Open VLD overweegt intern onderzoek nadat Francesco Vanderjeugd seksfilmpje toont op partij-event: “Ik heb een inschattingsfout gemaakt”

Burgemeester Francesco Vanderjeugd van Staden staat – opnieuw – in het oog van de storm. Zijn partij Open VLD overweegt een intern onderzoek naar aanleiding van een incident op een verkiezingsevenement van de partij. Vanderjeugd geeft toe dat hij aan enkele jongeren een zelfgemaakt seksueel getint filmpje toonde en slaat mea culpa. “Ik heb een inschattingsfout gemaakt”, klinkt het. Open VLD zit verveeld met de zaak en noemt het gedrag van Vanderjeugd ‘absoluut fout’.

De feiten speelden zich af op vrijdagavond 7 juni, twee dagen voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. In het Staden van Open VLD’er Francesco Vanderjeugd sluiten de liberalen hun West-Vlaamse verkiezingscampagne af. Dat doen ze in een pop-up zomerbar waar zo’n 270 sympathisanten zich ingeschreven hebben voor een barbecue.

Ook burgemeester Francesco Vanderjeugd draagt die avond zijn steentje bij en is druk in de weer met opdienen. Wanneer de kopstukken en het meeste volk vertrokken zijn, schuift de burgemeester aan bij een groepje jonge twintigers. De meesten van hen kennen elkaar goed uit de lokale jeugdbewegingen. “We waren aan het zeveren over meisjes”, doet één van hen het verhaal aan onze redactie. “Gewoon, jonge gasten onder elkaar. Plots haalt de burgemeester zijn gsm boven, start hij een filmpje en geeft hij zijn gsm door.”

Een andere pikt in. “Hij zei ‘moet je eens wat zien?’. Op zijn gsm zagen we een filmpje, duidelijk zelf gemaakt, van een meisje dat seksuele handelingen stelde met hem. Sommigen van ons hebben gekeken, anderen niet”, klinkt het. Naar eigen zeggen maanden de jongeren de burgemeester zelf aan om zijn gsm terug op te bergen. “We zeiden tegen ‘Cesco’ dat hij dat moest wegsteken, maar hij had er vooral veel plezier in.”

Expliciet filmpje

Geconfronteerd met het verhaal, geeft burgemeester Vanderjeugd één en ander toe. “Ik heb daar de hele avond gewerkt en was eigenlijk van plan om naar huis te gaan. Maar ik heb me nog bij dat groepje gezet, de sfeer was heel los, heel gemoedelijk. En ja, ik heb daar inderdaad een nogal expliciet filmpje getoond. Ik geef dat toe en dat is fout. Privé is privé en dan moet ik dat ook privé houden”, zegt Vanderjeugd. Naar eigen zeggen heeft de burgemeester nadien contact opgenomen met de dame die op de beelden te zien is. “Ik heb haar mijn excuses aangeboden en ze heeft die aanvaard.”

Dat de dame vooraf geen toestemming gaf om de beelden te delen, doet volgens de burgemeester niet ter zake. “Ik heb haar het hele voorval uitgelegd, excuses aangeboden en daarmee is voor haar de kous af”, verklaart Vanderjeugd. “Volgens mij is wat hier gebeurd is, ook niet strafbaar. Dit was een inschattingsfout waar ik niet fier over ben.”

Intern onderzoek

Bij Open VLD is men alvast not amused met het verhaal. Francesco Vanderjeugd moest zijn eerste opvolgersplek op de lijst voor de federale verkiezingen eerder al afstaan nadat bekend raakte dat het parket hem vervolgt wegens belangenneming in twee vastgoeddossiers. Nog een incident komt ongelegen. “We zijn hier recent van op de hoogte gesteld en voor ons is dit absoluut niet ok”, zegt Niels Cheyns, provinciaal coördinator van Open VLD.

De partij overweegt een intern onderzoek. “Dat is één van de mogelijkheden. Alles hangt af van hoe de dame in kwestie hierop reageert. Francesco Vanderjeugd moet haar zijn excuses aanbieden – dat is ondertussen gebeurd – en met haar een gesprek aangaan. Ontslagnemend voorzitter Tom Ongena heeft alvast te kennen gegeven dat dergelijke zaken niet kunnen. Wij zitten hier erg verveeld mee. Laat één ding duidelijk zijn: dit soort gedrag kan voor Open VLD niet door de beugel”, klinkt het.

Burgemeester Vanderjeugd: “Ik heb met Open VLD gesproken, ze hebben naar mij geluisterd en ik heb mijn uiteenzetting kunnen doen. Ik heb de dame in kwestie mijn excuses aangeboden en die zijn aanvaard. Wat mij betreft is dit daarmee afgehandeld.”

Expert: “Dergelijke beelden tonen, is strafbaar”

Volgens professor Gert Vermeulen, expert in seksueel strafrecht van de UGent, is de ‘inschattingsfout’ van Francesco Vanderjeugd mogelijk strafbaar.

“Het verspreiden van zelfgemaakte beelden met een expliciete seksuele inhoud is strafbaar als daar geen toestemming voor gegeven is. Dan spreken we over de niet-consensuele verspreiding van seksueel getinte inhoud”, zegt hij. “Verspreiden hoef je overigens niet letterlijk te nemen: tonen is voldoende. Het speelt ook geen rol of er een klacht wordt ingediend. Dit is geen klachtmisdrijf, wat betekent dat het parket dus in actie kan schieten van zodra het weet krijgt van de feiten.”

Het mogelijke misdrijf wordt bestraft met een celstraf van zes maanden tot vijf jaar.

The post Open VLD overweegt intern onderzoek nadat Francesco Vanderjeugd seksfilmpje toont op partij-event: “Ik heb een inschattingsfout gemaakt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politiekorps kijkt naar elkaar nadat 24.000 euro uit politiekluis is gestolen: “Alles wijst op inside job”

Wanneer de boekhouder terugkeert uit ziekteverlof, blijkt er 24.000 gestolen te zijn uit de politiekluis van de Brugse scheepvaartpolitie. Wie is de dader? Op die vraag proberen de Algemene Inspectie van de politie en het parket van Brugge een antwoord te vinden. En daarvoor wordt vooral in de richting van de ongeveer 130 politiemannen en -vrouwen die er werken gekeken.

Lees meer »

Cadeaubonnen die amper 6 maanden geldig zijn: mag dat? 

Sommige cadeaubonnen zijn maar 6 maanden geldig, anderen kan je onbeperkt inwisselen. Wat zijn de regels? Er bestaat geen wet die zegt wat er wel en niet mag, alleen dat alle voorwaarden vooraf duidelijk moeten zijn. Een handelaar mag dus zelf bepalen hoelang een cadeaubon geldig blijft en waarvoor je hem al dan niet mag gebruiken.

Lees meer »

Nieuwe waarschuwing bij alcohol nog te soft volgens experts en minister: “Het is gewoonweg niet gezond

Uittredend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en experts nemen geen genoegen met “Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid”, de onlangs aangepaste slogan bij alcoholreclame. Dat melden de kranten van Mediahuis. De slogan zou volgens hen niet ver genoeg gaan én misleidend zijn. “We mogen de mensen geen blaasjes wijsmaken”, klinkt het.

Lees meer »

Tractor verliest lading slib in centrum Woumen

Een vieze bedoening maandagochtend in het dorpje Woumen bij Diksmuide. De bestuurder van een tractor met aalkar had niet gezien dat er net werflichten waren geplaatst voor werken die opgestart werden, gooide de remmen dicht… en verloor een lading slib. De brandweer kwam alles opruimen.
The post Tractor verliest lading slib in centrum Woumen appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVESTREAM. Remco Evenepoel versnelt en dicht meteen gaatje met tweede groep – Kijk als HLN-abonnee naar de Ronde van Groot-Brittannië!

Na zijn dubbele olympische triomf in Parijs is Remco Evenepoel (24) aan het laatste deel van zijn seizoen begonnen. Zijn hoofddoel is het WK in Zürich, maar eerst rijdt Evenepoel mee in de Ronde van Groot-Brittannië (3-8 september). Bij HLN zit u als abonnee op de eerste rij om de rittenkoers op deze pagina live te volgen, met deskundig commentaar

Lees meer »

Irène blaast 102 kaarsjes uit in wzc Ter Linde

In woonzorgcentrum Ter Linde is Irène Decuypere 102 jaar geworden. Dit werd gevierd met de familie, bewoners en een bezoek van het gemeentebestuur.
The post Irène blaast 102 kaarsjes uit in wzc Ter Linde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Koppel dat hoteldrama in Duitsland overleefde, beleeft tweede wonder: “Vijf minuten voor instorting vertelde ik Mark dat ik zwanger was”

Het waren beelden die exact een maand geleden zo naar de keel grepen: een Nederlands peutertje (2) en zijn jonge mama (23) die na 10 uur levend van onder het puin van een ingestort hotel in Duitsland werden gehaald. Ze hadden het wonderwel gered dankzij een deur die op hen was gevallen. Later werd ook vader Mark (26) vanonder het

Lees meer »

Barry Callebaut sluit fabriek in Italië

Chocoladereus Barry Callebaut, die een grote aanwezigheid heeft in België, sluit zijn fabriek in het Italiaanse Intra, aan het Lago Maggiore. Dat heeft het bedrijf gemeld in een brief aan het personeel. Barry Callebaut verwijst voor de beslissing naar de beperkte toekomstige rendabiliteit en de logistieke complexiteit van de site.

Lees meer »

Filou Oostende speelt zijn twee laatste oefenwedstrijden: onvolledig team schittert in shirts met Cowboy Henk

Veel supporters genoten tijdens de fandag van de enige oefenmatch die Filou Oostende deze zomer in eigen huis baskette. Een onvolledig team blies met een stevige dertiger de Nederlandse vicekampioen Heroes Den Bosch van het terrein.
The post Filou Oostende speelt zijn twee laatste oefenwedstrijden: onvolledig team schittert in shirts met Cowboy Henk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een jaar na het pijnlijke verlies van viervoeter Vili, verwelkomt Kathleen Aerts nieuwe hond: “Bitterzoet gevoel”

Een jaar nadat ze met veel verdriet afscheid moesten nemen van hun geliefde hond Vili, verwelkomen Kathleen Aerts (46) en haar gezin een nieuw gezinslid: Zola. “De leegte die Vili achterliet was enorm. Maar het universum had iets moois voor ons in petto: het heeft Zola naar ons gestuurd”, schrijft Kathleen op Instagram, terwijl ze enkele schattige foto’s van hun

Lees meer »

Voor het eerst sinds WOII is extreemrechts de grootste in Oost-Duitsland: dit is frontman Björn Höcke, die een slogan gebruikte van Hitlers knokploeg

Hij gebruikte de slogan van de knokploeg van Adolf Hitler in een speech, noemde het Holocaustmonument in de Duitse hoofdstad Berlijn een ‘monument van schaamte’ en wil de Duitse cultuur herstellen “van de onmenselijke gendergekte”. Wie is Björn Höcke (52), de meest succesvolle extreemrechtse politicus van Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog? “De traditionele partijen lossen ons land op als een

Lees meer »

Emotionele Jean-Marie Pfaff getuigt over home-invasion: “Ik heb altijd in de goedheid van de mensen geloofd, maar nu hangen er drie sloten aan mijn poort”

De openbare aanklager heeft acht jaar gevangenisstraf gevorderd tegen de Servo-Kroatische gangsters die Carmen Pfaff in augustus 2023 mishandelden en gijzelden voor een handvol juwelen en een Rolex. Echtgenoot Jean-Marie vertelde in de rechtbank tijdens een emotionele getuigenis wat Carmen sindsdien doormaakt. “Ze leeft in constante angst”, aldus een wenende Jean-Marie. “Haar mooie oude dag is verwoest.”

Lees meer »