Oliebergwijk in Deerlijk viert toekomst

De bewoners van de Oliebergwijk in Sint-Lodewijk kregen info over de toekomst van hun buurt. Ontharden en vergroenen zijn daarbij de sleutelwoorden. Zo wordt onder meer de verharde zone op de hoek van de Vredelaan en de Oliebergstraat heringericht.

In de Oliebergwijk werden de bewoners het voorbije jaar uitgenodigd om na te denken over de toekomst van hun wijk en hun woning. In een participatief experiment ging de intercommunale Leiedal samen met de gemeente en een aantal projectpartners grondig in dialoog met de inwoners: hoe verhoog je de sociale cohesie in de wijk en hoe bouw je diezelfde buurt comfortabel, energiezuinig en duurzaam uit?

“In de levendige Oliebergwijk worden zowel door de gemeente als door de mensen zelf al heel wat fijne initiatieven genomen”, stellen Rie Vanduren en MaartenVanhee van Avansa Mid- en Zuidwest, die in het najaar van 2023 twee maanden de wijk introkken. “Toch gaven de buurtbewoners aan dat ze er nood aan te hebben elkaar vaker te ontmoeten. De twee tribunes die tijdens de zomermaanden zicht bieden op de flank van de Olieberg, zijn een eerste stap in die richting. Daarna komen er ook meer zitbanken in de wijk en er werd een zoektocht gestart naar peters en meters die de komende jaren hun schouders willen zetten onder een jaarlijks wijkfeest.”

Tegelijk gaf de buurt aan dat een aantal plekken in de wijk groener of kindvriendelijker ingericht kan worden. De gemeente heeft daar oren naar en werkt intussen de eerste ideeën uit voor de herinrichting van de verharde zone in de Vredelaan, op de hoek met de Oliebergstraat. Ook andere plekjes in de wijk zullen in de loop van de volgende legislatuur onder handen worden genomen.

Hitte-eilanden

“De openbare wegenis van verkavelingen en de zogenaamde naoorlogse wijken zijn vaak overgedimensioneerd naar hedendaagse normen”, stelt schepen van Ruimtelijke Ordening Matthias Vanneste (Open VLD). “Ze moedigen aan tot een te snel rijgedrag en vormen als grote asfaltvlaktes ware hitte-eilanden. Door ze te versmallen en de vrijgekomen ruimte te ontharden en in te richten als groene ruimtes, creëren we een meervoudige win, voor de verkeersveiligheid, voor het klimaat en voor een aangename leefomgeving.”

(DRD)

The post Oliebergwijk in Deerlijk viert toekomst is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

12-jarige broertje werd eerst doodgestoken: Italiaanse tiener die hele gezin vermoordde vertelt speurders wat zich in het huis heeft afgespeeld

Hij stak hen één voor één dood: eerst zijn kleine broertje dat naast hem lag te slapen en daarna zijn mama en papa. Na een nacht vol leugens brak de 17-jarige Riccardo C. en ging hij over tot volledige bekentenissen over de familiemoord in het Italiaanse dorpje Paderno Dugnano, vlak bij Milaan. Dit is wat er zich achter de muren

Lees meer »

30 jaar LETS in Vlaanderen: Een feest van duurzaamheid, verbinding en solidariteit in Kortrijk

Op zaterdag 7 september organiseert LETS Vlaanderen het evenement LETS is More! in JC Tranzit, van 10.30 tot 17 uur. “Het belooft een inspirerende dag te worden waarin gemeenschapszin, duurzaamheid en verbondenheid centraal staan”, zegt Wesley Dooms, bewegingscoördinator LETS Vlaanderen vzw.
The post 30 jaar LETS in Vlaanderen: Een feest van duurzaamheid, verbinding en solidariteit in Kortrijk appeared first

Lees meer »

Duizenden mensen geëvacueerd voor bosbranden in Californië

Duizenden bewoners in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië zijn zondag geëvacueerd voor oprukkende bosbranden. Dat melden Amerikaanse media. Gouverneur Gavin Newsom riep zaterdagavond (lokale tijd) de noodtoestand uit om extra middelen in te zetten in de strijd tegen het vuur.

Lees meer »

Afsluitende burger op Waregem Koerse eindigt met voorwaardelijke celstraf en boete: “Mijn humor werd niet op prijs gesteld”

Een afsluitende burger na Waregem Koerse 2022 levert een 39-jarige man uit Tielt een zure nasmaak op. Voor weerspannigheid tegen een agent veroordeelde de rechter hem tot een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden en een boete van 400 euro.
The post Afsluitende burger op Waregem Koerse eindigt met voorwaardelijke celstraf en boete: “Mijn humor werd niet op prijs gesteld”

Lees meer »

Poetin en 30 jaar jongere turnster hebben samen twee zonen: “Ivan (9) en Vladimir (5) leven geïsoleerd in privévilla van president”

Het Russische onderzoeksbureau ‘The Dossier Center’ is erachter gekomen dat president Vladimir Poetin (71) twee jonge zonen heeft met zijn huidige vriendin, de gewezen turnkampioene Alina Kabajeva (41). De twee jongens, de 9-jarige Ivan en zijn 5-jarige broer Vladimir, wonen naar verluidt in afzondering in Poetins privévilla in het westen van Rusland. “Ze zijn altijd omringd door volwassenen en hebben

Lees meer »

’t Piegoetje neemt afscheid van Zonnedal

Meisjeschiro ‘t Piegoetje verlaat Zonnedal en neemt zijn intrek in een nieuwbouw op de terreinen van Chirojongens Sint-Jan. Met een receptie met sympathisanten en oud-leden werd afscheid genomen van hun oude heem. “’t Piegoetje heeft als sinds 1971 zijn thuisbasis in Zonnedal, toen nog in de werfkeet van een aannemer”, weet jeugdschepen Gwendolyn Vandermeersch (Open
The post ’t Piegoetje

Lees meer »

Lidewij Nuitten haalt uit naar VRT-leiding: “Moet een documentairemaker angst hebben voor zijn eigen baas?”

Televisiemaakster Lidewij Nuitten (33), bekend van ‘De maagdenclub’, heeft op haar Facebookpagina een open brief gedeeld. “Moet een documentairemaker die verondersteld wordt kritische reportages te maken, angst hebben om kritisch te zijn voor zijn eigen baas?”, klinkt het onder meer. De reactie van Nuitten komt er na het ontslag van VRT-nethoofd Lotte Vermeir (39).

Lees meer »

Ontslagen Lotte Vermeir van VRT had een klokkenluidersstatuut. Maar wat is dat? En kan je dan echt niet ontslagen worden?

Netmanager Lotte Vermeir , die door de VRT aan de deur werd gezet, had een klokkenluidersstatuut. Wat is dat eigenlijk? Betekent dit dat haar ontslag automatisch teruggedraaid wordt? Of kan ze een schadevergoeding eisen? “Een klokkenluider is beschermd door de wet”, zegt expert Miet Vanhegen van Acerta Consult. Maar is die bescherming absoluut?

Lees meer »

HLN TRANSFERLIVE. Arsenal krijgt bod van 35 miljoen voor Trossard, maar stelt dat hij niet te koop is – Feyenoord zet laatste keer in op Skov Olsen

In de vijf grootste Europese competities (Engeland, Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk) is de transfermarkt gesloten. Maar dat betekent niet dat het transfergeweld over is. Onze Belgische ploegen bijvoorbeeld kunnen nog tot en met 6 september inkomende transfers afronden. Bij HLN zit u daarvoor nog steeds op de eerste rij.

Lees meer »

Franse keten Chaussea neemt 62 verkooppunten van Bristol over

62 winkels van schoenen- en kledingketen Bristol in Vlaanderen en Wallonië worden overgenomen door de Chaussea groep, een Franse keten die in totaal meer dan 500 schoenenwinkels uitbaat. Dat heeft de ondernemingsrechtbank in Hasselt beslist. Euro Shoe Group, de vennootschap achter Bristol, vroeg eind mei een gerechtelijke reorganisatie aan.

Lees meer »