Niels (31) verovert de vlaswereld met Hyler in Meulebeke: “We produceren elk jaar 50 machines”

De oogstperiode in de vlaswereld zit weer helemaal op kruissnelheid. De pluk- of slijtmachines verschijnen opnieuw in het straatbeeld. De relatief nieuwe constructeur Hyler lanceerde recent de eerste vlasrooier met vier rijen en drukt steeds meer zijn stempel op de sector. “We willen steeds blijven innoveren”, aldus Niels Baert.

Je hebt ze ongetwijfeld al op de vlasvelden aan het werk gezien: de indrukwekkende vlasrooiers die de stengels even snel als secuur uit de grond trekken en in symmetrische rijen op de akker leggen. Sinds vier jaar is een nieuwe speler aan het contingent constructeurs toegevoegd: Hyler uit Meulebeke. “Onze naam staat voor Hydraulic Hybrid Baler”, legt zaakvoerder Niels Baert (31) uit.

“Dit jaar zullen we afklokken op een omzet van 9,5 miljoen euro” – Niels Baert, zaakvoerder Hyler

De Wielsbekenaar deed bij enkele andere constructeurs wat ervaring op, maar besloot begin januari 2020 om zijn eigen verhaal te schrijven. “Eigenlijk ben ik in 2016 al gestart met service en onderhoud voor landbouwmachines, maar net voor de start van de coronacrisis begon ik met het volledig zelf bouwen van oogstmachines voor de vlas- en hennepsector. Ik wilde innovatieve technieken toepassen. Die visie hanteren we ook vandaag nog steeds. Wij willen de vlasser innovatieve oogstmachines aanbieden die zich onderscheiden in efficiëntie op het veld. We leggen continu ons oor te luister in de markt, gaan op zoek naar de grootste pijnpunten en zoeken daar een afdoende oplossing voor.”

Wereldprimeur

Zo zag de Sativa het levenslicht, een oogstmachine voor langevezeltextiel op industriële schaal. Die kan een planthoogte tot 3,8 meter aan en verwerkt tot 2,5 hectare per uur. “En ze is volledig universeel over onze beoogde sectoren heen. Zo kunnen we de gebruiksperiode significant verlengen. Onlangs stelden we trouwens een nieuwe versie voor, met een plukmodule met vier rijen. Een wereldprimeur, want tot nu toe was het maximum twee rijen.”

“Wanneer ik een van onze oogstmachines aan het werk zie, maakt mijn hart keer op keer een sprongetje” – Niels Baert

Hyler heeft ook de Easy-Turn in portefeuille, een keermachine, en de Lupus, een persmachine. “Onze balenpers willen we de komende jaren op de markt brengen, maar het hele proces moet volledig op punt staan. Topkwaliteit zit in elke vezel van ons bedrijf. Wie een Hyler in huis haalt, krijgt de garantie dat hij de allerbeste prestaties kan leveren. Elk nieuw type testen we tot in de kleinste details uit. Onze foutenmarge is zo goed als nihil.”

Tachtig procent van alle geproduceerde machines wordt aan Franse landbouwbedrijven verkocht, twintig procent blijft in België. “Ook in eigen land krijgen we steeds vastere voet aan de grond. Momenteel vervaardigen we een vijftigtal machines per jaar. Een cijfer dat jaar na jaar organisch moet stijgen.”

Drukke zomer

Het succes van Hyler is volgens Niels eenvoudig te verklaren. “We doen zo goed als alles zelf. Van ontwikkeling over productie tot onderhoud: onze verticale integratie staat als een huis. We staan ook klaar om de chauffeurs bij te staan. De zomer is traditioneel de drukste periode voor ons. Machines opstarten, de software minutieus afstellen… Wanneer ik een van onze oogstmachines aan het werk zie, maakt mijn hart keer op keer een sprongetje. Dan doen ze waar ze voor gemaakt zijn: het werk op het veld zo efficiënt mogelijk laten verlopen. Op zulke momenten kan ik het niet laten om zelf eens achter het stuur te kruipen. Een partij vlas of hennep slijten, dat is voor mij en ons 25-koppig team eten en drinken.”

De komende jaren wil Niels zijn bedrijf verder laten groeien. “Dit jaar zullen we afklokken op 9,5 miljoen euro omzet, een cijfer dat elk jaar met vijftig procent moet stijgen. Net als ons team; momenteel zijn we onder meer op zoek naar hooggekwalificeerde lassers en monteurs. En we blijven speuren naar baanbrekende toepassingen die het de gebruikers van onze machines toelaat om nóg beter werk te leveren. Zo zijn we momenteel bezig met de ontwikkeling van een semiautonome hennepoogstmachine, waarvoor we steun vanuit de Europese Unie ontvingen.”

The post Niels (31) verovert de vlaswereld met Hyler in Meulebeke: “We produceren elk jaar 50 machines” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Eerste levering mpox-vaccins donderdag verwacht in Congo

“We zijn erg blij met de komst van de eerste lading vaccins. Het gaat om 99.100 doses die op donderdag 5 september om 12.10 uur (lokale rijd, red.) op de luchthaven van Kinshasa arriveren”, aldus Jean Kaseya. Het hoofd van Africa CDC bedankte de Europese Unie nogmaals voor “het onmiddellijke antwoord op onze oproep tot solidariteit”.

Lees meer »

Jeremy Brogniez met Mandel United voor derby tegen KVDO: “Eerste match allicht geen waardemeter”

Met een eclatante 1-6-zege bij promovendus KVC Drongen pakte Mandel United niet enkel een driepunter op de eerste speeldag, maar zijn ze meteen ook de eerste leider in derde afdeling. Volgende tegenstander KV Diksmuide-Oostende zal allicht een betere waardemeter zijn.
The post Jeremy Brogniez met Mandel United voor derby tegen KVDO: “Eerste match allicht geen waardemeter” appeared first on

Lees meer »

België doneert 20.000 mpox-vaccins aan Congo

België doneert 20.000 mpox-vaccins aan de Democratische Republiek Congo (DRC), het land dat momenteel het zwaarst getroffen wordt door de mpox-epidemie. Dat heeft de federale ministerraad vrijdag beslist op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez.

Lees meer »

Hondenplons in openluchtzwembad: “Op het einde van de dag slaapt Felipe als een roosje”

Ter gelegenheid van de laatste openingsdag van LAGO Kortrijk Abdijkaai werd een unieke zwemsessie georganiseerd op zondag 8 september voor alle hondenliefhebbers. De hondenplons was in een mum van tijd volzet. Het inschrijvingsgeld voor de viervoeters schenkt LAGO integraal aan dierenasiel De Leiestreek.
The post Hondenplons in openluchtzwembad: “Op het einde van de dag slaapt Felipe als een roosje”

Lees meer »

LIVESTREAM. Ontbindt Remco Evenepoel z’n duivels op heuvelachtig parcours? Kijk als HLN-abonnee naar de Ronde van Groot-Brittannië!

Na zijn dubbele olympische triomf in Parijs is Remco Evenepoel (24) aan het laatste deel van zijn seizoen begonnen. Zijn hoofddoel is het WK in Zürich, maar eerst rijdt Evenepoel mee in de Ronde van Groot-Brittannië (3-8 september). Bij HLN zit u als abonnee op de eerste rij om de rittenkoers op deze pagina live te volgen, met deskundig commentaar

Lees meer »

Ze kan niet zingen en heeft hits dankzij ‘money van pa’: ‘Sugardaddy’-zangeres Roxy Dekker gaat viraal met lied over haatreacties

De Nederlandse zangeres Roxy Dekker (19) – bekend van het nummer ‘Sugardaddy’ – heeft in korte tijd 1 miljoen views getrokken met een eerste voorproefje van haar nieuwe single. Daarop zingt de succesvolste Nederlandse artiest van dit moment over de complottheorie dat ze alleen hits scoort omdat ze een ‘industry plant’ is. Wat betekent dat en is Roxy het inderdaad?

Lees meer »

Jaarlijkse hoogdag voor de BMW-liefhebbers in Lichtervelde

BMW Meet&Drive Lichtervelde bestaat intussen acht jaar. Het event werd opgestart in 2016 en is uitgegroeid tot een gevestigde waarde op de oldtimerkalender. Zo’n 140 BMW’s rijden op zondag 15 september in de voor- en namiddag een toer.
The post Jaarlijkse hoogdag voor de BMW-liefhebbers in Lichtervelde appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ieper is een fijne stad, maar nog te weinig bekend in de wereld”: Japanse professor voor vijfde keer op bezoek in de Westhoek

Hij is professor aan het instituut voor internationale mode, maar met mode heeft Masakazu Tanaka (69) uit het Japanse Osaka weinig of niets te maken. Waar hij wel interesse voor heeft, is de manier waarop wij ons oorlogsverleden herdenken, iets wat in zijn thuisland niet gebeurt. “Ieper is een fijne stad, maar nog te weinig bekend in de wereld.”

Lees meer »

Expo viert 80 jaar bevrijding van Maldegem

Het is precies 80 jaar geleden dat Maldegem werd bevrijd van de nazi’s. Om stil te staan bij deze bijzondere verjaardag, organiseert vzw België-Canada met steun van de gemeente de tentoonstelling ‘Maldegem bevrijd, 1944-2024’. De tentoonstelling is het werk van Benedict Braet, Bart Bousery, Frank Raeman en Eric Verstraete en belicht de oorlogsgeschiedenis van Maldegem,
The post Expo viert

Lees meer »

Frans en Monique zijn gouden paar

Op zaterdag 24 augustus werden Frans Vandewalle en Monique De Vlieger in het gezelschap van hun familie verwelkomd op het gemeentehuis, naar aanleiding van hun diamanten huwelijksjubileum.
The post Frans en Monique zijn gouden paar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe vastgoedcijfers brengen evolutie in kaart: “Goedkope gemeenten worden fors duurder en West-Vlaanderen hinkt achterop”

De afgelopen tien jaar gingen de vastgoedprijzen in Vlaanderen met gemiddeld 37 procent omhoog. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedsite Immoweb, die een nieuwe blik werpen op de markt. “Er doen zich opmerkelijke trends voor”, stelt HLN-vastgoedexpert Bjorn Cocquyt vast. Zo stegen prijzen nergens meer dan in Antwerpen en betaal je ook in de goedkoopste gemeenten een pak meer. Ontdek

Lees meer »