Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek

Twee zones van de voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek moeten gesaneerd worden. Er is sprake van mazoutvervuiling. Gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen) hoopt dat de Stad Brugge de kosten voor de sanering op De Lijn kan verhalen: “Want anders heeft het Brugs stadsbestuur een kapitale fout begaan bij de aankoop”.

Gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen Brugge) polste via een schriftelijke vraag naar de stand van zaken in dit dossier. Er werd een bodemonderzoek verricht, nadat buurtbewoners in augustus 2023 een mazoutgeur hadden geroken rond de voormalige bussenstelplaats van De Lijn in de Tramstraat in Assebroek.

Vervuilde grond

“Uit onderzoek is gebleken dat er scheuren in bepaalde stookolietanks zitten, waardoor mazout in de bodem is gelekt”, legt Raf Reuse uit. Bijkomend oriënterend bodemonderzoek bevestigde de lekkages in de stookolietanks.

“Bij het verwijderen van de tanks tijdens de afbraak- en onthardingswerken, die werden uitgevoerd om de site om te vormen tot een groenzone, werd de grond geroerd en kwam de mazoutgeur vrij. De tanks zijn sinds 2008 leeg en gereinigd, maar de omliggende grond blijkt vervuild”, stelt de Brugse politicus.

Vertraging

Daardoor heeft de uitvoering van de plannen voor de realisatie van een groenzone op die plek vertraging opgelopen. Nu blijkt dat er voor twee zones op de site geen zware milieuschade is, maar dat ze toch moeten gesaneerd worden. De dienst Facilitair Beheer van de Stad Brugge heeft ondertussen een richtprijs voor de sanering opgevraagd.

Raf Reuse hoopt dat de sanering vlot verloopt, maar vraagt zich af wie voor de kosten moet opdraaien: “Bij de aankoop heeft het stadsbestuur ons altijd verzekerd dat er in geen geval sanering nodig was. Maar wat iedereen dacht, blijkt juist: er is vervuiling op de oude bussenstelplaats.”

“De Lijn is hiervoor verantwoordelijk en zou hiervoor moeten betalen. Als Brugge dit niet op hen kan verhalen, heeft het stadsbestuur een kapitale fout begaan bij de aankoop.”

The post Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Heulse Freinetschool zoekt na een jaar al tweede vestiging: “Poer is een groeiproces”

Het eerste jaar zit erop voor freinetschool Poer. Nu zijn ze op zoek naar een tweede vestigingsplaats. Dat is opgelegd door de overheid. Een volwaardige school moet 140 leerlingen hebben. “We willen onze school, Poer, kleinschalig houden met maximum 90 leerlingen. Daarvoor zijn we genoodzaakt een tweede vestiging te openen”, vertelt coördinator Jeska Verthé (34).
The post Heulse Freinetschool

Lees meer »

Bijna helft winkeliers wil solden verplaatsen naar augustus: “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”

Uit een bevraging van 463 handelaren door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat 42 procent van hen de start van de solden wil verplaatsen naar 1 augustus. “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”, klinkt het. Het NSZ wil de timing van de koopjesperiode binnenkort bespreken met de bevoegde minister.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Volg hier

Lees meer »

Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig jaar af: “Met iemand als Alexander Dean zie ik het niet meer goed komen”

Na ruim veertig jaar in opdracht van het gerecht in het hoofd te hebben gekeken van moordenaars, brandstichters, verkrachters, agressievelingen en andere criminelen, gaat psychiater en criminoloog Paul Lodewyck (75) met pensioen. “Welke les ik trek uit veertig jaar forensische psychiatrie? Dat de mens potverdorie een ingewikkelde maar fascinerende constructie blijft.”
The post Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig

Lees meer »

Remco Evenepoel imponeert in zware Galibier-rit, al was het ook even schrikken: “Paar keer weggegleden in afdaling”

Prima dag voor Remco Evenepoel (24). Onze landgenoot ging in de vierde Tour-etappe op de Galibier lang vlot mee met de belangrijkste klassementsmannen en werd in de rit uiteindelijk knap tweede. Na de ongenaakbare Tadej Pogacar, maar vóór Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. In de afdaling richting de finish was het wel een paar keer schrikken, gaf Evenepoel ook toe.

Lees meer »

Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld

Stad Brugge investeert in de vervanging van de veldverlichting van sportcomplex Gulden Kamer en de krachtbalterreinen in Lissewege. De bestaande verlichting wordt vervangen door energiezuinige LED-verlichting.
The post Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld appeared first on KW.be.

Lees meer »