Romeinse wijngaardzegening als sluitstuk van de Open Wijngaardfeesten in Wervik: “Een uniek evenement”

Afgelopen weekend werden op verschillende plaatsen Open Wijngaardfeesten georganiseerd. Ook in Wervik ging dat niet onopgemerkt voorbij, en ging men zelfs nog een flink stuk verder. Daar werden de terreinen van Wijndomein Ravenstein door een Romeinse priester gewijd. De wijding, uniek in zijn soort, brengt zowel de Wervikse wijn als de geschiedenis samen.

“Et auribus tuis audi! Luister goed!” Met wijze woorden opende de Romeinse priester het plechtige moment op de Amerikaberg. Voor de vierde keer werd het Wijndomein Ravenstein op een authentieke, Romeinse manier gewijd. Voor vzw Viroviacum Romanum, die samen met de wijnboer instond voor de organisatie van het evenement, ging het om een belangrijk moment. “Samen met Tongeren is Wervik één van de oudst bekende steden in Vlaanderen. Het is belangrijk erfgoed dat we moeten blijven uitdragen, willen we die levendig houden. De wijngaardzegening is daar een knap voorbeeld van. Wie in de Romeinse tijden zijn wijngaard niet liet zegenen, tartte het lot. De goden moesten geëerd worden, wilde je drama’s tussen de wijnranken vermijden. In 2021 besloten we dit voor het eerst te gaan naspelen, en zo groeide het uit tot een jaarlijkse gewoonte.”

Stukje geschiedenis

Een stoet van Romeinse priesters, notabelen en enkele militairen trok zaterdag richting de wijngaard. In hun kielzog een stevige groep toeschouwers, die het spektakel persoonlijk wilden meemaken. “Het gaat om een uniek evenement”, klonk het nog. “Het volledige weekend stond in het teken van de Wijngaard Feesten en op verschillende plaatsen kon je lokale wijn gaan proeven. Enkel in Wervik werd het gekoppeld aan een stukje geschiedenis.”

Het gebeuren staat te boek als een ware trekpleister voor Wijndomein Ravenstein, dat eerder deze maand ook nog twee wijnen bekroond zag worden. Ter plaatse konden de aanwezigen eveneens proeven van de Mulsum Viro Vino, de lokale Romeinse wijn.

De volledige dag stond bol van de activiteiten en de animatie, die deels naar binnen moest worden verplaatst. Ook daar speelde de hevige wind de organisatie parten.

The post Romeinse wijngaardzegening als sluitstuk van de Open Wijngaardfeesten in Wervik: “Een uniek evenement” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dan toch Landismo: Bask verliest uitgerekend in eigen regio topvijfplaats, “Als er niks meer in de tank zit, is het incasseren”

Net in de rit die in zijn geboorteplaats startte en dat zijn vaste luitenant in de aanval trok, kende Mikel Landa (34) een slechte dag. De Bask verloor meer dan drie minuten. De top vijf, waarvoor T-Rex Quick-Step al de hele Vuelta tegen zijn DNA koerst, is de top tien geworden. “Het was een pijnlijke dag voor ons”, aldus ploegleider

Lees meer »

Game Mania vraagt faillissement aan: winkels vanaf dinsdag dicht

Game Mania heeft het faillissement aangevraagd, nadat er geen overnemer gevonden werd. Dat meldt het bedrijf maandagavond in een persbericht. Eind juni had de winkelketen bij de ondernemingsrechtbank van Antwerpen bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd en gekregen en was Game Mania op zoek gegaan naar een overnemer.
The post Game Mania vraagt faillissement aan: winkels vanaf dinsdag dicht appeared

Lees meer »

Victor Campenaerts, Vuelta-vlogger die nog aast op ritwinst: “Dagelijks 100.000 kijkers, niet slecht voor een zware dyslecticus”

Victor Campenaerts (32) wil in Santander herhalen, wat hem tijdens de Tour lukte in Barcelonnette: ritwinst. De aanvaller van Lotto Dstny ontvouwt exclusief zijn tactisch plan, helaas zonder Wout van Aert, maar met zijwegen via anti-inflammatoire medicatie, het onderwijsbeleid rond dyslexie, ajuinen op voetzolen en een video-opdracht met Primoz Roglic.

Lees meer »

Bouwunie: “Derde van de aannemers mijdt de stad”

Een derde van de aannemers laat de stad liever links liggen. Dat blijkt uit een bevraging van Bouwunie. De lage emissiezones, circulatieplannen, files, autoloze zones en dure parkeerplaatsen zorgen ervoor dat aannemers hun klanten liever elders zoeken, zegt de organisatie zondag.

Lees meer »