“Enorm jammer dat het zo is verlopen”: Bemiddeling met Jannie Haek, CEO Nationale Loterij, mislukt

Na weken bemiddelen blijkt het water te diep tussen Bruggeling Jannie Haek en de vakbonden. Ze verwijten hem ‘toxisch leiderschap’.

De bemiddelingsprocedure over Jannie Haek, gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij, heeft geen akkoord opgeleverd. Een nieuw incident tijdens de vergadering dinsdag zou de druppel te veel geweest zijn.

Die procedure werd in maart opgestart op vraag van de syndicale delatie bij de Nationale Loterij, enerzijds over het moeizame sociaal overleg bij het overheidsbedrijf en anderzijds over het gedrag van Jannie Haek, die werd geboren in Torhout maar vandaag in Brugge woont. In de krant De Tijd verweten de bonden Haek “onaanvaardbaar verbaal geweld” tegen het personeel en “overmatig alcoholgebruik”.

Uithaal

Volgens de Nationale Loterij heeft Haek zich tijdens de bemiddeling meermaals verontschuldigd, ook bij het personeel, “voor zijn communicatiestijl die door ongepast woordgebruik of door de gebruikte toon, kan overkomen als intimiderend, onaangepast en kwetsend”, luidt het in een geschreven mededeling. Hij zou ook beloofd hebben daaraan te werken.

“De bemiddeling is stukgelopen. Het vertrouwen is volledig weg, zeker na het gedrag van Haek dinsdag”, reageert vakbondsvrouw Kelly De Wilde van ACV Openbare Diensten. Volgens haar was er tijdens de vergadering een “uithaal” van de CEO, “boven het normale geluid”, waardoor de vakbondsvertegenwoordigers zich aangevallen voelden. “Dat voelde zeer respectloos naar ons toe.”

Keuze aan directie

Jean-François Lemaire, federaal secretaris bij ACOD Overheidsdiensten, spreekt van “een gebrek van vertrouwen” tussen de vakbonden en Haek. “Hij blijft een probleem vormen. Ondanks meerdere vergaderingen, blijft hij in de ontkenningsfase zitten”, zegt hij. “Hij schuift zijn fouten in de schoenen van zijn medewerkers en blijft duidelijk een toxische manager.”

Opvallend: de vakbonden zullen niet het ontslag eisen van Jannie Haek. “We laten de keuze aan de directieraad”, zegt De Wilde. “We hebben weken aan een stuk geprobeerd om positief te werken. Het is enorm jammer dat het zo is verlopen.”

Het kabinet van voogdijminister Vincent Van Peteghem kan zich op dit moment nog niet beraden over eventuele stappen. Daarvoor is het wachten op een mogelijke beslissing van de directieraad. “Wij volgen de procedures, en kunnen momenteel geen reactie geven”, klinkt het.

The post “Enorm jammer dat het zo is verlopen”: Bemiddeling met Jannie Haek, CEO Nationale Loterij, mislukt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025

Laura Dendauw is geselecteerd als één van de finalisten van de verkiezing Miss Exclusive 2025. Volgend jaar in mei neemt ze deel aan de finale. De Izegemse heeft een speciale band met Ingelmunster, waar ze opgroeide en school liep.
The post Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lifesavers meten zich in zee in Oostende

Zaterdag 6 en zondag 7 juli vormen het strand en de zee in Oostende het decor voor Filcow waarin zo’n vierhonderd lifesaving sporters uit heel Europa het tegen elkaar opnemen. “Het is spectaculair want vele proeven vragen behendigheid, evenwicht, techniek, tactiek, snelheid en inzicht.”
The post Lifesavers meten zich in zee in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE F1. Norris snelste in de eerste twee oefensessies

De ogen van de Formule 1-wereld zijn dit weekend gericht op de Grote Prijs van Groot-Brittannië. Vorig jaar kwam Max Verstappen als eerste over de streep in Silverstone. Wie pakt zondag de zege? Volg hier het nieuws in aanloop naar de race en uiteraard de wedstrijd zelf.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Kremlin: geen bemiddelaarsrol voor Turkse president Erdogan in oorlog met Oekraïne

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft tegen de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat hij wil bemiddelen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het Kremlin ziet dat echter niet zitten, zo meldt een woordvoerder van het Kremlin. En de Russische nucleaire waakhond Rosatom beschuldigt Kiev ervan een droneaanval te hebben uitgevoerd op een onderstation van de kerncentrale van

Lees meer »

Grandioze uitzichten beleven vanop unieke locaties

Heb jij al de Warandetoren in Middelkerke, de Sint-Maartenskerk in Kortrijk of het Klankpanorama in Dranouter bezocht? Dankzij het project Horizon 2025 van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer openden de voorbije jaren overal in de provincie uitkijkpunten.
The post Grandioze uitzichten beleven vanop unieke locaties appeared first on KW.be.

Lees meer »

Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge

Voor de groepstentoonstelling ‘Het geheugen als gebouw’ brengt Cultuurcentrum Brugge zes kunstenaars met Brugse roots samen in Exporuimte Poortersloge, tijdens Triënnale Brugge 2024 voor de gelegenheid omgedoopt tot Zwerfruimte Poortersloge. Bij de tentoonstelling hoort ook een boek met dezelfde titel.
The post Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »