuelta op wel erg onwaarschijnlijke wijze kwijtgespeeld. De Australiër werd na afloop van de zestiende rit naar de mythische Lagos de Covadonga op het podium verwacht om zijn leiderstrui op te halen, maar was daar niet te zien. O’Connor en Decathlon AG2R dachten immers dat dit moment elders plaatsvond,

Lees meer »

AZ Delta bant alcohol uit bistro en shop: “Lekkere alcoholvrije alternatieven, maar bubbels op materniteit wel nog toegestaan”

Bij AZ Delta (Roeselare-Torhout-Menen) is er voortaan geen alcolhol meer te verkrijgen. Een maatregel die van hogerhand sowieso op 1 april 2025 werd opgelegd, maar bij AZ Delta bant men alcohol dus al zeven maanden eerder. Om de geboorte van een kindje te vieren, is het wel nog toegestaan om een glas te serveren op de materniteit. Het ziekenhuis was

Lees meer »

Is overleden Russische “spionagewalvis” doodgeschoten? “Meerdere schotwonden aangetroffen”, beweren ngo’s

Hvaldimir, de beloega die in 2019 opdook in Noorse wateren met een Russisch harnas om, is door kogels gedood. Dat beweren 2 Noorse ngo’s. Het levenloze lichaam van het dier werd dit weekend aangetroffen in het zuiden van Noorwegen, maar de beloega werd volgens de ngo’s dus doelbewust gedood. Het blijft nog enkele weken wachten op het autopsieverslag, maar nu

Lees meer »

Rechtbank in Gent heeft eerste Hersteltrajectkamer van het land: “Geen focus op straf, wel op behandeling van beklaagde”

In Gent heeft de eerste zitting plaatsgevonden van de gloednieuwe Hersteltrajectkamer. Het gaat om een primeur voor ons land. In de kamer verschijnen mensen met een verslaving, agressie en/of psychosociale problemen die strafbare feiten pleegden. De focus ligt niet op een straf, wel op een traject om de beklaagden uit de problemen te helpen. Het traject kan 1,5 jaar duren,

Lees meer »

Gewezen dj Francis Vantomme (67) uit Wervik is overleden: “We verliezen een icoon”

In het AZ Delta Rumbeke is Francis Vantomme (67) overleden. Hij was lang geleden dj en een trouwe medewerker van de vrije radio Gemini. Francis is ook jarenlang bestuurslid geweest van de koninklijke schuttersgilde Sinte-Barbara. Wervik verliest opnieuw een icoon, een topkerel. Francis was graag gezien en had een ruime vriendenkring.
The post Gewezen dj Francis Vantomme (67) uit

Lees meer »