Mikken Urban Winery heeft één van de vijf beste wijnen van het land: “Harde werk wordt gesmaakt”

Mikken Urban Winery van Marc Dewulf en Charlotte Loosveld in Moorslede en Rumbeke is in de prijzen gevallen tijdens de Gault & Millau Belgian Wine Awards in Brussel. De rode wijn ‘Monaco’ uit 2022 behoort tot de vijf beste wijnen van ons land. “Dit is een mooie erkenning voor ons harde werk.”

Langs de Diepestraat in Moorslede doen Rumbekenaars Marc Dewulf en Charlotte Loosveld al zeven jaar aan wijnbouw. De voorbije jaren bouwden de wijnbouwers gestaag hun wijngaard uit. Zo werd ze in 2020 nog uitgebreid van 872 naar bijna 4.000 wijnstokken. In 2019 werd er voor het eerst geoogst. Inmiddels bracht het koppel zowel witte, rode als roséwijn op de markt. “We merken dat onze wijnen in trek zijn. Na zeven jaar hebben we zeker nog geen spijt van onze beslissing om een wijngaard op te starten”, aldus Marc, die zich onder andere via een cursus verdiepte in de wereld van de wijnen.

vijf beste van het land

Onder andere de rode wijn Monaco uit 2022 valt erg in de smaak bij het grote publiek. De wijn wordt ook geserveerd in verschillende restaurants. “In 2022 hadden we een warme, goede zomer waardoor we erg mooie vruchten konden plukken. Dit resulteerde in een zeer lekkere rode wijn.” Marc en Charlotte selecteerden de rode wijn voor de tweede editie van de Gault & Millau Belgian Wine Awards. Die zijn vergelijkbaar met de gelijknamige awards die worden uitgereikt voor restaurants. De beste wijnen komen ook in een gids terecht. De Wine Awards werden vorige week uitgereikt in Brussel. Uit de in totaal vierhonderd ingestuurde wijnen werd de Monaco, gemaakt met druiven uit Moorslede, bekroond. De rode wijn van Marc en Charlotte behoort volgens de professionele jury tot de vijf beste wijnen van ons land. “Dit is een erg leuke erkenning voor het vele werk in zowel onze wijngaard als in de Urban Winery. De voorbije jaren hebben we heel wat uren doorgebracht in de wijngaard. Het is dan ook fijn om te horen dat de wijnen gesmaakt worden.”

Urban Winery

Marc en Charlotte openden eind 2023 hun Urban Winery in het centrum van Rumbeke. “De wijnen werden tot en met 2021 gemaakt in onze woonplaats in Rumbeke. Daarna bracht onze zoektocht naar een geschikte vinificatieruimte ons naar een karaktervolle oude loods in hartje Rumbeke. Door de combinatie van de wijngaard in het landelijke Moorslede en de wijnmakerij in het centrum van Rumbeke werd Mikken Urban Winery een feit”, aldus Marc.

Op weekdagen kunnen groepen er terecht voor een vergadering of een proeverij en bezoekers komen er ook meer te weten over het mooie wijnverhaal van Marc en Charlotte.

Oogsten in september

Het winnen van de belangrijke Wine Award geeft Marc en Charlotte extra kracht om verder te schrijven aan hun verhaal. Voor het koppel breken er opnieuw enkele drukke maanden in hun wijngaard aan. Het natte weer van de voorbije maanden leek aanvankelijk voor problemen te zorgen. “Door de vele regen liep ik de voorbije maanden wat zenuwachtig rond, maar gelukkig hebben we nu al de ervaring om geduldig af te wachten. Dat geduld heeft inmiddels geloond. Het weer van de voorbije week is ideaal voor onze druiven. Hopelijk blijft het deze zomer warm, zodat we in september een goede oogst hebben”, aldus Marc. Bij het oogsten kunnen de wijnbouwers rekenen op heel wat helpende handen. Zo snellen de familieleden te hulp tijdens een gezellige familiedag en staken ook de leerlingen van de vlakbij gelegen school Ter Sterre in Moorslede vorig jaar de handen uit de mouwen. “We appreciëren hun hulp enorm. Wijnbouw is erg intensief en alle helpende handen zijn dan ook meer dan welkom.”

Rumbeke Kermis

Naast het vele werk in de wijngaard moet er natuurlijk ook nog wijn gemaakt worden. Marc is momenteel nog volop bezig met het maken van een witte wijn 2023. “Daarnaast zijn we ook volop bezig met een rosé. Die willen we graag voorstellen tijdens Rumbeke Kermis.”

The post Mikken Urban Winery heeft één van de vijf beste wijnen van het land: “Harde werk wordt gesmaakt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LG breit vervolg aan Camping Rollkap

De Landelijke Gilde Rollegem-Kapelle organiseert op zaterdag 6 juli de tweede editie van Camping Rollkap. Het evenement kadert dit jaar eveneens binnen de festiviteiten van Vlaanderen Feest.
The post LG breit vervolg aan Camping Rollkap appeared first on KW.be.

Lees meer »

Werd Marc Olbrechts in verzwaarde kist gedumpt in zee? Spaanse speurders leggen vader en zoon vermoedelijk eerstdaags op de rooster

Ons land zet de vader en zoon die opgepakt zijn in het onderzoek naar de vermoorde en vermiste Laura Trappeniers (67) en Marc Olbrechts (71) binnen een tiental dagen wellicht op een vliegtuig richting Tenerife. Opvallend: de Guardia Civil vermoedt dat Marc in een verzwaarde kist op de bodem van de zee ligt en hoopt de man nog te vinden.

Lees meer »

Franco Belge Run in Wervik ten voordele van Parkili

Zondag staat de zesde editie van de Franco Belge Run op de kalender in Wervik. Het is een unieke wedstrijd die over de landsgrens heen gaat en bovendien voor het goede doel georganiseerd wordt.
The post Franco Belge Run in Wervik ten voordele van Parkili appeared first on KW.be.

Lees meer »

Blankenberge wil deze zomer nog meer inzetten op openbare netheid: “Vorige zomer kregen 116 overtreders een GAS-boete tijdens 1.085 controles”

Deze zomer zullen medewerkers van OVAM opnieuw anonieme controles houden in Blankenberge om overtreders van sluikstorten, zwerfvuil en hondenpoep op heterdaad te betrappen. De stad zelf heeft drie extra GAS-vaststellers opgeleid die deel uitmaken van de dienst Gemeenschapswachten. Burgemeester Björn Prasse (Open Vld) kondigde aan dat er ook een nieuw online meldingsplatform komt.
The post Blankenberge wil deze zomer

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Volg hier

Lees meer »

Wie vanuit Londen het Verenigd Koninkrijk in reist staat schok te wachten: grootste deel heeft geen economische waarde

In het Verenigd Koninkrijk staan schoolgebouwen letterlijk op instorten, staan in sommige gemeenten meer voedselbanken dan fabrieken en zijn 5-jarigen kleiner dan in 2010 vanwege ondervoeding, ziet de Brits-Nederlandse columnist van ‘Financial Times’ Simon Kuper. De economische malaise is volgens hem voor de Britten hét hete hangijzer bij de parlementsverkiezingen donderdag, schrijft hij in de Nederlandse krant ‘Algemeen Dagblad’. Hoe

Lees meer »

EXCLUSIEF. Vlaams gezin met baby ontsnapt nipt aan Italiaanse modderstroom: “Eén seconde later en ik werd meegesleurd. Ik kon niet meer”

De beelden van hun terreinwagen die verzwolgen wordt door een kolkende rivier gingen deze week de wereld rond. Maar Ameline (28), haar man Fady (24) en hun baby’tje van drie maanden uit het West-Vlaamse Menen kunnen het nog navertellen vanuit Italië, waar hun vakantie eindigde in de Orco-rivier. Ze vertellen hoe hun leven plots, vanuit het niets, in gevaar kwam:

Lees meer »