Na de verwijdering van 700 ton asbest op oude site Heilig Hartziekenhuis: woonproject ‘t Groen Hart schiet uit de startblokken

Nu 700 ton asbest bijna volledig uit het oude Heilig Hartziekenhuisgebouw verwijderd is, gaat het licht op groen voor de eigenlijke ontwikkeling van de nieuwe woonbuurt ’t Groen Hart in Roeselare. Voor projectontwikkelaars Coussée Bouw & Project en ION is dit dan ook het startschot voor de lancering van de eerste fase en tonen ze voor het eerst meer gedetailleerde beelden van hoe het nieuwe park en de gebouwen er rond eruit zullen zien. In de zomer van 2025 zou begonnen worden met de wederopbouw, in 2028 zullen de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen.

De minutieuze verwijdering van alle asbestrestanten zit in de eindfase waardoor de effectieve ontwikkeling van de nieuwe woonbuurt ’t Groen Hart nu echt van start kan gaan. Projectontwikkelaars ION en Coussée Bouw & Project zetten eind september de sloopkogel tegen de verouderde gebouwen zodat de bovengrondse afbraak tegen december afgerond wordt. Aansluitend starten ze met de opbouw van de eerste drie fossielvrije aaneensluitende woonvolumes die 60 private appartementen zullen omvatten alsook een woonzorghotel met 110 studio’s, 27 assistentiewoningen en een zorgvilla met 20 studio’s voor personen met een beperking, voor mede-investeerder en zorgpartner Zorggroep Heilig Hart uit Kortrijk. Alle gebouwen worden op een lokaal warmtenet aangesloten.

Aanbod op maat

Blikvangers daarbij zijn de twee penthouses op de 15de verdieping van 200 m² die een uitzicht geven over gans Roeselare. Ook de lager gelegen appartementen kunnen dankzij de nieuwe parkomgeving altijd rekenen op een aangenaam en groen uitzicht vlak bij het stadscentrum. De zuidelijke vleugel van het oude AZ Deltaziekenhuis wordt overigens gevrijwaard van de sloop en herontwikkeld tot een duurzaam woonproject. “‘t Groen Hart is één van de belangrijkste stadsontwikkelingsprojecten in Roeselare. We zijn fier dat we nu voor de eerste keer gedetailleerde toekomstbeelden van de voormalige AZ Delta-site kunnen presenteren en tegelijk de eerste units op de markt kunnen brengen. We kiezen met dit project voor een gezonde en duurzame mix van nieuwbouw en herontwikkeling. De 60 appartementen variëren van eenkamer-en gezinsappartementen tot luxueuze flats. Zo is er een aanbod op maat van ieders behoefte en budget”, argumenteert Léonie Coussée (Coussée Bouw & Project).

De locatie staat al sinds 1924 in het teken van zorg en gastvrijheid, en dat blijft ook zo. In het hart van het project wordt een woonzorghotel geïntegreerd voor mede-investeerder Zorggroep Heilig Hart Kortrijk. Het gaat om een combinatie van 110 studio’s en 27 assistentiewoningen. Wie de laatste aankoopt als investering, mag rekenen op een huurgarantie wat het rendement verzekert. Aan de kant van de Rode-Kruisstraat wordt ook de mogelijkheid voorzien om een zorgvilla met 20 studio’s te integreren op maat van personen met een beperking.

Bistro en supermarkt

Waar de site nu hoofdzakelijk uit beton bestaat, wordt deze met de komst van ’t Groen Hart voor liefst 72 procent onthard. De internationaal gerenommeerde landschapsarchitecten van ‘West8’ vormen de gebetonneerde site om tot een woonwijk met een nagelnieuw openbaar stadspark van twee hectare groot waarin fietsers en voetgangers de baas zijn. Een verkeersvrije, groene corridor langs het tracé van de Collievijverbeek verbindt de Meensesteenweg en de Westlaan dan weer met elkaar. Op verschillende plaatsen is ruimte voorzien voor buurtversterkende initiatieven, waaronder een bistro met terras en een supermarkt.

De wagens van de toekomstige bewoners en bezoekers krijgen ondergronds een nieuw plekje. Via een lift zullen de 180 parkeerplaatsen, verdeeld over twee ondergrondse verdiepingen, verbonden worden met het gebouw. Het ontwerp voor de drie woonvolumes kwam tot stand bij het Kortrijkse architectenbureau Linklab. “Door compact te werken en te kiezen voor een variatie van volumes ontstaat extra open ruimte. We kiezen ook heel bewust voor platte daken die gebruikt kunnen worden als terras, groenzone en waterbuffer. De ronde hoeken zorgen dan weer voor een speels accent en geven de wijk een zacht karakter dat mooi aansluit op zijn omgeving”, zegt Boris Parmentier (ION).

Win-win voor iedereen

De site van het voormalig Heilig Hart-ziekenhuis is gelegen pal in het centrum van Roeselare, maar lag er sinds de verhuis van het ziekenhuis mistroostig bij. Zowel de buurtbewoners, als het stadsbestuur zijn dus maar wat verheugd dat de ontwikkeling van ’t Groen Hart in een stroomversnelling komt. “Het project is een win-win voor alle partijen. Voor de inwoners van Roeselare komen er duurzame appartementen en een nieuw stadspark bij. Tegelijk wordt ook een potentiële stadskanker onder handen genomen die op termijn zal bijdragen tot de beleving in Roeselare. Door de ontwikkeling komt er een groot park bij in de stad – het grootste dat dankzij een privaat project tot stand komt. Ook uit de buurt krijgen we meer en meer reacties te horen dat ze reikhalzend uitkijken naar de herwaardering van deze iconische locatie”, klikt het bij Boris Parmentier (ION).

Minderhinderplan

In overleg met de stad wordt een minderhinderplan uitgerold dat de buurt én nabijgelegen hogeschool Vives moet vrijwaren van zo veel mogelijk verkeershinder en geluidsoverlast tijdens de werken. Als alles volgens de huidige planning verloopt, zullen in 2028 de eerste bewoners hun intrek nemen in hun nieuwe woning, midden in het groen. De prijzen starten vanaf 230.000 euro voor een eenslaapkamerappartement, 279.000 euro voor een tweeslaapkamerappartement en 315.000 euro voor een drieslaapkamerappartement.

Wie meer wil weten over het project en de eerste aangeboden appartementen kan terecht op https://tgroenhart.be/.

The post Na de verwijdering van 700 ton asbest op oude site Heilig Hartziekenhuis: woonproject ‘t Groen Hart schiet uit de startblokken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kunstdorp Houtave is toe aan negende editie

Op zondag 7 juli vindt van 11 tot 18 uur de negende editie van Kunstdorp Houtave plaats. Keramisten, schilders, metaalartiesten, tekenaars, papierwerkers, grafici… Meer dan veertig kunstenaars stellen hun werken tentoon in de verkeersvrije dorpskern van ‘het Montmartre van de polders’.
The post Kunstdorp Houtave is toe aan negende editie appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaams Gezin verhuist naar Fuerteventura voor surfcarrière van zoon Kamiel (12): “We geven hem de vrijheid die hij nodig heeft”

Kamiel Deraeve (12) uit Oostduinkerke kan goed surfen. Over acht jaar hoopt hij op de Olympische Spelen te staan, maar de golven van de Noordzee zijn nu al te klein voor hem. Dus vroeg hij aan papa en mama: “Zouden we niet naar Fuerteventura verhuizen?” Peter Deraeve (46) en Elise Debaere (43) moesten er even over nadenken, maar de knoop

Lees meer »

KIJK. Californië geteisterd door bosbranden: apocalyptische beelden tonen hoe gebouwen en auto’s volledig in vlammen opgaan

In het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn ongeveer 13.000 mensen geëvacueerd vanwege grote bosbranden. De brand brak gisteren uit in Oroville, ongeveer 113 kilometer ten noorden van de hoofdstad Sacramento. Het vuur verspreidt zich razendsnel en heeft al verschillende gebouwen en voertuigen verwoest. De brand werd mogelijk veroorzaakt door de extreme hitte in de regio.

Lees meer »

Nederlandse ministers mogen pas eed afleggen na screening door Staatsveiligheid: waarom gebeurt dat niet bij ons?

Vandaag worden in Nederland de ‘bewindspersonen van de regering beëdigd’. De kandidaat-ministers die straks de eed zullen afleggen, zijn vooraf gescreend door Staatsveiligheid. Eén kandidaat-minister werd op basis van die screening zelfs geweerd. In ons land wordt vreemd genoeg niet nagegaan of kandidaat-ministers en staatssecretarissen integer en betrouwbaar zijn. Ook niet als die kandidaten straks toegang krijgen tot gevoelige informatie.

Lees meer »

Voor het einde van het jaar bijna 100 nieuwe Hoppin-deelwagens in West-Vlaanderen

Vrijdag werd in Kemmel bij Heuvelland het Hoppinpunt ‘Kemmel Dorp’ als eerste van 96 Hoppin-deelwagens in gebruik genomen. Claus2you, het autodeelplatform van Claus Mobility uit Zonnebeke, staat in voor de uitrol van de vloot deelwagens voor de vervoerregio’s Brugge, Midwest, Oostende en Westhoek. “Zo worden 51 Hoppinpunten uitgerust met minstens 1 deelwagen”, zegt Peter Roose, politiek voorzitter van de Vervoerregio

Lees meer »

Jonathan (33) moet Wevelgemse jeugd in kaart brengen: “Geschrokken dat ook hier zo veel problematieken aanwezig zijn”

Veel te doen voor de jeugd in Wevelgem, maar niet voor alle jongeren. Maar welke jongeren zijn dat? En hoe bereik je ze? En hoe betrek je ze in de maatschappij? Vragen waarop het gemeentebestuur eind dit jaar antwoord hoopt te vinden. Het doet daarvoor beroep op Jonathan Eggermont (33). “Mijn job? Vooral luisteren.”
The post Jonathan (33) moet

Lees meer »

Ruim 240.000 mensen geëvacueerd wegens stortregens in China

In het oosten van China zijn meer dan 240.000 mensen geëvacueerd omwille van hevige stortregens die momenteel grote delen van het land teisteren. Dat meldt het persagentschap Nieuw China. Het waterpeil van de Yangtze, met 6.380 kilometer de langste rivier van China, overschreed op verschillende plekken in onder meer de provincie Anhui de alarmdrempels en ook het peil van twintig

Lees meer »

Spanje overleeft schoppartij en penaltydiscussie tegen Duitsland

Spanje plaatste zich als eerste land voor de halve finale van het EK na een bewogen wedstrijd waarin het eerst een schoppartij overleefde en daarna een cruciale handsbalbeslissing in zijn voordeel zag beslecht. Mikel Merino, een onbekende middenvelder van Real Sociedad, kopte de 2-1 tegen Duitsland in de verlengingen binnen.

Lees meer »

Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem

Het gemeentebestuur schaft de proefopstelling met eenrichtingsverkeer in de M. Sabbestraat en Sint-Jorisstraat af na kritiek van buurtbewoners en oppositiepartijen. “Inwoners mogen niet massaal op de bon vliegen”, vindt raadslid Lode Vanneste (N-VA).
The post Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Mensen gaan misschien denken dat we menage à trois hebben”: Katy uit ‘B&B zoekt lief’ openhartig over ex en zijn nieuwe partner

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »

Dominique Strypsteen is 30ste Koning van de Jachtfeesten

De Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde 1833 in Sint-Andries heeft met Dominique Strypsteen (66) haar dertigste Koning van de Jachtfeesten aangesteld. Dominique schoot zijn eerste pijlen al op zijn 15de, en stoomt nu zelf een nieuwe generatie klaar. “Boogschieten blijft een van de leukste hobby’s ter wereld.”
The post Dominique Strypsteen is 30ste Koning van de Jachtfeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zelfs tien bemiddelingsgesprekken volstaan niet bij de Nationale Loterij: “Vertrouwen in CEO Jannie Haek is helemaal weg”

“Er is geen vertrouwen meer in Jannie Haek.” Dat zeggen de vakbonden bij de Nationale Loterij over hun CEO. Tien bemiddelingssessies volstonden niet om de open oorlog die er al maanden woedt, constructief te beëindigen. Haek wordt “onaanvaardbaar verbaal geweld” en “overmatig alcoholgebruik” verweten. “Wij hopen dat het directiecomité stappen onderneemt.” Dat wil zoveel zeggen als: Haek moet weg.

Lees meer »

D-day in Frankrijk: Macron zal geschiedenis ingaan als de Franse David Cameron. De man die gokte en verloor

Een week geleden kwam het Rassemblement National van Marine Le Pen en Jordan Bardella als grote winnaar uit de eerste ronde van de Franse wetgevende verkiezingen. Zal dit vanavond, na de immer onvoorspelbare tweede ronde, opnieuw zo zijn? Want het land lijkt een keerpunt bereikt te hebben en één ding staat al vast: Macron zal de geschiedenis ingaan als de

Lees meer »