Omstreden stortplaats in Kortemark krijgt nieuwe vergunning, buurt wellicht in beroep

In het West-Vlaamse Kortemark krijgt het omstreden stort van Silvamo een nieuwe vergunning na de vernietiging door een procedure van een buurtcomité. “Wij gaan wellicht in beroep.”

Behalve protestacties en bloedafnames bij omwonenden trok buurtcomité Leefbaar Groot Kortemark naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de omgevingsvergunning, die de Vlaamse regering in 2022 verleende aan Silvamo nv voor de verdere uitbating en uitbreiding van de stortplaats.

De procedure leidde begin dit jaar tot een vernietiging van de vergunning, wat het comité “belangrijke precedentenrechtspraak” noemde. Hun advocate doopte de beslissing van de Raad tot “het waterarrest”.

PFAS-norm

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft nu een nieuwe vergunning verleend aan Silvamo voor haar stortactiviteiten in Kortemark. “Er is een weigering gebeurd van de uitbreiding, een bijstelling van de motivatie voor de vergunning van het bestaande, en een bijstelling van de vermelde norm”, zegt Andy Pieters, woordvoerder van Demir. “Er is gemotiveerd dat dit voldoende garanties moet bieden om geen gevaarlijke toestanden te doen ontstaan.”

Volgens het stortbedrijf komt de vergunning in belangrijke mate overeen met de vorige, “met weliswaar een verlaging van de norm voor PFAS in de specie van 50 naar maximaal 40 mg/kg”. Silvamo legt zich neer bij de verstrenging van de PFAS-norm.

“Door de uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen was er een juridisch vacuüm”, stelt Dirk Ponnet, gedelegeerd bestuurder van Silvamo. “Nu is er terug een duidelijke juridische basis voor onze werkzaamheden. We beschouwen deze goedkeuring als een positieve stap, maar we blijven ons bewust van de verantwoordelijkheid die we dragen ten opzichte van de omgeving en de omwonenden. Transparantie, dialoog en samenwerking met de lokale gemeenschap blijven onze prioriteiten.”

Buurt in beroep

Het buurtcomité laat het er niet bij. “We gaan wellicht in beroep”, stelt Tim Deweerdt van buurtcomité Leefbaar Groot Kortemark. “We onderzoeken nog of er voldoende garanties zijn om verontreiniging tegen te gaan.”

Silvamo benadrukt dat het bedrijf zich inzet voor de gezondheid van de gemeenschap door middel van grondige controles, verscherpte procedures en transparante communicatie. “De stortplaats voldoet aan strenge milieunormen en wordt continu gemonitord om eventuele verontreiniging te voorkomen. De veiligheid van de omgeving is een absolute prioriteit.”

Opendeurdag

In september houdt het stortbedrijf voor het eerst een opendeurdag en buurtoverleg op de site. “Tijdens het buurtoverleg willen we de omwonenden nader informeren over onze activiteiten en de strikte milieumaatregelen die we nemen”, aldus sitemanager Chris David. “Verdere details hierover zullen binnenkort bekend worden gemaakt.”

(TP)

The post Omstreden stortplaats in Kortemark krijgt nieuwe vergunning, buurt wellicht in beroep is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dries Gruwier wint eerste wisselbeker padel

Het eerste padelwisselbekertornooi in Elverdinge kreeg de toepasselijke naam Padel-Ver-Volg Cup mee, een samentrekking van de namen van de organiserende club en de sponsor.
The post Dries Gruwier wint eerste wisselbeker padel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour verplettert Conservatieven, premier Sunak kondigt ontslag aan

Zoals verwacht een politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, wint oppositiepartij Labour nu de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje ook. “Een verpletterende overwinning”, voorspelt de exitpoll van de grote Britse media. De Conservative Party wordt zwaar afgestraft: de partij stevent af op

Lees meer »

Vriend van Olivia gaat naar toilet tijdens vlucht, maar komt als ‘volwaardige’ steward terug: “Hoe heeft hij dat geflikt?”

De Britse Olivia Power stapte begin deze week met haar vriend op een vliegtuig richting Mallorca. Onderweg panikeerde ze echter even toen haar vriend – die naar het toilet ging – veel te lang wegbleef. Maar haar zorgen werden meteen de kop ingedrukt toen ze hem in het gangpad zag … verkleed als steward. Haar vriend droeg een short en

Lees meer »

Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs de Promenade

Tijdens het weekend van 5, 6 en 7 juli pakt Nieuwpoort uit met het gloednieuw cultuurfestival Langs de Promenade. De driedaagse seizoensopener staat garant voor een plejade aan acrobatie, dans, straattheater, kinderanimatie, circus en muziek. Het evenement vindt plaats langs de Havengeulpromenade, die in 2024 exact twintig jaar bestaat.
The post Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs

Lees meer »

Workshops en try-out bij Stefans Pottery

Bij Stefans Pottery in Roesbrugge kan je op zaterdag 6 en zondag 7 juli aan de slag. Je kan aansluiten bij een try-out of deelnemen aan een workshop decoratie keramiek.
The post Workshops en try-out bij Stefans Pottery appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dames van SK Reningelst mikken op top vijf

Na een zesde plaats vorig seizoen willen de dames van SK Reningelst minstens even goed doen in eerste provinciale. Er komen vier nieuwe speelsters bij.
The post Dames van SK Reningelst mikken op top vijf appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!”

Jill Malfait (32) neemt met Den Bokaal haar intrek in het gewezen pand van Courgette aan het Sint-Jansplein. “Ik volg dezelfde gezonde, biologische trend, maar niet langer uitsluitend plantaardig. Er komen ook bokalen met vlees in het aanbod.”
The post Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Langverwacht verbod op doorgaand vrachtverkeer in Tielt vanaf november: “Blij dat we dit dossier nooit hebben losgelaten”

De gemeenteraad van Tielt heeft donderdag unaniem het langverwachte verbod op doorgaand vrachtverkeer in de stad goedgekeurd. Daarmee is er eindelijk een oplossing in zicht voor een probleem waar het stadsbestuur bijna twaalf jaar mee worstelde.
The post Langverwacht verbod op doorgaand vrachtverkeer in Tielt vanaf november: “Blij dat we dit dossier nooit hebben losgelaten” appeared first on KW.be.

Lees meer »