Provençaalse sferen tijdens Franse markt op 5, 6 en 7 juli in Kortemark: “Dit wordt een nieuwe traditie”

Wie het slechte voorjaar snel wil vergeten en reikhalzend uitkijkt naar de zomer, kan op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli terecht op de Franse markt, georganiseerd door Sfeer in Groot-Kortemark, de vereniging die – de naam zegt het zelf – wat meer leven in de Kortemarkse brouwerij wil brengen.

“We zijn ondertussen al weken druk bezig met de voorbereidingen”, steekt Peter Verlinde, een van de organisatoren van Sfeer in Groot-Kortemark, van wal. Hij is niet alleen een van de brouwers van het gekende Levir-bier, maar ook meubelmaker van beroep.

“De Franse markt was eigenlijk een ideetje van Heidi Vandenbroecke. Ze droomde er al lang van om een project op poten te zetten dat in een volledig Franse sfeer baadde. Omdat we een paar maanden geleden het burgerbudget hebben gewonnen, zijn we ook al druk bezig met de voorbereiding van onze lichtjeswandeling van 25 januari.”

“ Ondanks het feit dat dat budget van 5.000 euro heel mooi meegenomen is, zijn we toch genoodzaakt om nog een en ander op poten te zetten, want financieel wordt het een uitdaging. Tijdens die lichtjeswandeling gaan we niet zomaar lichtjes plaatsen langs een parcours: we gaan echt wel voor serieuze installaties. Dus komt onze Franse markt heel goed van pas.”

Potje petanque

“Op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli toveren we het pleintje ter hoogte van Firmin Deprezstraat 91 om tot een gezellig Frans marktpleintje, waar de sfeer van ‘Allo, Allo’, de gekende komische televisiereeks, niet ver weg is. Naast Heidi en ikzelf mogen we ook rekenen op de gewaardeerde medewerking van Hilde Bruynooghe, Johan Vanderjeugt en Eva Depuydt.”

“Tijdens die driedaagse is er natuurlijk nog een hele groep vrijwilligers die hun schouders mee onder die Provençaalse sfeer zet. Vanzelfsprekend zal iedere medewerker te herkennen zijn aan een typisch Frans attribuut. We kiezen er bewust voor om geen tenten te zetten, maar het echt gezellig te houden, dus creëerden we een soort veranda in hout, waar mensen terechtkunnen voor een hapje en een drankje.”

“Er is lekkere huisgemaakte picon en ricard te verkrijgen en van elk glas aperitief dat verkocht wordt, doneren we een halve euro aan Kom Op Tegen Kanker. Om de honger te stillen, kozen we ervoor om kaas- en vleesplankjes te serveren. Er zullen ook pannenkoeken en ijsjes zijn.” Ook wie zin heeft om te petanquen, zal een balletje kunnen gooien.

Kunst en kraampjes

“Ook de kunstenaars zullen aanwezig zijn: zo komt er een pottenbakker en een karikaturist. Op pittoreske Franse marktjes zie je steevast een aantal kraampjes met kleurrijke spulletjes, dus ook daar zorgen we voor. Zo zijn er oorbellen uit klei, handgeschilderde vazen, glazen, sneakers, handgemaakt klein meubilair, opbergmanden, textiel, borduurwerk en keramiek.”

“Het aanwezige publiek zal zich kunnen laten verrassen door mooie collecties en vooral ook zachte prijzen. Ook de kinderen zijn we niet vergeten, want op zaterdag en zondag kunnen ze mooie glittertatoos laten zetten. Voeg daar nog een typische Franse chanson bij en de sfeer is helemaal compleet.”

Nu nog hopen dat de weergoden meewerken. “Als dat ook goed zit, zijn we gegarandeerd vertrokken voor een nieuwe traditie. We hebben trouwens nog een projectje in de kast zitten”, verklapt Peter. “Maar dat is iets voor in de Halloweensfeer eind oktober. Daarvoor wijken we dan uit naar deelgemeente Werken. Tijdens de traditionele tractorparade, net voor de kerstvakantie, zijn we ook weer te vinden op de markt van Kortemark. Je ziet: we zitten niet stil. Een beetje sfeer in de gemeente brengen, is en blijft belangrijk.”

(JD)

Je kan terecht op de Franse markt op vrijdag 5 juli van 18 tot middernacht en op zaterdag 6 en zondag 7 juli, telkens van 11 tot 23 uur.

The post Provençaalse sferen tijdens Franse markt op 5, 6 en 7 juli in Kortemark: “Dit wordt een nieuwe traditie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vermoedelijke daders van dodelijke home-invasion in Halle opgepakt

De vermoedelijke daders van de home-invasion in Halle op 19 april 2024 zijn opgepakt. Het gaat om 3 mannen uit de omgeving van Brussel. Er volgden verschillende huiszoekingen, onder andere op de woonplaatsen van de gearresteerde mannen. Bij de home-invasion werd een van de bewoners neergeschoten, hij overleed enkele dagen later.

Lees meer »

D-day in Frankrijk: Macron zal geschiedenis ingaan als de Franse David Cameron. De man die gokte en verloor

Een week geleden kwam het Rassemblement National van Marine Le Pen en Jordan Bardella als grote winnaar uit de eerste ronde van de Franse wetgevende verkiezingen. Zal dit vanavond, na de immer onvoorspelbare tweede ronde, opnieuw zo zijn? Want het land lijkt een keerpunt bereikt te hebben en één ding staat al vast: Macron zal de geschiedenis ingaan als de

Lees meer »

Boerderij ’t Moereveld in Torhout is niet zomaar een hoeve: “Het best verkochte ijs? Zonder twijfel vanille!”

Een boerderij die in de zomer het gewone hoeveleven overstijgt? Daar is de Torhoutse IJsboerderij ’t Moereveld een schoolvoorbeeld van. Met, naast 120 melkkoeien en ook akkerbouw, 30 verschillende smaken zelfbereid ijs en een ruim ijssalon met terras. “De zaken lopen zó goed, dat ik de vraag naar ijs bijna niet kan volgen”, zegt ‘ijsboerin’ Cindy Vandevoorde.
The post

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde, die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht, is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er is geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.

Lees meer »

Martine (61) zet knijtenstrijd voort via vredegerecht: “We zijn door de plaag zelfs verhuisd met onze zaak”

Martine De Pauw (61) uit Schellebelle, bij Wichelen, stapt naar het vredegerecht na de aanhoudende knijtenplaag in de omgeving van haar woning vlak bij de Schelde. Precies een jaar geleden overwoog de vrouw al juridische stappen, maar de Vlaamse Waterweg beloofde toen maatregelen te nemen. “Ik gaf hen het voordeel van de twijfel, maar het is nog altijd niet verbeterd”,

Lees meer »