Belgisch biotechbedrijf doet belangrijke ontdekking in strijd tegen Alzheimer: “Deze moleculen kunnen geheugen en hersenactiviteit verbeteren”

Het Leuvense reMYND heeft een belangrijke ontdekking gedaan in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende oorzaak van dementie. Het biotechbedrijf richt zich op het bestrijden van hersenziekten. De wetenschappers hebben kleine moleculen ontdekt die de symptomen kunnen verlichten en de ontwikkeling van de ziekte kunnen afremmen. En dat zonder de normale hersenfuncties te beïnvloeden. Hun bevindingen zijn recent gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Science. 

Meer krantenkoppen in België

Conner Rousseau na vorming regering: “Ik zou liegen mocht ik zeggen dat we alles gaan oplossen, maar we gaan veel meer mensen helpen”

Hij levert straks de allereerste socialistische minister van Welzijn en noemde het Vlaams regeerakkoord al verschillende keren historisch. Omdat de nieuwe Vlaamse regering volgens hem nog nooit zoveel geld zal hebben geïnvesteerd als nu. Ondanks een faux pas – zijn interne kritiek op coalitiegenoot N-VA lekte zaterdag uit – is Vooruit-voorzitter Conner Rousseau overenthousiast met de start van de nieuwe

Lees meer »

WHO waarschuwt voor marburgvirus in Rwanda: hoe gevaarlijk is het? En lopen we in België risico?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor het marburgvirus. Het virus, dat een neefje is van het al even gevreesde ebolavirus, zorgde al voor acht doden in Rwanda. “Er werken veel Belgen in het land, dus er is een kans dat het ook naar hier komt door toevallige reizigers”, verklaart viroloog Kevin Ariën van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Hij legt uit

Lees meer »

Olympialaan is olympisch speeldorp in aanloop naar Winkel Koerse

Winkel Koerse leeft. Dat is ook dit jaar duidelijk zichtbaar in de verschillende straten en wijken. De wijkburgemeesters namen hun buren op sleeptouw. Samen zorgden ze voor tal van mooie versierde straten. Onder andere in de Olympialaan deden ze hun uiterste best. De straat werd in aanloop naar Winkel Koerse omgedoopt tot olympisch speeldorp.
The post Olympialaan is olympisch

Lees meer »

Kinderdagverblijven hechten weinig geloof aan belofte van 10.000 extra plaatsen: “De nieuwe regering draait ons en de ouders een rad voor de ogen”

De regering-Diependaele heeft grote ambities met de kinderopvang. De komende jaren moeten er 10.000 nieuwe plaatsen bijkomen om alle kinderen in Vlaanderen een plaats in de opvang te bieden. Volgens de sector is dat niet mogelijk zolang de politiek het personeelstekort niet opgelost krijgt. "Ik zie in het regeerakkoord weinig concreet dat de grote ambities ondersteunt."

Lees meer »

Opnieuw zware luchtaanvallen op Beiroet – Totale oorlog volgens Biden “vermijdbaar”

Israël heeft donderdagavond opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op Beiroet, een bolwerk van de Libanese militie Hezbollah. Dat berichten internationale media. De spanning in de stad stijgt. Dat merkt ook de Vlaamse Anke Bert (30), die er actief is als coördinator voor het Rode Kruis in het Midden-Oosten. “Hier is geen luchtalarm. Bij een explosie waarschuwen mensen elkaar via WhatsApp-groepen”, stelt ze.

Lees meer »

Oorlogsjournalist Robin Ramaekers deelt foto met cameraman Stijn in ziekenhuis: “Een kogelwonde, gebroken oogkas en gekneusde ribben, maar het doet vooral pijn aan de binnenkant”

VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers heeft een foto gedeeld waarop hij te zien is samen met cameraman Stijn De Smet. “Na de honderden lieve berichtjes en bezorgde vragen een groet vanuit Beiroet”, schrijft hij in een verklaring. De twee journalisten werden in de nacht van woensdag op donderdag aangevallen door een woedende Hezbollah-militie. De Smet werd in het been geschoten, Ramaekers

Lees meer »

Oostenrijk rukt naar rechts

Bij de parlementsverkiezingen in Oostenrijk is de Freiheitliche Partij Österreichs (FPÖ) zondag de grootste partij geworden, met 29 procent van de stemmen. Onder haar huidige leider Herbert Kickl (55) is de partij extreemrechts geworden.

Lees meer »

Paaltjes afgeknipt, kapelletje omgereden, grachten kapot: bewoners Triloystraat in Rekkem smeken om oplossing voor sluipverkeer

Er kwamen meer controles én een (test)knip, maar de bewoners van de Triloystraat in Rekkem blijven geplaagd door doorgaand verkeer. Ze smeken om een oplossing die wél helpt. Bij de stad hebben ze oren naar het probleem en beseffen ze dat het drastischer moet. “We werken nu de laatste piste uit.”
The post Paaltjes afgeknipt, kapelletje omgereden, grachten kapot:

Lees meer »

Ingeborg vertelt over haar ontmoeting en selfie met de paus: “We wisten pas vijf minuten vooraf dat hij zou komen”

“Plots stonden we oog in oog met de paus, waren we samen aan het zingen én namen we een selfie.” Van een verrassing gesproken voor Ingeborg Sergeant (57). Zaterdag was ze gevraagd om de Hope Happening te hosten voor duizenden jongeren. “Dat de paus ging komen, was helemaal niet gepland en dat zegt alles over zijn ingesteldheid. Ik heb hóóp

Lees meer »

Leerlingen zetten hun sportiefste beentje voor

De leerlingen van VBS Oogappel liepen op woensdag 18 september de ziel uit hun lijf tijdens de jaarlijkse veldloop naar aanleiding van de Vlaamse loopweken voor scholen van MOEV. Op het sportterrein achter de brandweerkazerne in de Zuidstraat moesten de kinderen enkele rondjes lopen. Hoe ouder, hoe meer rondjes ze voor de voeten kregen geschoven.
The post Leerlingen zetten

Lees meer »