Freddy Desmet was 43 jaar lang ‘compagnon de route’ van Willem Vermandere en blikt terug: “Geen seconde spijt van gehad”

Onze West-Vlaamse bard, Willem Vermandere, nam deze week de beslissing om te stoppen met optredens. Voor zijn rots in de branding, klarinettist Freddy Desmedt, was spelen met deze grootheer een onbetaalbaar geschenk.

“43 jaar heb ik het podium mogen delen met deze monumentale artiest, en ik heb er geen seconde spijt van gehad”, zegt Freddy Desmedt (78). De muziekmicrobe had de jonge Freddy al héél vroeg in het nekvel te pakken. “Thuis werd er zelden naar muziek geluisterd, maar voor mij was het al vroeg duidelijk: muziek ging mijn passie worden. In de lagere school in Wevelgem liet meester Salembier ons allen meezingen en de besten mochten naar de muziekschool. Daar leerde ik al op negenjarige leeftijd klarinet spelen”, vertelt Freddy.

Improvisatie

Leraar Frans Herman was toen dé sleutelfiguur voor deze jonge muziekaspirant. “Frans leerde mij toen, onbewust, de geheimen van de improvisatie. Ik kwam hem later, in de jaren 80, eens toevallig tegen tijdens een optreden in Gent en bedankte hem daar nogmaals hartelijk voor”, aldus Freddy.

Net als Willem is Freddy afkomstig uit Lauwe en is daar altijd gebleven. “Als twintiger werkte ik bij Solidor. Maar op een dag bezocht de destijds bekende zanger Tony Sandler het bedrijf en toen kreeg ik precies de onaardse ingeving dat ik er als beroepsmuzikant moest voor gaan. Dit was toen een belangrijk keerpunt in mijn leven”, zegt Freddy.

Dankbaar

Toen Willem op een dag uitkeek naar een goeie klarinettist vonden ze elkaar en het grote muzikale avontuur mocht beginnen. Samen met Pol Depoorter op gitaar en mandoline en Bart Caron op contrabas zwierf dit bonte viertal door Vlaanderen, omstreken en verder. “Ik speel al met hem sinds 1981, tijdens de periode van ‘Laat Mie Maar Lopen’. In een studio in Gent werd dit album opgenomen en onze muzikale improvisaties haalden zelf de plaat. Ik ben Willem daar dankbaar voor want dit was voor mij de perfecte manier van werken. Ik heb echt het geluk gehad dat ik van mijn hobby mijn beroep kon maken”, weet Freddy.

Vandaag bij de pakken blijven zitten is niet aan een rasmuzikant besteed, zo dus bij Freddy ook niet. “Ik oefen nog elke dag, we blijven bijleren hé. Ik heb ook nog een Jazzbandje waar ik mij in kan botvieren. Het is een mooie afsluit, met 43 jaar Willem in de schijnwerpers en wij als zijn muzikale ruggesteun. Bedankt Willem voor deze onvervangbare muziekjaren”, besluit Freddy.

The post Freddy Desmet was 43 jaar lang ‘compagnon de route’ van Willem Vermandere en blikt terug: “Geen seconde spijt van gehad” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE. CEO VRT Frederik Delaplace wordt op de rooster gelegd in Vlaams Parlement: Open Vld en Groen vragen audit

Frederik Delaplace, de CEO van de VRT, geeft vanmiddag in het Vlaams Parlement tekst en uitleg over de herschikkingen aan de top van de openbare omroep en zijn eigen functioneren. Dat gebeurt tijdens een speciale commissie, waar ook ontslagnemend mediaminister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen uitgenodigd zijn. Brepoels is niet opgedaagd. Volg het hier

Lees meer »

Zes lichtgewonden bij botsing tussen twee trams in Brussel

Zes mensen zijn donderdagochtend lichtgewond geraakt nadat twee trams op elkaar botsten op de Tervurenlaan in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe. Dat heeft MIVB-woordvoerster Cindy Arents gezegd. Het ongeval deed zich voor rond 7.30 uur, ter hoogte van de halte Madoux. De precieze omstandigheden van het incident worden nog onderzocht.

Lees meer »

Roeland Feys komt op bij nieuwe partij Samen Voor Democratie in Roeselare

Roeland Feys (65) uit Roeselare wil met de nieuwe politieke partij SVD of Samen Voor Democratie zijn intrede maken in de lokale politiek. Is het niet voor deze verkiezingen, dan zeker voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen.
The post Roeland Feys komt op bij nieuwe partij Samen Voor Democratie in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Elke zomeravond eet hij hier mosselen”: de vaste adresjes, bescheiden woning en hardnekkige gewoontes van Erik Van Looy

Erik Van Looy (62) weet wat een partyzomer op Pukkelpop of Ibiza is, maar voelt zich bovenal thuis in zijn eerder bescheiden woning in Deurne, zoals we konden zien in ‘Komen eten’. Zijn dagelijkse routine, de volkse buurt en het kalfslapje bij de Italiaan om de hoek zorgen voor rust in het soms zwaarmoedige hoofd van de presentator, die écht

Lees meer »

Overheid veilt luxevilla’s die aan Turkse maffia werden gelinkt

Gigantische kristallen kroonluchters, verschillende wellnessruimtes, slaapkamers met gouden versieringen en overal mozaïeken. Ooit waren twee gigantische en peperdure villa’s in de Antwerpse Kempen eigendom van Turkse ondernemers die gelinkt werden aan de Turkse maffia. Nu worden de in beslag genomen domeinen openbaar verkocht. Wie wil, kan een bod wagen.

Lees meer »

Van klimmen in Damme tot speuren in Waregem: dit zijn onze 5 tips voor Open Monumentendag

Op zondag 8 september tekenen we opnieuw present voor Open Monumentendag. Het thema En route! focust op hoe mensen en ideeën altijd in beweging zijn, langs eeuwenoude routes over land, spoor of water. Dat levert een uitgebreid programma op dat opnieuw getuigt van een rijke en soms vergeten geschiedenis. Ook West-Vlaanderen neemt deel met verschillende activiteiten.
The post Van

Lees meer »

“Het geeft stress, haalt hun planning overhoop en perkt hun vrije tijd in”: waarom scholen zorgvuldiger moeten omspringen met Smartschool

Nauwlettend volgt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens de discussie over smartphones op school. Vaak grijpen ook scholen en ouders (te) gretig naar de technologie, bijvoorbeeld voor Smartschool, vindt ze. “Het lijkt wel alsof kinderen en jongeren niet meer onbewaakt hun ding kunnen doen”, staat in haar pas uitgegeven boek.

Lees meer »