Acties en infocentrum in De Panne ondersteunen mantelzorgers

Het lokaal bestuur De Panne pakt uit met een nieuw project om mantelzorgers te vinden, versterken, verlichten en te verbinden zodat ze hun zorgtaak (makkelijker) kunnen volhouden en ook zelf nog een kwalitatief leven kunnen leiden.

Onder de noemer Dementievriendelijk De Panne zal het lokaal bestuur een aantal acties uitrollen, gericht op mensen met dementie, hun omgeving, mantelzorgers en (zorg)professionals. Het accent ligt hier op de mogelijkheden van de persoon met dementie, niet op de beperkingen.

Thuiszorg

Mantelzorgers zijn mensen die tijdelijk of permanent niet-professionele zorg of hulp verlenen aan een zorgbehoevende persoon uit hun directe omgeving (een partner, ouder, kind, vriend of buur). “Mantelzorg kan positief zijn en voldoening geven, maar het is ook een zware taak die kan leiden tot overbelasting”, zegt Michèle Vandermeeren, schepen van Sociale Zaken. “Daarom wil het lokaal bestuur de mantelzorgers beter informeren en ondersteunen door een aantal acties op poten te zetten. Het belang en de noodzaak van mantelzorg neemt alsmaar toe en speelt steeds meer een centrale rol binnen de thuiszorg. Het is belangrijk dat mantelzorgers hun zorgtaken zo goed mogelijk kunnen volhouden, zodat de zorgbehoevende persoon zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Zo dragen mantelzorgers er ook toe bij dat de residentiële zorg niet nog meer belast wordt. Maar ook zij hebben, naast hun zware zorgtaken, recht op een eigen kwaliteitsvol leven met ontspanning en moeten problemen en wensen kunnen ventileren.”

Door meer ruchtbaarheid te geven aan het belang van mantelzorgers en hen een aanspreekpunt te bieden, wil het lokaal bestuur de positie van mantelzorgers versterken. “We willen een infocentrum oprichten, waar mantelzorgers praktische info krijgen over premies, zorgbudgetten en tegemoetkomingen, oppasdiensten… We willen ook gewezen mantelzorgers een opleiding geven tot mantelzorgcoach, zodat ze op hun beurt in kunnen staan voor ondersteuning. Via diverse digitale platformen willen we onderlinge communicatie mogelijk maken en professionele zorgverleners in contact brengen met mantelzorgers.”

Aanmelden

Via de aanvragen voor een gemeentelijke mantelzorgpremie zijn er een 170-tal mantelzorgers bekend bij het lokaal bestuur, maar ongetwijfeld zijn er nog veel meer. Wie denkt recht te hebben op deze premie en info wenst over de praktische en financiële voordelen, kan terecht bij team Welzijn – Senioren, Koningsplein 1, 058 42 97 65, [email protected].

The post Acties en infocentrum in De Panne ondersteunen mantelzorgers is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ze vrijen nog één keer”: Stijn Marchand (41) verkropt niet dat Dorien L. weer bij haar man intrekt en schiet hem dood.

“Frank is dood.” Zo stormde Stijn Marchand in 2022 bij zijn ex-minnares binnen. Vandaag begint zijn assisenproces in Gent. De beschuldigde beweert dat het geweer per ongeluk afging op zijn liefdesrivaal. Het proces moet duidelijk maken hoe een amoureuze driehoek – twee mannen, één vrouw – zo dramatisch ontvouwd werd, net toen de vrouw weer voor haar echtgenoot koos.

Lees meer »

‘Brein’ achter aanslag Charlie Hebdo krijgt levenslang

De 42-jarige jihadist Peter Cherif is donderdag in Frankrijk door het bijzondere hof van assisen van Parijs veroordeeld tot een levenslange celstraf. Cherif speelde een belangrijke rol in de training van een van de mannen die een aanslag pleegde op de redactie van Charlie Hebdo in 2015 en hij ontvoerde in 2011 drie mensenrechtenactivisten.

Lees meer »

“Alle broodjes worden hier met ‘mamaliefde’ gemaakt”: Marjolein (44) opent ‘t Sandwichhuis in Kortrijk

Het hart van studentikoos Kortrijk is een nieuwe broodjeszaak rijker. In de Oudenaardsesteenweg opende Marjolein Depraetere (44) de deuren van ‘t Sandwichhuis. Met de opening ziet de ondernemende dame haar jeugddroom in vervulling gaan.
The post “Alle broodjes worden hier met ‘mamaliefde’ gemaakt”: Marjolein (44) opent ‘t Sandwichhuis in Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe Japanse premier wil eind oktober vervroegde verkiezingen

De toekomstige Japanse premier Shigeru Ishiba wil op 27 oktober vervroegde parlementsverkiezingen organiseren. “Ik denk dat het belangrijk is dat de nieuwe regering zo snel mogelijk door het volk wordt beoordeeld en, als de omstandigheden dit toelaten, hoop ik op 27 oktober vervroegde verkiezingen uit te roepen”, zei Ishiba tijdens een persconferentie.

Lees meer »