Matras in brand gestoken in leegstaand pand in Kortemark: “We willen het gebouw slopen”

In een leegstaand en verloederd herenhuis in het centrum van Kortemark werd woensdagavond brand gesticht. Een matras op de zolderverdieping vatte daar vuur. Het niet de eerste keer dat ongewenste bezoekers het pand binnentreden. De gemeente kocht het pand intussen op. “We hopen het aan het einde van de zomer te slopen”, zegt burgemeester Karolien Damman.

Het waren passanten die rond 19.10 uur rook opmerkten uit het dak van de grote, maar vervallen woning in de Nieuwstraat. Die ligt vlakbij het station van Kortemark, met daar achter natuurgebied De Krekemeersen. De brandweer van Kortemark en Diksmuide kwamen ter plaatse en bij hun aankomst was duidelijke rook boven op te merken.

“De eerste ploeg moest een dichtgetimmerd raam openbreken om via daar met een brandslang binnen te gaan”, zegt brandweerkapitein David Vanden Eynde van post Kortemark. “Daarna kon de deur geforceerd worden. De brand situeerde zich op de zolderverdieping waar een matras in vuur stond. Dat vuur zorgde ook voor schade aan de houten vloer. We konden alles snel blussen en de schade beperken. Daarna werd het gebouw geventileerd.” Het gaat meer dan waarschijnlijk om brandstichting, al dan niet per ongeluk veroorzaakt door krakers of ongewenste bezoekers van het huis.

Slopen einde zomer

Het statige huis staat dan ook al vele jaren leeg en wordt volgens buurtbewoners frequent bezocht door krakers. “De gemeente startte dan een procedure op om het pand te kopen van de vorige eigenaar en dat hebben we effectief gedaan”, zegt burgemeester Karolien Damman. “Onze bedoeling is om het te slopen en er een groenvoorziening van te maken met een toegang naar de achterliggende Krekemeersen. Ook de Krekebeek in het centrum die aan de woning loopt, willen we op die manier weer openleggen. Dat alles moet zorgen voor een veiligere, groenere en aantrekkelijkere omgeving. Intussen is de sloopvergunning binnen maar wachten we nog op de bestekken. We hopen dat het gebouw aan het einde van de zomer gesloopt kan worden.” (JH)

The post Matras in brand gestoken in leegstaand pand in Kortemark: “We willen het gebouw slopen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

70 jaar huwelijksgeluk voor Maurits en Magdalena: “We waren een van de eersten die een auto kochten”

Maurits Verhaeghe (92) en Magdalena ’t Kindt (91) uit Gits vierden hun platina huwelijksjubileum. Op 5 oktober 1954 zijn ze getrouwd. Maurits was vroeger schoenmaker, Magdalena hielp mee in de winkel en stond in voor de zorg van de kinderen.
The post 70 jaar huwelijksgeluk voor Maurits en Magdalena: “We waren een van de eersten die een auto kochten”

Lees meer »

Netanyahu waarschuwt: Israël kan overal in het Midden-Oosten toeslaan – Israëlische minister van Defensie: “Volgende fase van oorlog met Hezbollah begint spoedig”

Dagblad ‘The Washington Post’ heeft op basis van een ingewijde bericht dat Israël de VS heeft geïnformeerd dat een grondaanval in Libanon wordt voorbereid. Die zou bedoeld zijn om infrastructuur van gewapende groepen te verwijderen in het grensgebied. Speciale eenheden van het Israëlische leger hebben de afgelopen dagen invallen gedaan in Libanon ter voorbereiding op een mogelijke grotere invasie. Hezbollah

Lees meer »

KLM gaat in besparingsmodus

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM gaat besparen. Op korte termijn moet een reeks maatregelen de financiële positie van het bedrijf versterken, zegt het bedrijf in een persbericht. Of er banen zullen sneuvelen, is nog niet duidelijk.

Lees meer »

Tot soms wel 10 keer per week frietjes op het menu: Matthias Diependaele is duidelijk fan. Maar hoe ongezond is zijn verslaving juist?

Dat Matthias Diependaele, onze kersverse minister-president, al eens graag een frietje steekt, was al langer geweten. Maar toen hij gisteren in onze krant liet weten dat hij zeven tot tien keer per week een portie verorbert, gingen bij voedingsexperte Sanne Mouha de alarmbellen af. “Dit is zéér ongezond. Ik raad hem dan ook een cold turkey aan: twee weken geen

Lees meer »

Moet Sinutab tegen verstopte neus verboden worden? Testaankoop vindt van wel: “Zeldzame, maar te ernstige bijwerkingen”

Net nu de verkoudheidsvirussen welig tieren, vraagt Testaankoop een verbod op Sinutab – de populaire tabletten tegen een verstopte neus. Ook professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB) roept op tot een voorzichtiger gebruik: “Sinutab werkt uitstekend tegen een verkoudheid, maar het risico op een beroerte of hartaanval wordt onderschat.” Normaal wordt een voorschrift voor Sinutab vanaf 1 november verplicht.

Lees meer »

Vrijdag vertrekken eerste Belgen uit Libanon – Vlaamse Anke getuigt vanuit Beiroet: “Geen luchtalarm, bij explosie waarschuwen mensen elkaar via WhatsApp”

De spanning in Beiroet stijgt. Dat merkt ook de Vlaamse Anke Bert (30), die er actief is als coördinator voor het Rode Kruis in het Midden-Oosten. “Hier is geen luchtalarm. Bij een explosie waarschuwen mensen elkaar via WhatsApp-groepen”, stelt ze. Vrijdag keren de eerste Belgen uit Libanon terug. Volg alle ontwikkelingen over de oorlog in het Midden-Oosten in deze liveblog.

Lees meer »