Heilbot uit Groenland is eetbaar erfgoed dankzij Pittems bedrijf: “Wij roken de vis hier traditioneel”

De gerookte heilbot van het Pittemse bedrijf Vanafish werd recent bekroond met het Streekproduct.be-label, een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM dat Vlaams eetbaar erfgoed in de kijker moet plaatsen. Hoewel de vis oorspronkelijk afkomstig is uit Groenland, wordt het door de traditionele bereidingswijze toch gezien als waardevol streekproduct, dat nu terecht in de kijker wordt gezet.

“Vanafish werd in 1979 opgericht door de familie Vanacker, die in die periode de viswinkel Neptunus uitbaatte in Roeselare”, vertelt Tanguy Buyse, medezaakvoerder van Vanafish, samen met Bruno Dumolin. “Zij zijn begonnen met het roken van zalm als nevenactiviteit. Door een almaar stijgende vraag naar het product, groeide Vanafish stilaan uit tot een succesvolle rokerij, waarna Bruno en ik, die elkaar al kennen van op de schoolbanken, het bedrijf in 2015 hebben overgenomen.”

Bijvangst

Gerookte zalm is het belangrijkste en populairste product van Vanafish, maar daarnaast wordt er ook gewerkt met heilbot. “Die vissoort is in omloop gekomen als bijvangst van zeevaarders”, legt Tanguy uit. “Eigenlijk was er geen vraag naar heilbot, maar omdat de vis soms ook in de netten terecht kwam, werd wel gezocht naar een markt. Om die zoektocht gemakkelijker te maken, werd de vis eerst gerookt, omdat het ervoor zorgt dat, net als bij pekelen, de bewaartermijn verlengd wordt.”

Vroeger werd de vis heel lang en hard gerookt, maar vandaag de dag gebeurt dat op een iets delicatere manier, met als resultaat een lokale en artisanale delicatesse. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de heilbot van Vanafish recent werd bekroond met het Streekproduct.be-label, al zou de oorsprong van het product anders kunnen laten denken.

Groenland

“Onze heilbot wordt in Groenland met de lijn gevist”, legt Tanguy uit. “Wij als lokale rokerij versnijden de vis in filets of in mootjes, om ze nadien te drogen en te roken. Die artisanale en traditionele bereiding is wat onze heilbot tot een geliefd streekproduct maakt, dat vooral via viswinkels en marktkramers aan de man gebracht wordt.”

“De erkenning die we krijgen dankzij het Streekproduct.be-label is voor ons bedrijf een enorme meerwaarde”, zegt Tanguy. “Voor ons cliënteel is het belangrijk om de bevestiging te hebben dat er met mooie en traditionele producten gewerkt wordt. Het label toont aan dat we bij Vanafish nog steeds op een authentieke en ambachtelijke manier te werk gaan, wat een van de doorslaggevende factoren is voor ons succes.”

(CS)

The post Heilbot uit Groenland is eetbaar erfgoed dankzij Pittems bedrijf: “Wij roken de vis hier traditioneel” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Partij van Wilders naar nieuwe radicaalrechtse alliantie met Orban in Europees Parlement: “Wij houden van ons land. Sterk en soeverein”

De Nederlandse uiterst rechtse partij PVV van Geert Wilders sluit zich in het Europees Parlement aan bij Patriots for Europe, de nieuwe politieke familie waarvan de Hongaarse premier Viktor Orban medeoprichter is. Dat meldt partijleider Geert Wilders in een bericht op X. De PVV behaalde bij de Europese verkiezingen van vorige maand zes zetels.

Lees meer »

Meer dan 200 kandidaten trekken zich terug na Franse verkiezingen om absolute meerderheid radicaal-rechts te verhinderen

Ruim 200 kandidaten bij de Franse parlementsverkiezingen trekken zich terug. Het gaat vooral om politici van het linkse blok Front Populaire en het Ensemble van president Macron. Ze hopen zo het radicaal-rechtse Rassemblement Nationale van Marine Le Pen en Jordan Bardella te blokkeren. Daarmee moet het grote schrikbeeld voorkomen worden: een absolute meerderheid voor radicaal-rechts in het parlement en een

Lees meer »

EXCLUSIEF. Dochter Winnie interviewt vader Bart Peeters: “Wie mijn vader enkel van televisie kent, heeft een fout beeld van hem”

Bart Peeters (64) is een flipperkast. Je moet er niet eens een halve euro in steken. Zet een camera voor de man, of een microfoon of een publiek, en de showbizzmachine slaat aan. Woorden, ogen en ledematen vliegen alle kanten uit, liefst tegelijk. Maar zet Bart Peeters in zijn woonkamer bij dochter Winnie (29) en laat haar de vragen stellen,

Lees meer »

Met ‘LICHT’ geven Ingeborg en David Vandyck op 22 december een uniek kerstconcert in Concertgebouw Brugge

Op zondag 22 december 2024 kan je om 18 uur in het Concertgebouw Brugge terecht voor ‘LICHT’, een uniek kerstconcert van Ingeborg en David Vandyck. Op het podium staat een 5-koppige liveband die regelmatig wordt versterkt met het 60-koppige Brugse jeugdkoor ‘Fioretti’. Het inspirerende kerstverhaal wordt afgewisseld met liedjes die ontroeren of aanzetten om mee te zingen. Met ‘LICHT’ willen

Lees meer »

Bedrijvencentrum regio Kortrijk viert met nieuwe naam: Takeoff

Na 40 jaar neemt het Bedrijvencentrum regio Kortrijk een nieuwe vlucht. Het bood in die 40 jaar onderdak aan 475 startende bedrijven, onder meer Lernout & Hauspie en Savaco. Het ondernemerscentrum viert zijn jubileum met een nieuwe naam: ‘Takeoff’.
The post Bedrijvencentrum regio Kortrijk viert met nieuwe naam: Takeoff appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ontspanning en amusement troef in B’ARENA in Middelkerke

Liefhebbers van leuk indoor amusement zitten vanaf deze week op het juiste adres in zaal de B’ARENA. Gevestigd in hotel Acropolis, Westendelaan 94, in de ruimte waar tot voor kort het Casino was ondergebracht.
The post Ontspanning en amusement troef in B’ARENA in Middelkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »