Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!”

Met een 40-tal lerende en spelende leden is het startjaar voor de jonge Veldegemse schaakclub Krakkemat een onverhoopt succes. Beginners vanaf tien jaar worden er tweewekelijks spelenderwijs ingewijd. Ook ervaren spelers krijgen dit najaar meer schaakinzicht in LDC Veltershof.

Dat het schaakspel zeker niet enkel voor knappe koppen is, weten Luc Beuselinck en Danny Vanbelleghem, de bezielers van schaakclub Krakkemat, wel zeker. Na een snelschaaktornooi tijdens de Corneliusfeesten in 2023, meldden zich het eerste speelseizoen, ruim onverwacht, al meteen een 20-tal spelers om het tegen elkaar op te nemen. Nog eens minstens evenveel beginners leerden er dankzij de club de geheimen van het oeroude schaakspel kennen.

Stappenmethode

Ondertussen treffen elke twee weken alle leden elkaar op donderdagavond in dienstencentrum Veltershof in Veldegem. Voor de schaakinitiatie met de bekende Stappenmethode is iedereen vanaf 10 jaar er welkom. “Stap 1 is vooral het uitleggen van de spelregels maar dan op een manier dat je na een zekere tijd spelplezier ervaart”, duidt Luc.

“Heel wat mensen krijgen de spelregels in een halfuurtje uitgelegd maar raken dan tijdens een schaakpartij met alle stukken de weg en hun motivatie kwijt. Door een doordachte opbouw van makkelijk naar moeilijk, inoefening en spelletjes, voorkomen wij dat, en is het schaakspel voor velen wel haalbaar.”

Bij Krakkemat leerden het eerste seizoen al kinderen het schaakspel aan, maar bijvoorbeeld ook volwassenen die willen spelen tegen hun (klein)kinderen. Wie al meer ervaren is kon zich uitleven voor het eindklassement. Voor die groep zijn er ook lessen voor gevorderden en een ontmoeting met een andere club gepland. Uitgroeien tot een club van de Vlaamse Schaakliga en/of de Koninklijke Belgische Schaakbond (KBSB) kan, maar wel met een spelerskern die zich kan en wil meten met spelers uit andere clubs.

Tweede seizoen

“We hopen een nieuwe groep mensen te kunnen samenbrengen voor initiatie. Daarnaast zijn alle schaakliefhebbers van gelijk welk niveau welkom in onze club”, vertelt Luc Beuselinck nog.

Na de Corneliusfeesten van september 2024 start het tweede clubseizoen. Wie al voldoende kan schaken of dat altijd al eens had willen leren, is welkom om aan te sluiten bij Krakkemat. (HV)

The post Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Minister-president Matthias Diependaele eet 7 tot 10 keer per week frietjes. Hoe ongezond is dat juist?

Dat Matthias Diependaele (45), onze kersverse minister-president, al eens graag een frietje steekt, was al langer geweten. Maar toen hij gisteren aan HLN liet weten dat hij zeven tot tien keer per week een portie verorbert, gingen bij voedingsexperte Sanne Mouha de alarmbellen af. “Dit is zéér ongezond. Ik raad hem dan ook een cold turkey aan.” Hoeveel keer per

Lees meer »

Portretten ex-burgemeesters van Bredene prijken in het gemeentehuis: “Deze leiders hebben hun stempel gedrukt”

Afgelopen vrijdag is in het gemeentehuis de tentoonstelling ‘Bredense burgemeesters door de jaren heen’ geopend. De expo toont niet enkel de gezichten van de vroegere burgemeesters maar geeft aan de hand van hun portretten een stukje van de rijkgevulde (politieke) geschiedenis van Bredene prijs.
The post Portretten ex-burgemeesters van Bredene prijken in het gemeentehuis: “Deze leiders hebben hun stempel

Lees meer »

Opnieuw waarschuwing voor ‘recovery room’-fraude: slachtoffers beleggingsfraude krijgen ‘hulp aangeboden’ van onbekenden

De financiële waakhond FSMA waarschuwt de bevolking opnieuw voor zogenaamde “recovery room”-fraude, waarbij oplichters slachtoffers van beleggingsfraude nog eens in de val lokken door zogezegd hulp te bieden. Soms stellen ze zelf hun diensten voor, maar het gebeurt ook dat slachtoffers via eigen opzoekingen in contact komen met de fraudeurs.

Lees meer »

Goose viert dit weekend z’n twintigjarig bestaan in stijl: “Even stilstaan, om er daarna weer voluit voor te gaan”

De legendarische Kortrijkse elektrorockband Goose, bestaande uit Mickael Karkousse, Dave Martijn, Tom Coghe en Bert Libeert, viert dit weekend op eigen bodem z’n twintigste verjaardag. De band heeft vele mooie momenten om op terug te blikken en wil dat in de komende periode uitgebreid doen. Dat doen ze met een show in de Lotto Arena, een compilatiealbum en een heus

Lees meer »

Gouden huwelijksgeluk voor Maria Sys (69) en Marcel Timmerman (77)

Maria Sys (69) en Marcel Timmerman (77) nodigden op zondag 29 september familie en vrienden uit in zaal de Zandberghoeve voor de viering van hun gouden huwelijksverjaardag. Marie en Marcel trouwden op 30 april 1974 in Brugge. Zowel Maria als Marcel zijn afkomstig uit een landbouwersgezin, zij uit Assebroek en hij uit de Spermalieweg in
The post Gouden huwelijksgeluk

Lees meer »

Angulo waant zich Neymar, Van Bommel zweept de Bosuil op en blunderende doelmannen: alle highlights van speeldag 9

Hét moment van deze speeldag in de Jupiler Pro League: uiteraard de stopgezette derby tussen Antwerp en Beerschot. Een nieuw dieptepunt voor de Ratten, maar bij de Great Old kon de pret niet op. Ex-trainer Mark van Bommel, die interesse geniet van Anderlecht, zweepte de Bosuil zelfs even op. Paars-wit van zijn kant kon opnieuw niet winnen, maar Angulo en

Lees meer »

Bijna één op vier verkozenen haalt de eindmeet niet: exclusieve analyse van verloop in onze gemeenteraden

Bijna een kwart van de West-Vlaamse gemeenteraadsleden stopte de voorbije jaren vroegtijdig met politiek. Herwig Reynaert, professor lokale politiek (UGent), pleit voor een betere ondersteuning en betere verloning van de raadsleden. “We dreigen kwaliteitsvolle mensen te verliezen die zouden kunnen doorgroeien tot schepen of burgemeester.”
The post Bijna één op vier verkozenen haalt de eindmeet niet: exclusieve analyse van

Lees meer »

Na exit bij ‘Thuis’ duikt Lut Hannes op als Madame Pipi in ‘Iedereen beroemd’: “Ik wilde minder Angèle en meer Lut zijn”

Precies een jaar geleden nam Lut Hannes (70) in alle stilte afscheid van haar rol als Angèle in ‘Thuis’, na liefst 25 jaar. De actrice gooide haar leven volledig om en kocht een mobilhome om door Europa te reizen. Hoewel ze ook wil blijven acteren – zoals nu haar nieuwe rol als toiletdame in ‘Iedereen beroemd’ bewijst – legt ze

Lees meer »

Daar is de aftrap: wie zorgt het eerst voor dreiging?

Dender krijgt Charleroi over de vloer. Trekt de promovendus aan het langste eind? Met een gelijkspel tegen Anderlecht tankten de manschappen van Vincent Euvrard alvast heel wat vertrouwen. Charleroi-middenvelder Daan Heymans hoopt dan weer een doelpuntje te mogen bijschrijven.

Lees meer »