Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf opgepakt: “Dit is hallucinant”

In het strafonderzoek naar de fraude bij het magistratenexamen van januari hebben speurders van de Brusselse federale politie één van de twee klokkenluiders in het dossier opgepakt. De advocaat werd vrijdagochtend door drie agenten van zijn vrijheid beroofd en de hele voormiddag verhoord. “Dit is hallucinant” zegt zijn raadsman.

De démarche van de Brusselse speurders die, onder leiding van raadsheer-onderzoeker Wim De Troy, het onderzoek voeren naar de fraude op het magistratenexamen van januari is ongezien. Vrijdagochtend om 7.30 uur klopten ze aan bij de advocaat, toonden hem een zogenaamd ‘bevel tot medebrenging’ en troonden hem mee naar de kantoren van de federale politie in Brugge voor verhoor. Nochtans is de betrokken advocaat één van de twee klokkenluiders die het gesjoemel bij het magistratenexamen van januari net aan het licht had gebracht. Het is dankzij zijn melding, die hij samen met een andere advocate van de West-Vlaamse balie deed, dat de bal aan het rollen ging en de fraude aan het licht kwam.

Uit goede bron is vernomen dat de betrokken advocaat een uitnodiging tot verhoor als getuige had gekregen, maar dat hij aan de speurders had laten weten dat de voorgestelde datum voor hem onmogelijk was. In plaats van een nieuw voorstel te doen, kreeg hij drie gewapende agenten voor de deur die hem van zijn vrijheid beroofden. Tijdens het verhoor werd de advocaat bijgestaan door een raadsman. Tegen de middag mocht hij opnieuw beschikken. Evident wordt hem niets ten laste gelegd. Dat kan ook moeilijk anders, gezien hij als getuige werd verhoord. Net dat doet de vraag rijzen of het wel nodig was om hem van zijn vrijheid te beroven.

Rechtvaardigheidsgevoel

Advocaat Filip De Reuse, die de betrokken advocaat bijstond tijdens het verhoor, is bijzonder misnoegd over de manier van werken. “Ik ben hier echt door geshockeerd. Iemand die vanuit een diepgeworteld rechtvaardigheidsgevoel wanpraktijken binnen Justitie aankaart op zo’n manier behandelen, dat is onaanvaardbaar. Mijn cliënt heeft nooit geweigerd om verhoord te worden. Hem dan zomaar thuis komen ophalen, is echt hallucinant”, klinkt het.

Bij de West-Vlaamse balie is men misnoegd over de manier van werken van de Brusselse speurders. “Het is alsof de getuige een soort gangster zou zijn die desnoods geboeid naar het Justitiepaleis moet worden gesleept. Als balie mogen we dat niet accepteren. Een moedig advocaat wordt niet op deze wijze behandeld, punt aan de lijn”, schrijft voormalig stafhouder Bart Staelens in een opiniebijdrage op de website van balie West-Vlaanderen.

Vorige week werd overigens ook de hoofdrolspeler in de examenfraude, advocaat-generaal C.B. uit Gits bij Hooglede, gearresteerd en verhoord.

The post Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf opgepakt: “Dit is hallucinant” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Al vanaf hun 16de worden ze voorbereid op de online bagger: waarom vooral tennissers uitgescholden en bedreigd worden

Weinig sporten zijn gevoeliger aan digitale terreur dan de wereld van game, set en match. Op de topsportschool worden talentvolle tieners, vanaf 16 jaar, voorbereid op de haatberichten en dreigementen die ze zullen ontvangen eens ze het internationale circuit betreden. Het gif tegenhouden is moeilijk. Tennis Vlaanderen probeert de jongeren vooral weerbaar te maken.

Lees meer »

KSV Rumbeke is razend ambitieus met tien nieuwkomers: “Vanaf minuut één op kop staan”

KSV Rumbeke greep in de vorige campagne nipt naast een promotieticket naar derde amateurklasse na een sterke interprovinciale eindronde met slechts één verliesbeurt. Daardoor blijft Essevee bijzonder ambitieus. Dat bleek ook tijdens de spelersvoorstelling. Met de tien gerichte versterkingen mikt de ploeg van coach Fanny Schamp resoluut voor een plek bovenaan het klassement.
The post KSV Rumbeke is razend

Lees meer »

“Ik ben alles kwijt”: getuigenissen van slachtoffers geven hallucinante inkijk in werkwijze van Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen

“Op het einde van de rit was ik alles kwijt.” De cryptofraudezaak rond ex-wielrenner Stijn V. (45) uit Sint-Truiden, waar HLN gisteren als eerste over berichtte, neemt steeds grotere proporties aan. Al zes slachtoffers hebben zich bij onze redactie gemeld: hun getuigenissen geven een hallucinante inkijk in de werkwijze van de Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen. Zelfs

Lees meer »

Gewonde door Samouraizwaard na conflict in Anderlecht

In de Claude Debussystraat te Anderlecht, ter hoogte van het Astridpark, is een persoon lichtgewond geraakt door een Samouraizwaard. Volgens politiezone Zuid kwam omstreeks 1u45 ‘s nachts een melding binnen van een vechtpartij waarbij het zwaard werd gebruikt.

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

“Mensen gaan misschien denken dat we menage à trois hebben”: Katy uit ‘B&B zoekt lief’ openhartig over ex en zijn nieuwe partner

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »

Ingeborg doet pal in de zomer bizarre aankondiging : “Het is mijn hobby om mensen in de war te brengen”

TV-gezicht Ingeborg (57) en zanger David Vandyck (45) slaan de handen elkaar. Met hun kerstconcert ‘LICHT’ wil het duo mensen raken en ontroeren, maar brengen ze ook een boodschap van hoop. De vertrouwde kerstklassiekers zoals ‘Witte Kerstmis’, ‘Feliz Navidad’ en ‘We Wish You A Mery Christmas’ vullen ze aan met speciale, thematische composities. Het is de eerste keer dat Ingeborg

Lees meer »

Wereldwijde voedselprijzen stabiel gebleven in juni

De wereldwijde voedselprijzen bleven in juni gemiddeld onveranderd in vergelijking met mei. Een daling van de graanprijzen compenseert de hogere prijzen van producten zoals plantaardige oliën, boter en suiker. Dat heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) vrijdag gemeld.

Lees meer »

’t Zwarte Veld klaar voor Oostveld Kermis: “Een echte Vlaamse kermis”

Van 5 tot en met 7 juli wordt het veld in de Bruinbergstraat in Oostveld opnieuw helemaal omgetoverd tot een kermisplein. Vzw ’t Zwarte Veld maakt zich op voor de 31ste editie van Oostveld Kermis. “Dit is wat ze noemen een echte Vlaamse kermis”, vertelt mede-initiatiefnemer Robin Verstraete.
The post ’t Zwarte Veld klaar voor Oostveld Kermis: “Een echte

Lees meer »