West-Vlaamse rock met Tummelkröd: “Logisch om in je eigen taal te zingen”

Koen Declerck, Boudewijn Vandenbroucke en Danny en Heino Labeeuw maken sinds vorig jaar opnieuw muziek, en dat in het West-Vlaams. Deze West-Vlaamse rockband experimenteert graag met genres en mag zaterdag 6 juli Ploezerock openen.

“Tuimelkruid is het bovengrondse gedeelte van een plant die, eenmaal volgroeid en droog, zich losmaakt van de wortel en wegtuimelt met de wind.”

“Tummelkröd, dat is rock in onze moedertaal, het West-Vlaams.”

Op het eerste gezicht hebben de twee definities weinig met elkaar gemeen, maar de Zuid-West-Vlaamse muziekgroep Tummelkröd ontleent wel degelijk z’n naam aan de gekende ‘stepperoller’ die je in menig westernfilms door de prairie ziet waaien. “Je mag onze groep zien als een tuimelkruid”, kadert gitarist Heino Labeeuw (48) de naam. “Met onze vorige projecten zijn we van zaadje tot plant en uiteindelijk tot dit tuimelkruid gegroeid.”

Zaadje

En Tummelkröd gaat inderdaad way back. Al in 1993, op z’n achttiende, startte Heino samen met zanger Koen Declerck (49) de groep Shadow Vision. Daarna kwam Danny Labeeuw (47) er als drummer al snel bij. Shadow Vision was een kind van zijn tijd en bracht experimentele rock met een vleugje grunge.

Het waren vooral covers van onder andere Rage Against the Machine en Pearl Jam. De oorspronkelijke bassist verdween doorheen het avontuur en werd vervangen door Boudewijn Vandenbroucke (49). Met die bezetting kan het zaadje voor ons latere tuimelkruid alleszins al geplant worden, want die vierkoppige bezetting is wat Tummelkröd vandaag de dag vormt.

Plant

“Na een paar jaar stopten we uiteindelijk met Shadow Vision”, gaat Heino verder. “Het was eerder spielerei en ik denk dat we allemaal wel meer ons eigen ding wilden gaan doen. In 2001 kwamen we dan met een nieuwe groep op de proppen: Murk. Wim Declerck, de broer van zanger Koen, zat al bij Shadow Vision als medezanger, maar nu kwam er ook een tweede gitarist in de vorm van Peter Ghesquière bij. Het genre werd eerder loud rock en het was al meer ons ding. Er zat zelfs een vleugje punk en metal in. Met Murk waren we relatief succesvol. We stonden onder andere op Rock Waregem, speelden het voorprogramma voor De Mens en Gorki en geraakten tot in de finale van Westtalent.”

Met zes mensen in de band bleek het voor Murk heel moeilijk om telkens een gepast moment te vinden om te repeteren en tegen het jaar 2009 viel het project stil. Heino en Boudewijn bleven echter steeds muziek maken, in de kelder die omgetoverd was tot mini-studio. “We maakten en maken echt van alles”, lacht Boudewijn. “Dat gaat dan van schlagers en popmuziek tot de hardste rock.”

En dat mag echt letterlijk worden genomen. Zo geeft Boudewijn aan zelfs af en toe een T-shirt van Louis Tomlinson, een van de leden van de iconische boyband One Direction, te dragen, al is het shirt wel van z’n dochter. One Direction zal je Tummelkröd evenwel niet horen coveren, maar ‘Feverjam’ van Ashbury Faith bijvoorbeeld wel, en dan nog in het West-Vlaams! “Ik hoop dat Axl Peleman het ooit hoort”, knipoogt Boudewijn.

Tuimelkruid

De plant die Murk was groeide dus na de coronaperiode uit tot het kruid dat Tummelkröd is. Koen en Danny kwamen er vanaf 2023 terug bij. Het bijzondere aan de groep is dat het West-Vlaams voortaan de gekozen taal werd. “We zijn heel trots op ‘onze’ taal: het West-Vlaams”, klinkt het bij de band. “Het is ook gewoon logisch dat je zingt in je eigen taal. Sommige precieze verwoordingen krijg je bijvoorbeeld niet in het Engels gegoten.”

De band wil zich ook niet laten beperken tot wat de klassieke regels van de kunst zijn. “We repeteren wel tot we vinden dat het perfect is natuurlijk”, aldus Boudewijn. “Maar de klassieke toonaard volgen we niet als we dat niet nodig achten. We werken op gevoel. Ik ben dan ook een autodidact.” Blijkbaar zat die drang naar vrijheid bij het maken van muziek er altijd al een beetje in, zegt Heino. “Al van toen we nog met Murk speelden, hoorden we weleens dat we niet alles volgens het boekje doen, maar dat we er ook mee wegkomen. Dat werd ons toch alleszins gezegd met de finale van Westtalent. Het moet gewoon werken en goed voelen.”

Ploezerock

Het eerste wapenfeit van Tummelkröd kwam er met de Rock Rally van het Waregemse Jeugdhuis Den Uitvlucht, wat ze meteen wonnen. “Dat hadden we trouwens zelf niet verwacht”, geeft Heino toe. “We zagen dat echt als een try-out en wonnen gewoon meteen.” Ondertussen trad Tummelkröd nog een paar keer op, maar de belangrijkste datum in de agenda bleef toch wel 6 juli 2024. Dan mag de groep het gratis festival Ploezerock in Vichte namelijk openen. Wil je zelf kennismaken met West-Vlaamse rock? Wees er dan als de kiekens bij!

The post West-Vlaamse rock met Tummelkröd: “Logisch om in je eigen taal te zingen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld

Stad Brugge investeert in de vervanging van de veldverlichting van sportcomplex Gulden Kamer en de krachtbalterreinen in Lissewege. De bestaande verlichting wordt vervangen door energiezuinige LED-verlichting.
The post Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld appeared first on KW.be.

Lees meer »

Prefinanciering Vlaamse subsidie voor tennisloods in Veurne

De bouwwerken voor de nieuwe indoortennishal met padel op het Will Tura-sportpark in Veurne schieten goed op, maar toch blijkt er ineens een onverwachte kink in de kabel te zijn. De toegekende Vlaamse subsidie voor sportinfrastructuur ten bedrage van 533.160 euro zal pas worden uitbetaald na de voorlopige oplevering van de sportinfrastructuur. Daardoor zit de bouwheer even met een liquiditeitsprobleem.<br

Lees meer »

Tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas gevallen F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

Hotel La Réserve in Knokke-Heist krijgt label ‘vijf sterren superior’

Een jaar na de opening, heeft het bekende hotel ‘La Réserve’ het label ‘5 sterren superior’ gekregen. Dat is de hoogst mogelijke score die een hotel in ons land kan krijgen. Het hotel werd enkele jaren geleden gekocht door ondernemers Marc Coucke en Bart Versluys die het volledig gerenoveerd en opgewaardeerd hebben. Hun ambitie is om met ‘La Réserve’ deel

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. NAVO stuurt speciale gezant naar Oekraïne – Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in

Lees meer »

Brugse Kinderkrak Arthur Defour ontvangen in stadhuis door Burgemeester

Vrijdagvoormiddag werd Arthur Defour (15), die in april van Krant van West-Vlaanderen de titel van Kinderkrak van Brugge kreeg, door burgemeester Dirk De fauw ontvangen in het stadhuis. De jongeman die in opleiding is bij de jeugdbrandweer hielp vorig jaar de spuitgasten bij een woningbrand in zijn buurt.
The post Brugse Kinderkrak Arthur Defour ontvangen in stadhuis door Burgemeester

Lees meer »

Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs de Promenade

Tijdens het weekend van 5, 6 en 7 juli pakt Nieuwpoort uit met het gloednieuw cultuurfestival Langs de Promenade. De driedaagse seizoensopener staat garant voor een plejade aan acrobatie, dans, straattheater, kinderanimatie, circus en muziek. Het evenement vindt plaats langs de Havengeulpromenade, die in 2024 exact twintig jaar bestaat.
The post Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs

Lees meer »

Primeur voor onze kust: hotel La Réserve in Knokke krijgt vijf sterren superior van Toerisme Vlaanderen

Het bekende hotel La Réserve in Knokke, eigendom van Marc Coucke en Bart Versluys, krijgt een jaar na de opening een ‘vijf sterren superior’-erkenning van Toerisme Vlaanderen. Het is meteen het eerste hotel aan de Belgische kust met deze erkenning.
The post Primeur voor onze kust: hotel La Réserve in Knokke krijgt vijf sterren superior van Toerisme Vlaanderen appeared

Lees meer »