Familie Haerinck promoot lokale producten: “We karnen nog zelf onze boter en karnemelk”

Al generaties lang is de familie Haerinck een begrip in de streek. Naast het voortzetten van de familietraditie vinden Christiane, Christiaan, David en Lien het leuk om hun producten waar ze zo trots op zijn rechtstreeks te kunnen aanbieden aan de consument. “We vinden het belangrijk om de feeling van het boerderijleven te delen met de mensen”, klinkt het.

“Ons bedrijf bestaat uit verschillende takken: de hoevewinkel, akkerbouw, grove groenten en ons melkvee”, verduidelijkt Lien Verhaeghe (34). “We werken met twee generaties op ons bedrijf. Het begon allemaal met de opa van Christiaan, die met melk, karnemelk en boter dit verhaal begon. Naarmate de tijd vorderde groeide het bedrijf uit tot wat het nu is.”

“Christiane en ikzelf staan momenteel in voor de hoevewinkel en de administratie en helpen op het bedrijf waar nodig. Christiaan en David, mijn man, nemen vooral het landbouwgedeelte voor zich. Onze hoevewinkel bevindt zich in het voorgebouw van onze melkveestal. Deze werd gebouwd in 2019. Je kunt in de winkel terecht voor een groot assortiment hoeveproducten. Daarvoor hadden we enkel producten van eigen kweek. We hebben nu een ruim assortiment aan zelfgekweekte groenten. Aardappelen en groenten van eigen teelt (spruiten, bloem-, witte-, rode- en savooikool, ajuinen, wortels, prei, pastinaken, pompoenen, spinazie, boontjes…) zijn beschikbaar naargelang het seizoen. Onze melk, karnemelk en boter maken we nog zelf van de rauwe melk van onze eigen koeien. En dit vind je niet veel meer. We karnen tweemaal per week, op dinsdag en vrijdag, boter en karnemelk. Onze melk is dagdagelijks vers.”

Collega-landbouwers

“Je kan bij ons eveneens terecht voor een assortiment hoevekazen. Deze zijn allemaal rechtstreeks afkomstig van kaasboerderij ‘t Groendal. In onze toonbank hebben we een assortiment van 15 soorten kaas. Naast de traditionele jonge en belegen kazen hebben we ook paterskazen, Belgische brie of boerenkazen met kruiden”, gaat Lien voort.

“Kindjes zijn welkom op onze boerderij tijdens een winkelbezoek”

“Onze plantaardige hoeveproducten zijn afkomstig van collega-landbouwers. Appels, peren, aardbeien, witloof, sla, selder, komkommer, courgettes… zijn bij ons te verkrijgen. Ook de zuivelproducten zijn afkomstig van collega-landbouwers. Eitjes, yoghurt, platte kaas, ijs, kaas… Maar ook ambachtelijke specialiteiten zoals advocaat, peperkoek, koekjes, snoepjes, fruitsappen, confituren… Dit assortiment wordt nog aangevuld met uitheemse groenten en fruit om een volwaardig aanbod te hebben. Bananen, sinaasappels…”

Ruim assortiment

Dankzij de opleiding van Lien aan de hotelschool kan je in de hoevewinkel ook terecht voor een aanbod voorgesneden groentjes, artisanale kaasschotels, ambachtelijke specialiteiten, geschenkmanden…

“In Nieuwenhove, waar we gevestigd zijn, zijn er niet echt groente- en fruitwinkels”, merkt Lien op. “Op vraag van onze klanten hebben we dus ons aanvankelijke aanbod uitgebreid. Momenteel sta ik al zes jaar fulltime in de winkel. Voor Christiane (62) is dit al 35 jaar. Van maandag tot en met vrijdag zijn onze deuren geopend van 8.30 tot 11.30 uur en van 16.30 tot 19 uur. Tussendoor doen we ons ronde naar de andere boerderijen waar we onze producten halen. Op zaterdag zijn we open van 8.30 tot 11.30 uur en van 16.30 tot 18 uur. Op zondag is dit van 9 tot 11.30 uur.”

Kalfjes

“Kindjes zijn ook welkom op onze boerderij tijdens een winkelbezoek. We hebben enkele speelgoedwerktuigen staan, er is een glijbaan en trampoline en ze kunnen samen met hun ouders een kijkje nemen bij onze pasgeboren kalfjes. Deze verblijven in witte hutjes aan de overkant van de straat van bij de geboorte tot ze vier maanden zijn. Vanuit de hoevewinkel kan je ook door een raampje binnenkijken in onze melkveestal. Voorts zie je vaak activiteit of tractoren op het erf. Glunderende oogjes gegarandeerd.”

Ook de opvolging lijkt gegarandeerd voor het familiebedrijf. “Ik zou later heel graag meehelpen in het bedrijf”, vertelt Marie-Julie (6), dochtertje van Lien, die de stiel met de paplepel meekrijgt. “Ik help nu soms al om plantjes te zetten. Later wil ik ook met een boer trouwen. Ook mijn broertje Maxime (6) wil later boer worden.”

Hoeveproducten Haerinck vind je aan de Harelbekestraat 13 in Waregem.

The post Familie Haerinck promoot lokale producten: “We karnen nog zelf onze boter en karnemelk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Primeur voor onze kust: hotel La Réserve in Knokke krijgt vijf sterren superior van Toerisme Vlaanderen

Het bekende hotel La Réserve in Knokke, eigendom van Marc Coucke en Bart Versluys, krijgt een jaar na de opening een ‘vijf sterren superior’-erkenning van Toerisme Vlaanderen. Het is meteen het eerste hotel aan de Belgische kust met deze erkenning.
The post Primeur voor onze kust: hotel La Réserve in Knokke krijgt vijf sterren superior van Toerisme Vlaanderen appeared

Lees meer »

GO! Basisschool wint videocall met presentator: Dieter Coppens looft Nieuwstad-leerlingen

GO! Basisschool Nieuwstad uit Veurne is een van de tien Vlaamse scholen die een videocall wint met Dieter Coppens, ambassadeur van de campagne #ByeByeGazon. Daar had de kernboodschap van de campagne – een hittebestendiger en biodiverser klimaat – alles mee te maken.
The post GO! Basisschool wint videocall met presentator: Dieter Coppens looft Nieuwstad-leerlingen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem

Het gemeentebestuur schaft de proefopstelling met eenrichtingsverkeer in de M. Sabbestraat en Sint-Jorisstraat af na kritiek van buurtbewoners en oppositiepartijen. “Inwoners mogen niet massaal op de bon vliegen”, vindt raadslid Lode Vanneste (N-VA).
The post Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »

België start voor het eerst met herstel oesterriffen in de Noordzee

Ons land start met de aanleg van oesterriffen in de Noordzee. Zo wil België de biodiversiteit in de Noordzee herstellen. De dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid gaat daarvoor een samenwerking aan met wetenschappers en bedrijven, BELREEFS.
The post België start voor het eerst met herstel oesterriffen in de Noordzee appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap”

De passie voor het koken bracht Melanie De Coninck en Griet Opsommer samen. Het resulteerde in een foodtruck en een zomerbar die deze zomer de deuren opent in de Kruisbierboomstraat 9 in Beselare, vanaf vrijdag 5 juli.
The post De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verdrinkingsdood van Delano roept nare herinneringen op bij Melissa: “Het verdriet om Mereltje gaat nooit meer weg”

Als iemand begrijpt wat de ouders van de kleine Delano (1) doormaken, dan is het Melissa Naeyaert (37) uit Ichtegem. De jongen verdronk nadat hij in een zwembadje in de tuin klauterde. Bijna dag op dag tien jaar geleden verloor Melissa haar dochtertje Merel (3) op een haast identieke manier. “Mijn hart zal nooit meer helemaal helen.”
The post

Lees meer »

Stadion Eendracht Aalst is veranderd in complete wildernis: “Je maakt mij niet wijs dat dit van vorige week is”

Het zal nog een tijdje duren voor het Pierre Cornelisstadion weer in zijn oude glorie hersteld zal zijn. Het complex is volledig verloederd achtergelaten. Het veld heeft al een tijdje geen grasmaaier meer gezien, het gras staat tot op kniehoogte. Binnen is de kleedkamer bezaaid met pizzadozen en staan er lege flesjes drank lukraak verspreid over zowat elke ruimte. Een

Lees meer »

Primus Top Of Darts brengt zes topdarters samen in een spannend toernooi in Kortrijk Xpo

Op donderdag 7 november verzamelen enkele van de grootste namen uit de dartswereld zich in Hal 5 van Kortrijk Xpo. “We strikten Nathan Aspinall, Jonny Clayton, Joe Cullen, Raymond Van Barneveld, Andy Baetens en Fallon Sherrock. De ticketverkoop is al gestart. Snel zijn is de boodschap, want dit dartsevent is uniek in West-Vlaanderen”, zegt medeorganisator Edouard Deprez (35).
The

Lees meer »

Voor één keer spreken we de inwoners van de chicste wijk van het land: Knokke-Zoute. “Het is een stukje paradijs voor wie het nog kan betalen”

Knokke wil het unieke karakter van het Zoute bewaren: aan de kronkelende smalle paadjes en witte villa’s met rode dakpannen mag niet geraakt worden. Kortom, het Zoute wordt mogelijk nóg wat exclusiever. Maar wie zijn de mensen die er wonen nu écht? Welke clichés kloppen en welke niet? In witte sneakers en met een hemelsblauw linnen hemd trokken we op

Lees meer »