Sint-Godelievekerk gaat dit najaar in de steigers: “Een traject van lange adem”

Op de extra gemeenteraad van donderdag 4 juli werd het bestek voor de renovatie van de Sint-Godelievekerk in Baliebrugge en de aanleg van de omgeving van de kerk en de vrije basisschool goedgekeurd. De ambitie is om dit najaar met de werken aan de kerk te starten.

De Sint-Godelievekerk wordt een polyvalente plek met plaats voor onderwijs en kinderopvang, maar dient ook als een ontmoetingsplek voor de mensen en verenigingen uit het dorp. De groene speelplek tussen de kerk en de vernieuwde schoolsite zal zorgen voor de verbinding tussen beide gebouwen met een groene afgesloten speeloase voor de school en een mooie dorpstuin, die voor iedereen toegankelijk zal zijn buiten de schooluren. De hele kerkomgeving zal baden in het groen met glooiende paden die voor een vlotte toegankelijkheid zorgen. Het ontwerp is ook afgestemd op de rioleringswerken die momenteel in de Torhoutsestraat aan de gang zijn. Voor de kerk komt er een Hoppinpunt met onder andere een bushalte die zal worden geïntegreerd in de buitenaanleg.

Ontmoetingshuis

In de kerk komt ook het zesde ontmoetingshuis binnen de gemeente Oostkamp. Het is de ambitie om van het dorpshuis een permanente ontmoetingsplek te maken met tal van activiteiten. Men zal er terecht kunnen voor een kop koffie, om de krant of een boek te lezen of gewoon om een praatje te slaan met de andere aanwezigen. Door de aparte toegang zal het dorpshuis ook toegankelijk en bruikbaar zijn tijdens de schooluren. Maar ook de functie als kerk wordt niet vergeten in het verbouwingsproject. De sacrale ruimte, die zich zal bevinden waar nu ook het altaar staat, zal volledig autonoom functioneren en blijft onder de bevoegdheid van de pastoor en de kerkelijke overheid. Zoals al van bij de aanvang van het project duidelijk werd gesteld, blijven religieuze activiteiten buiten de sacrale ruimte ook mogelijk. “We vragen ons wel af wat er gebeurt met de brandglasramen die de Sint-Godelievekerk rijk was. Ze zijn al verdwenen, maar krijgen ze ook ergens een herbestemming?”, vroeg Liliane Debaene tijdens de gemeenteraad van juni nog. Daarop kwam vanuit de meerderheid niet meteen een bevestigend antwoord.

School en kerk

Het dossier van de Sint-Godelievekerk kent een lange voorgeschiedenis die uiteindelijk resulteert in een sterk project met een verregaande integratie met de school en de kinderopvang en gedeeld gebruik van binnen- en buitenruimtes. De gemeente Oostkamp vroeg aan Urbain Architectencollectief om na te denken over beide behoeften om te zien of er samenwerking met de school mogelijk was. Dit resulteerde in 2022 in een mini-masterplan voor de dorpskern van Baliebrugge. Er bleek heel wat optimalisatie mogelijk door een aaneengesloten zone te maken van school en kerk. Maar dan moesten een aantal fundamentele keuzes gemaakt worden: de school moest de kleuter- en lagere school samenbrengen in de Vrijgeweidestraat, die aansluit op de site van de kerk en in de kerk moesten de eetzaal en bewegingszaal van de school een plek vinden. Door deze verregaande samenwerking en integratie van school, kinderopvang en vrijetijdsruimte zou de kerk veel meer gebruikt worden en de investering dus veel meer renderen.

Veel beter project

“Het is een lang traject geweest. We beseffen heel goed dat we hiermee het geduld van de Baliebruggenaar op de proef gesteld hebben, maar zo zijn we tot een veel beter project gekomen. Daar heeft de gemeenschap alleen maar baat bij. Naast een nieuwe polyvalente ruimte voor het verenigingsleven, een eigen dorpshuis en dorpstuin, biedt dit ook de beste kansen voor de toekomst van de dorpsschool. En dat is essentieel voor de verdere ontwikkeling van een vitaal dorp. Dit project is een zeer sterke hefboom om het dorpsleven in Baliebrugge te versterken”, besluit een tevreden burgemeester Jan de Keyser.

The post Sint-Godelievekerk gaat dit najaar in de steigers: “Een traject van lange adem” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tragisch laatste beeld toont grootouders op hun dak tijdens storm Helene, voor ze samen met hun kleinzoontje (7) omkomen

In het zuidoosten van de Verenigde Staten trillen de mensen na tussen de onnoemelijke ravage die storm Helene heeft aangericht. Er is al sprake van meer dan 128 doden. Daaronder ook dit koppel zeventigers. Zij zochten vrijdag wanhopig toevlucht op hun dak, toen hun woonplaats Asheville, in North Carolina, werd verzwolgen door overstromingen. Het is een bijzonder tragisch beeld. Want

Lees meer »

Candice uit ‘Blind Getrouwd’ laat haar eicellen invriezen: “Het is heftig. Maar ik koop er rust mee in mijn hoofd”

Candice Martens (35) — je weet nog wel, de gloedvolle krullenbol uit ‘Blind Getrouwd’ jaargang 2020 — heeft een toekomstplan, zo onthulde ze op haar Instagram. Ze laat haar eicellen invriezen. Haar blinde huwelijk met Marijn liep na twee jaar spaak, daten bracht voorlopig geen nieuwe potentiële vader van haar toekomstige kinderen in stelling, dus onderneemt ze zelf maar actie.

Lees meer »

Vijf verkozenen vervangen in gemeenteraad van Hooglede de voorbije zes jaar: Afscheid van burgemeester Rita Demaré kwam onverwacht

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 21 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Hooglede, zetelen er vandaag nog 17 in de gemeenteraad.
The post Vijf verkozenen vervangen in gemeenteraad

Lees meer »

Robin Ramaekers in Beiroet: “Israëlische grondaanval op Libanon lijkt elk moment te kunnen beginnen”

De Verenigde Staten hebben de positionering van Israëlische troepen waargenomen die suggereert dat een grondaanval op Libanon aanstaande is. Dat vertelde een Amerikaanse functionaris maandag aan persbureau ‘Reuters’. Een ingewijde zegt tegen ‘CBS News’ dat een inval “binnen enkele uren kan plaatsvinden”. Israël heeft formeel niet bevestigd dat er een grondoperatie aankomt. Wel zei de Israëlische minister van Defensie Yoav

Lees meer »

Cercle opent Europees seizoen tegen Sankt-Gallen: “Mooie beloning voor harde werk”

Cercle Brugge krijgt donderdagavond op de openingsspeeldag van de gloednieuwe competitiefase van de Conference League het Zwitserse Sankt-Gallen over de vloer in het Jan Breydelstadion. De Vereniging is na AA Gent de tweede Belgische vertegenwoordiger in de derde Europese beker en wil zich herpakken na de matige competitiestart.
The post Cercle opent Europees seizoen tegen Sankt-Gallen: “Mooie beloning voor

Lees meer »

“Simone is heel lief, ik behoud volste vertrouwen in hem”: partners blijven pal achter verdachten in Frans verkrachtingsproces staan

In het Franse verkrachtingsproces zijn de partners van zeven medeverdachten aan het woord gekomen. Opvallend: stuk voor stuk blijven ze achter hun man staan. De lieftallige echtgenoot die zij kennen, kan in hun hoofd niet gerijmd worden met de griezel die een bewusteloze vrouw misbruikt. “Simone is heel lief, ik blijf het volste vertrouwen in hem behouden”, getuigde een 28-jarige

Lees meer »

Stadshostesses hebben een nieuwe outfit

Het was alweer een tijdje geleden dat de stadshostesses een nieuwe outfit hadden gekregen en daar werd zopas iets aan gedaan.
The post Stadshostesses hebben een nieuwe outfit appeared first on KW.be.

Lees meer »