De kermis zoals ze vroeger was: Stadsarchief Ieper trekt rond met nostalgische kermisexpo

Het Stadsarchief trakteert de Sint-Pieterswijkfeesten en de kermissen van de Potyze en Brielen deze zomer op een stevig stukje nostalgie. Een rondreizende expo dompelt je onder in de kermissfeer van vroeger en nu.

De Sint-Pieterswijkfeesten hebben er deze editie een unieke attractie bij. Een kermiskiosk op het Zaalhof neemt je mee naar de wereld van de Sleutelfeeverkiezing, reus Robrecht de Fries en de kleurrijke stoeten door de straten van de Sint-Pietersparochie.

Eeuwenlange traditie

Met deze expo wil het Stadsarchief de rijke kermisgeschiedenis van de stad Ieper in de kijker zetten. De Kattenfoor en de Tuindagkermis hebben wortels tot in de middeleeuwen. Ook de wijkfeesten en de kermissen in de deelgemeenten hebben een lange traditie. De eerste sporen van de kermissen van de Potyze en Brielen dateren van halfweg de 19de eeuw.

De Sint-Pieterswijkfeesten vierden in 2020 hun eeuwfeest. Meteen na de Eerste Wereldoorlog gingen de teruggekeerde Ieperlingen op zoek naar vertier. Processies en grootschalige evenementen vonden weer plaats. In 1919 was er in de Sint-Pietersparochie een eerste kermis met koers. Eén jaar later startten de Sint-Pieterswijkfeesten officieel.

Elke generatie viert kermis op haar eigen manier, maar telkens met het nodige plezier. In de expo tonen foto’s, affiches en programmaboekjes hoe de hele buurt samenkomt om te feesten. Stoeten, kermiskoersen en openluchtbals vormen de rode draad door zowat alle kermissen.

Oproep naar foto’s

Het Stadsarchief reist deze zomer naar de Sint-Pieterswijk, Brielen en de Potyze. De plaatselijke feestcomités trekken mee aan de kar. Dit voorjaar kregen de wijk- en dorpsbewoners al de kans om hun oude kermisfoto’s te laten inscannen. De beelden worden gepresenteerd in de expo en verschijnen op de regionale erfgoedbank ‘Westhoek verbeeldt’.

“De expo toont hoe de Ieperse kermissen en wijkfeesten zijn ontstaan en doorheen de jaren zijn geëvolueerd”, vertelt schepen van Archief Valentijn Despeghel (Vooruit). “De kermis is voor veel mensen een belangrijk moment om samen te komen met familie en buren. Deze tentoonstelling wil die nostalgie en verbinding vieren en de waarde van dit immaterieel erfgoed levendig houden. Een reizende expo biedt bovendien de kans om een breed publiek te laten meegenieten van de collectie van het Stadsarchief.”

“Volgend jaar trekken we verder naar enkele nieuwe locaties, dus bij deze doet het Stadsarchief al een warme oproep naar de feestcomités van de andere Ieperse wijkfeesten en kermissen om zich kandidaat te stellen.”

Praktisch

De openluchtexpo is tijdens de Sint-Pieterswijkfeesten van 5 tot 7 juli te zien op het Zaalhof. Eind augustus reist de expo in een aangepast kleedje verder naar de kermissen van de Potyze en dat van 30 augustus tot 2 september. In Brielen ten slotte kan je de expo bezoeken van 13 tot 16 september.

(EG)

The post De kermis zoals ze vroeger was: Stadsarchief Ieper trekt rond met nostalgische kermisexpo is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nu EK doorgaat zonder Duivels: dit zijn kwartfinales, met Nederland tegen Turkije en twee topaffiches

Het EK voetbal gaat door zonder de Rode Duivels. Niet België, maar Frankrijk stoot door naar de kwartfinales. Zij ontmoeten Portugal, dat strafschoppen nodig had om Slovenië uit te schakelen. Verder is het uitkijken naar Spanje-Duitsland. In de andere tabelhelft stoten na Zwitserland en Engeland nu ook Nederland en het verrassende Turkije door. Ontdek de (mogelijke) confrontaties!

Lees meer »

Eperon d’Or verrast met expo over nieuw schoendesign

Tijdens de zomervakantie en tot en met Open Monumentendag op 8 september pakt het Izegemse museum Eperon d’Or uit met een tijdelijke expo. “We verrassen de bezoekers met een tentoonstelling over nieuw design van studenten uit Vlaamse schoenopleidingen”, zegt schepen van Musea Kurt Himpe.
The post Eperon d’Or verrast met expo over nieuw schoendesign appeared first on KW.be.

Lees meer »

Cercle krijgt steun van supportersvereniging 8830 uit Hooglede: “We willen interesse aanwakkeren in onze regio”

In café ‘t Geniep in Gits zijn enkele fans van Cercle Brugge met een supportersvereniging van hun favoriete ploeg gestart: 8830, wat verwijst naar de postcode van Hooglede-Gits. “We willen de interesse in Cercle in onze regio vergroten, én het voetbal op het hoogste niveau, want Roeselare is er niet meer.”
The post Cercle krijgt steun van supportersvereniging 8830

Lees meer »

Duitse herder net op tijd gered uit snikhete auto nadat ze met poot op claxon duwt: reddende agent geeft haar nu een nieuwe thuis

Een tragisch dierenverhaal met een hartverwarmend einde. Het begint met twee honden en een kat in een bloedhete auto ergens buiten een hotel in de Amerikaanse stad Indianapolis. De dieren zitten al een hele tijd in de wagen, terwijl het buiten 32 graden is. Binnen loopt de temperatuur nog veel hoger op. De beestjes raken compleet oververhit en dreigen te

Lees meer »

Gunther Levi van De Romeo’s komt op bij  gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout: “Wil me inzetten voor veilig fietsen in de gemeente”

Zanger en acteur Gunther Levi, officieel Gunter De Batselier, doet in oktober mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout. Hij is kandidaat op de lijst van Hulshout op Punt (HOP), de nieuwe naam van de plaatselijke CD&V-afdeling. Verkeersveiligheid is een thema waarvoor hij zich extra wil inzetten. Levi relativeert de impact van zijn bekendheid: "Een cafébaas in onze gemeente is even

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Kleinzoon van oprichter Van Hool vangt bot bij de rechter: Zuid-Afrikaans bedrijf mag trailerdivisie overnemen

Slecht nieuws voor Marc Van Hool, kleinzoon van de oprichter van de failliete busbouwer Van Hool. Hij zal de trailerdivisie van het bedrijf van zijn grootvader Bernard niet kunnen overnemen. Het derdenverzet dat hij met een investeringsfonds instelde tegen de curatoren van de failliete busbouwer is onontvankelijk verklaard, meldt de Antwerpse ondernemingsrechtbank maandag.

Lees meer »

Martine (61) zet knijtenstrijd voort via vredegerecht: “We zijn door de plaag zelfs verhuisd met onze zaak”

Martine De Pauw (61) uit Schellebelle, bij Wichelen, stapt naar het vredegerecht na de aanhoudende knijtenplaag in de omgeving van haar woning vlak bij de Schelde. Precies een jaar geleden overwoog de vrouw al juridische stappen, maar de Vlaamse Waterweg beloofde toen maatregelen te nemen. “Ik gaf hen het voordeel van de twijfel, maar het is nog altijd niet verbeterd”,

Lees meer »

Waarom is Beryl een ‘historische’ orkaan volgens wetenschappers? “Zulke krachtige exemplaren zie je nu normaal niet”

Meteorologen kijken vol verbazing toe naar orkaan Beryl in de Atlantische Oceaan, die ze nu al een ‘historische’ orkaan noemen. Beryl brak dan ook in een mum van tijd heel wat records. Maar hoe uitzonderlijk is deze orkaan écht? Waarom is de orkaan zo krachtig kunnen worden? En wat belooft dit voor de rest van het orkaanseizoen? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters

Lees meer »