Stefanie Verduyn heeft galerie in het landelijke Moregem: “Wie echt van kunst houdt, is hier welkom”

Hou je van kunst en bewonder je die in de zomer graag op een idyllische plek in de natuur? Dan moet je zeker langsgaan bij Verduyn, de galerie die Stefanie Verduyn ruim drie jaar geleden in het leven riep. De Kortrijkse vond daarvoor de geschikte locatie in Moregem, een lieflijk dorp in the middle of nowhere met uitzicht op de Vlaamse Ardennen…

Stefanie Verduyn (50) begon haar carrière in de bekende Kortrijkse schoenenzaak van haar ouders maar vond daar niet wat ze zocht: inspirerende schoonheid. Dat is totaal veranderd nu ze er haar missie van gemaakt heeft om kunst met een grote K te promoten. Dat doet ze met veel passie en kennis van zaken in drie gerenoveerde gebouwen van een oude hoeve en op het bijhorende parkdomein van 13.000 vierkante meter. Het paradijs op aarde, zo lijkt het daar wel op een zonnige, zomerse dag. We zoeken een plek in de schaduw voor een interview waarin Stefanie zich laat kennen als iemand die leeft voor de kunst en daar ook in Kortrijk iets hoopt mee te doen.

Wat kunnen de liefhebbers van de schone kunsten hier vinden?

“Ze krijgen een boeiend, vernieuwend en internationaal sterk programma voorgeschoteld. Ik stel werk tentoon van gerenommeerde internationale artiesten maar ook van opkomend talent. Ik stel daarbij ook externe curatoren aan zodat de exposities aan de hoogste standaarden voldoen. Een van de vier museumcollecties die momenteel te zien is, is afkomstig van het Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid, waar zich zowat de grootste privéverzameling van kunst ter wereld bevindt.”

Kan iedereen zomaar langskomen?

“Ja, de enige voorwaarde die ik stel is dat wie hier komt ook echt van kunst houdt. Ik verwacht niet dat bezoekers een van de tentoongestelde werken gaan kopen. De galerie is open in het weekend telkens van 14 tot 18 uur. In de week is dat alleen op afspraak. Ik kan nog meegeven dat er vanaf zaterdag 20 juli een nieuwe expositie van start gaat met negen jonge internationale artiesten.”

“Ik droom van een kunstroute tussen Kortrijk en de Vlaamse Ardennen”

Vinden Kortrijkzanen vlot de weg naar het bijna dertig kilometer verder gelegen Moregem?

“Zeker. Er komen zelfs veel bezoekers langs uit Zuid-West-Vlaanderen en daar ben ik heel tevreden mee. Recentelijk heeft ook Stefaan De Clerck (ex-burgemeester van Kortrijk en een echte kunstfanaat, red.) een bezoekje gebracht aan mijn galerie. Ik was daar erg blij mee. Inmiddels krijg ik mensen uit heel Vlaanderen maar ook uit Nederland, Frankrijk en zelfs Engeland over de vloer. Er hangt hier dan ook werk van internationaal gevestigde artiesten.”

Een galeriehouder is ook een ondernemer. Wat is jouw verdienmodel?

“Ik haal mijn inkomsten uit de verkoop van kunstwerken, van zowel gerenommeerde artiesten als van aanstormend talent. Ik ben daarom tijdens de week veel in het buitenland en heb inmiddels zeer goede internationale connecties kunnen opbouwen met verzamelaars, curatoren en kunstenaars in grootsteden als Londen, Sao Paolo en New York. Dit domein heb ik overigens niet uitgebouwd met mijn inkomsten uit de verkoop van beelden en schilderijen. Dat is het resultaat van wat ik in de 25 jaar daarvoor verdiend heb als agent van schoenen en als aankoopster in de schoenenzaak van mijn ouders in Kortrijk.”

Hoe komt de telg van een bekende Kortrijkse schoenenfamilie in de artistieke sector terecht?

“Dat heb ik dan toch in hoofdzaak te danken aan Gery Van Tendeloo en Georges Penneman de Bosscheyde, respectievelijk gynaecoloog en radioloog en jaren geleden net als ik lid van de Jonge Kamer van Kortrijk. Hun liefde voor de kunst werkte aanstekelijk op mij. Ik ben hen daar eeuwig dankbaar voor. Jammer genoeg zijn ze allebei veel te jong gestorven. Ik ben er van overtuigd dat we hier anders samen zeker mooie projecten uitgewerkt zouden hebben.”

Ooit vertelde je dat je ook in Kortrijk iets hoopte te doen in het verlengde van je galerie. Blijft dat zo?

“Jazeker en daarover is er al overleg geweest met huidig schepen van Cultuur Axel Ronse. Een idee waar we allebei mee spelen, is om een kunstroute te brengen tussen Kortrijk en de Vlaamse Ardennen, geschikt voor fietsers. We inspireren ons daarvoor onder meer op Sint-Denijs City, het kunstenparcours langs trage wegen dat Jan Leysen vorig jaar georganiseerd heeft in de Zwevegemse deelgemeente.”

Waar ga je tot slot graag tafelen in Kortrijk?

“Dat is dan toch in Va-et-Vient. Dat restaurant is echt een meerwaarde voor Kortrijk.”

www.verduyngallery.com

Stefanie Verduyn

Privé: Stefanie Verduyn (50) woont samen met haar zoon Jules Henri Verduyn (17) in een gerenoveerde hoeve in de Heerbaan 10 in Moregem, een deelgemeente van Wortegem-Petegem.

Studies: Stefanie heeft een master toegepaste economie op zak. Ze heeft nog andere opleidingen gevolgd waaronder cursussen bij het internationaal vermaarde veilinghuis Sotheby’s.

Loopbaan: Ze heeft 25 jaar als aankoopster gewerkt in de schoenenzaak Verduyn van haar ouders in Kortrijk. Ze was toen ook agent van schoenen. Sedert begin 2021 heeft ze haar eigen galerie Verduyn in Moregem. (vfb)

The post Stefanie Verduyn heeft galerie in het landelijke Moregem: “Wie echt van kunst houdt, is hier welkom” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Zo dronken dat hij ons niet meer herkende”: opvolgtraject moet nieuwe ziekenhuisopname voorkomen bij jongeren

Noah* (17) wordt sinds een ziekenhuisopname met een alcoholvergiftiging intensief begeleid om de kans op herval zo klein mogelijk te maken. "Hij had zoveel gedronken dat hij zijn vrienden en zelfs ons niet meer herkende", getuigt zijn moeder Hadewijch*. De intensieve begeleiding maakt deel uit van een proefproject in het ZAS Augustinus in Wilrijk. Voorlopig wordt de zogenoemde ‘alcoholpoli’ grotendeels

Lees meer »

“Ik kan niets goed doen. Alleen spaghetti maken”: Paola voelde zich lange tijd ‘de prinses in de gouden kooi’

Deze week is het 65 jaar geleden dat koning Albert II (90) en koningin Paola (86) samen voor het altaar stonden. De kwade dagen liggen ver achter hen, en hadden volgens ‘Story’ bij lange niet enkel scheve schaatsen als oorzaak. De oogverblindende maar naïeve Italiaanse donna was piepjong en werd zonder enige voorbereiding in een strak hofleven gekatapulteerd. “Paola werd

Lees meer »

Waarom de prijs van dit verkiezingsresultaat groot kan zijn: zowel voor Macron als voor heel Frankrijk

Het Rassemblement National leek wekenlang de grote winnaar te zullen worden van de gewaagde gok van Emmanuel Macron. Aan de meet is het linkse kieskartel Nouveau Front Populaire “incontournable” om een regering te vormen. Hoe is het zo kunnen uitdraaien? En wat zijn de gevolgen? “De te betalen prijs kan hoog zijn”, zegt HLN-reporter Erwin Verhoeven. “Voor Macron zelf en

Lees meer »

Paus keurt heiligverklaring van ‘God’s influencer’ Carlo Acutis (15) goed

Carlo Acutis, een Brits-Italiaanse tiener die de bijnaam ‘God’s influencer’ kreeg, zal heilig worden verklaard. Die beslissing is gisteren genomen op een bijeenkomst van paus Franciscus en het college van kardinalen. Acutis overleed in 2006 op zijn 15e aan kanker. Hij gebruikte het internet om zijn geloof te verspreiden en was erg populair. Er zijn ook 2 wonderen aan hem

Lees meer »