Extra kinderopvang op komst in Gistel

In het voormalige stadhuis van Gistel, bekend als ontmoetingscentrum Oud Stadhuis, komen minstens 24 opvangplaatsen voor kinderen tot en met 3 jaar. Het stadsbestuur schreef daarvoor een concessie uit. De verenigingen die er vandaag zijn gevestigd, verhuizen op hun beurt naar het vernieuwde cultuurcentrum Zomerloos.

Het pand in de Hoogstraat dateert uit 1960 en deed vroeger dienst als stadhuis, zoals de naam van het ontmoetingscentrum al bevestigt. Sinds eind jaren 90 doet het dienst als culturele uitvalsbasis voor de muziekschool, schaakclub, kaartersverenigingen en seniorenwerking Vief.

Al deze organisaties verhuizen in november naar de compleet vernieuwde polyvalente zaal Zomerloos, waardoor in de Hoogstraat een nieuwe crèche kan worden ingericht. De concessie is uitgeschreven, zal voor 27 jaar lopen en de oproep naar kandidaten staat openbaar.

Anticiperen

Waarom Gistel hier een opvang wil laten organiseren? “De inrichting van nieuwe opvangplaatsen is in lijn met onze beleidsnota. Eind oktober 2022 sloot een kinderdagverblijf (Ieniemini, red.) de deuren, maar na tussenkomst van de stad werd een nieuwe uitbater gevonden (De Droomboom, red.). Wij zijn als stadsbestuur huurder en verhuren op onze beurt het pand als opvang. Om in de toekomst te anticiperen op sluitingen werd een beleidsvisie ontwikkeld voor kinderopvang van 0 tot 3 jaar”, leggen burgemeester Gauthier Defreyne en schepen Ann Bentein uit.

“Bij het Vlaams departement Opgroeien dienden we een dossier in om het aantal kinderopvangplaatsen met inkomenstarief te verruimen. Met succes: we kregen 24 nieuwe IKT-plaatsen toegewezen. We streven ernaar om de realisatiegraad in Gistel op te krikken naar 50 procent. Die graad is het aantal opvangplaatsen gelijk aan de helft van het aantal Gistelse kinderen tussen 0 en 3 jaar, zowel groeps- als gezinsopvang. Om die 50 procent te behalen, moet het aantal opvangplaatsen stijgen naar 165 stuks.” Het Vlaamse gemiddelde van de realisatiegraad ligt op 44 procent, Gistel zit daar nu in de buurt.

Inrichtingswerken

Oppositieraadslid Arnold Stael (CD&V) vraagt zich af of het gebouw instapklaar is. “Wij nemen als lokaal bestuur een regisseursrol op”, aldus burgemeester Defreyne. “We stellen het gebouw ter beschikking, de concessionaris zal de noodzakelijke inrichtingswerken op zich nemen.”

Dat zal nodig zijn, want er moeten bijvoorbeeld werken aan het elektriciteitsnet, sanitair en de beglazing gebeuren. “Voor de stad en de inwoners kost de komst van de kinderopvang alvast niks. De stad hoopt dat een uitbater van een nieuwe kinderopvang kan opstarten tijdens de eerste helft van 2025.”

Een viertal jaar geleden viel ook te horen dat de politie het administratief centrum zou inruilen voor het Oud Stadhuis, wanneer de verenigingen naar Zomerloos gingen trekken. Annie Cool (CD&V) wou dan ook weten hoe het met dat idee zat. “Doorheen de jaren dienden zich andere opportuniteiten aan. Zo bestaat het idee dat de brandweer, die een belangrijke functie vervult in het Oostendse hinterland en momenteel vanuit een wat verouderde kazerne opereert, een nieuwbouw zet. Dan is het wenselijker dat de politie daar een nieuw onderkomen krijgt en de hulpdiensten er samenzitten.”

Andere projecten

Terug naar de kinderopvang. Want het stopt niet alleen bij de realisatie in het Oud Stadhuis. “Zo kunnen we als partner in het renovatieproject voor de woonwijk Eigen Haard na realisatie de begane grond van een nieuw appartementsgebouw huren. Deze ruimte zal worden ingericht en in 2026 op de markt komen als kinderdagverblijf. En verder: ook organisaties die niet huren van de stad kunnen een algemene subsidie van 140 euro per opvangplaats krijgen als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.”

(TVA)

The post Extra kinderopvang op komst in Gistel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Geinspireerd door Marieke Vervoort en met crowdfunding naar Paralympische Spelen: wie is Léa Bayekula?

Na haar ontgoochelende terugval in het zicht van de meet op de 800 meter pakt Léa Bayekula dan toch paralympisch goud op de 100 meter: zo beleeft Léa Bayekula een ijzersterk debuut in Parijs. Wie is de 29-jarige Brusselse rolstoelatlete die nog advies kreeg van de legendarische Marieke Vervoort en als studente met crowdfunding haar paralympische sportdroom wou waarmaken?

Lees meer »

The Masked Singer teased de volgende figuur op Schouwburgplein

Het populaire VTM-programma ‘The Masked Singer’ komt met een vierde seizoen vanaf vrijdag 20 september. Als teaser volgde op zaterdag 7 september een nieuwe onthulling in vijf steden, waaronder Kortrijk. Op het Schouwburgplein verschenen uit een typische Amerikaanse gele schoolbus een bodyguard, dansende cheerleaders én – tromgeroffel – een basketballende Giraf.
The post The Masked Singer teased de volgende

Lees meer »

Antwerpen verbiedt het, hier doen schepenen zélf mee: 128 ploegen strijden in Lichtervelde voor Belgische titel beerpong

Wie gooit het best een pingpongballetje in een beker gevuld met bier? Het antwoord op die vraag kennen we zaterdag, want in Lichtervelde strijden 128 duo’s dan voor de Belgische titel beerpong. “Maar verwar ons kampioenschap zeker niet met overmatig drankgebruik”, beklemtonen de organisatoren. “Integendeel: wie goed wil beerpongen, moet vooral een heldere geest hebben.”
The post Antwerpen verbiedt

Lees meer »

22 jaar na zijn dood: broer van Pim Fortuyn eist actie na DNA-spoor op wapen

22 jaar na de dood van de Nederlandse politicus Pim Fortuyn is het moordwapen nog altijd omgeven met mysteries. Moordenaar Volkert van der G. heeft nooit verteld hoe hij aan het pistool kwam waarmee hij de populaire politicus doodde. Op deze Firestar M43 zat een onbekend DNA-spoor dat deze zomer opnieuw door justitie is onderzocht. Dat blijkt uit een nieuwe

Lees meer »

“Ze had nog een heel leven voor zich”: gruwelijke beelden tonen Russische raketaanval op Oekraïense speeltuin waarbij 14-jarig meisje omkomt

Gruwelijke beelden uit Oekraïne: het onthoofde lichaam van een 14-jarig meisje zit levenloos op een bankje naast een speeltuin in Charkiv. Een Russische raket is er seconden eerder ingeslagen. Haar moeder schreeuwt het iets verderop uit van verdriet. “Ze had nog een heel leven voor zich”, aldus een familielid van het meisje. De angstterreur zette zich ook verder op de

Lees meer »

Oude en huidige bewoners Elzendamme komen voor de vierde keer bijeen

Elzendammenaars Luc Debergh (uiterst rechts op de foto) en Lode Pysson (achteraan, vierde van links) organiseerden voor de vierde keer een fijn buurtfeest voor alle huidige en vroegere bewoners van Elzendamme, een gehucht van Oostvleteren aan de IJzer. In totaal gingen zo’n 80 Elzendammenaars op hun uitnodiging in. Plaats van het feestgebeuren was aan de
The post Oude en

Lees meer »

VRT-CEO verdedigt zich tegen erg kritische vragen, maar veel duidelijkheid komt er niet: “VRT is géén verrot bedrijf in crisis”

Frederik Delaplace, gedelegeerd bestuurder van de VRT, heeft woensdag de herschikking van de directie en de conclusies van het welzijnsrapport verdedigd in de kritische ad-hoccommissie Media in het Vlaams Parlement. Ook bemiddelaar Rob van Eijbergen kreeg erg kritische vragen voorgeschoteld. Veel wijzer werden we niet van wat gezegd werd.

Lees meer »