IVBO biedt gratis herbruikbare bekers aan voor organisatoren van evenementen

Vanaf 1 augustus 2024 biedt IVBO, het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en -verwerking in Brugge en Ommeland, gratis herbruikbare bekers aan voor organisatoren van evenementen in Beernem, Blankenberge, Damme, De Haan, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke. Dit initiatief, in samenwerking met SOBO vzw, heeft als doel afvalvermindering en duurzaamheid te bevorderen.

De herbruikbare bekers zijn beschikbaar voor gemeentelijke adviesraden, erkende verenigingen, scholen, kinderdagverblijven, buurtfeesten en vzw’s binnen de genoemde gemeenten. In totaal zijn er 100.000 bekers uitleenbaar in drie varianten: frisdrank- en bierbekers, wijnbekers en bekers voor warme dranken.

Ecologisch

Naast het sociale aspect wordt er ook aandacht besteed aan de ecologische duurzaamheid van het wasproces. De state-of-the-art wasinstallatie van maatwerkbedrijf SOBO behoort tot de meest energiezuinige in haar soort en heeft een laag waterverbruik. Via zonnepanelen op het dak wordt bovendien zelf de energie opgewekt die nodig is om de wasstraat te laten werken. Dit alles draagt bij aan het verminderen van waterverbruik, fossiele energie en CO2-uitstoot.

“Wanneer duurzaamheid en sociale economie samenkomen, is het feest!” zegt IVBO-voorzitter Minou Esquenet. “Wash-it en SOBO zorgen er met deze wasstraat voor dat organisatoren ontzorgd worden in de logistieke organisatie van de herbruikbare bekers. Het gaat bovendien om een samenwerking met een lokaal maatwerkbedrijf. Alleen maar een win-win!”

Digitaal loket

Eventorganisatoren kunnen de herbruikbare IVBO-bekers aanvragen via het digitaal loket: https://herbruikbaar.ivbo.be. De aanvraag dient minimaal een week voor het evenement te gebeuren. De bekers mogen alleen op het grondgebied van de deelnemende gemeenten worden gebruikt en de maximale uitleenperiode is vijf dagen. Tijdens het evenement zullen de bekers worden ingezameld, wordt er een waarborg voor de bekers ingesteld en worden de bekers netjes opgeborgen in de meegeleverde IVBO-opbergboxen.

“Wegwerpbekers behoren tot het verleden op evenementen”, stelt Minou Esquenet. “Sinds januari 2022 verplicht de Vlaamse overheid organisatoren om herbruikbare bekers te gebruiken of te bewijzen dat 95 procent van de eenmalige drankverpakkingen gescheiden wordt ingezameld en gerecycled. Dankzij de herbruikbare IVBO-bekers biedt IVBO een oplossing voor evenementen om aan deze regelgeving te voldoen.”

Sociaal

“Wij zijn vanuit Wash-it en het sociaal maatwerkbedrijf SOBO heel fier dat we mee kunnen werken aan het project van de herbruikbare bekers van IVBO”, vult Dries Lescouhier aan. “Door gebruik te maken van herbruikbare bekers dragen we op die manier niet alleen bij aan ecologische duurzaamheid door mee te helpen aan een kleinere afvalberg en een mooiere planeet, maar kunnen we dankzij deze samenwerking ook mee inzetten op sociale duurzaamheid.”

“Onze medewerkers, die een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt hebben, zullen met fierheid en hun ervaring met het wassen, op hun beurt een steentje kunnen bijdragen aan alle feestelijkheden in onze regio. En dat maakt hen en ons heel gelukkig!”

The post IVBO biedt gratis herbruikbare bekers aan voor organisatoren van evenementen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Laatste nakomeling van Yvonne Serruys schenkt Menen 26 kunstwerken: “Een collectie van onschatbare waarde”

2023 werd voor Menen het jaar van Yvonne Serruys. Een unieke tentoonstelling over de vooruitstrevende artieste, bracht meer dan 7.500 bezoekers naar de grensstad. In het verlengde hiervan heeft haar laatste nakomeling 26 kunstwerken aan de stad geschonken.
The post Laatste nakomeling van Yvonne Serruys schenkt Menen 26 kunstwerken: “Een collectie van onschatbare waarde” appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Geen eremetaal voor dressuurteam, Genyn en Habsch azen straks op goud in 100 meter

De Belgische atleten doen het meer dan uitstekend op de Paralympische Spelen in Parijs. Léa Bayekula veroverde gisteravond op de 400 meter de vierde gouden medaille voor ons land. Maxime Carabin pakte deze voormiddag dan weer z’n tweede gouden medaille van deze Spelen. Vanavond is er nog hoogspanning: Peter Genyn en Roger Habsch gaan voor goud op de 100 meter.

Lees meer »

Extinction Rebellion-demonstranten bij Rijksmuseum aangehouden

De Nederlandse politie is zaterdagmiddag de actievoerders van Extinction Rebellion (XR) die zich aan het hek bij de ingang van het Rijksmuseum hebben vastgeketend, aan het arresteren. Dat laat een woordvoerder van de veiligheidsdiensten weten. Eerder werden de demonstranten gevorderd om naar een alternatieve demonstratieplek op het Museumplein te gaan.

Lees meer »

227 banen bedreigd bij Copeland in Welkenraedt

Bij Copeland in Welkenraedt, in de provincie Luik, staan 227 banen op de helling. De producent van compressoren heeft donderdag de intentie bekendgemaakt om de productie er stop te zetten. Daardoor staan 227 van de 316 banen op de helling.

Lees meer »

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Dikt Tim Celen in de wegrit de medailleteller nog wat aan? Laurens Devos stoot door naar finale

De Paralympische Spelen in Parijs zijn al toe aan hun voorlaatste dag. Tafeltennisser Laurens Devos (TT9) plaatste zich vanmorgen al voor de finale, die om 17 uur volgt, en speelt dus om het goud. Een medaille die dressuuramazone Michèle George zonet al (andermaal) pakte. Voor onze landgenote is het al haar zevende gouden medaille, een evenaring van het record.

Lees meer »

Vlaams Belang heeft eerste schepenmandaat ooit ‘te pakken’: oud-N-VA’er in Erpe-Mere stapt over

“Dit is een statement tegen het ondemocratische cordon, want dat heeft niks met inhoud of bekwaamheid te maken.” Vlaams Belang krijgt onrechtstreeks voor het eerst een zitje in een college van burgemeester en schepenen. Dat gebeurt in Erpe-Mere, waar schepen Gerda Van Steenberge als onafhankelijke nu na 12 jaar terugkeert naar Vlaams Belang. Tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen werd ze verkozen

Lees meer »

Dirigent Florian Logghe kijkt uit naar Blaasfiësta: “Deel uitmaken van de Ypriana-magie is uniek”

De vijf orkesten van Ypriana brengt op zaterdag 8 september festivalvibes naar het Hamiltonpark met de tweede editie van Blaasfiësta. Florian Logghe dirigeert niet alleen zijn slagwerkgroep Y-Percussion, hij speelt ook mee met de harmonie op trombone, het instrument waarin hij zich nu nog meer zal specialiseren aan het Conservatorium, naast zijn job als ingenieur.
The post Dirigent Florian

Lees meer »

“Niemand schrok, iedereen reageerde net heel normaal”: Audélia uit ‘Kotmadam Sarafian’ deelde meteen haar grootste geheim

In ‘Kotmadam Sarafian’ ontfermt Barbara Sarafian (56) zich tien maanden lang over zeven studenten in Gent. Eén van hen is trans vrouw Audélia (23). “Omdat we nog zo lang samen onder één dak gingen leven, vond ik het beter om geen geheim te maken van mijn transitie”, vertelt de jonge studente moedig. In dit gesprek met HLN vertelt ze hoe

Lees meer »