Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou je dit makkelijk vol”

Volgende maand wordt juf Rita Bourgeois 65 jaar, tijd om met pensioen te gaan na een carrière van 45 jaar als leerkracht in de Sint-Lodewijksschool. Al die jaren stond ze met plezier voor de klas, waar de kinderen haar oogappels waren.

Onmiddellijk na haar afstuderen aan de Brugse normaalschool kon juf Rita op 1 september 1979 aan de slag in de Sint-Lodewijksschool, de school waar ze ook als kleuter en lager schoolkind les had gekregen van de zusters. Na een jaartje tweede leerjaar ging ze aan de slag in het eerste. Dertien jaar lang leerde ze er kinderen lezen, schrijven en rekenen. Daarna volgden nog 31 jaar in het derde leerjaar.

Onderwijs is roeping

“Omdat ik een klasje wilde waar ik met mijn eigen kinderen aan de slag kon, koos ik voor het lager onderwijs. De kinderen iets kunnen bijbrengen en gelukkig zien, is altijd mijn groot geluk geweest. Onderwijs is meer dan lesgeven, het is kinderen bemoederen. Ik denk eveneens aan de vele naschoolse sportmomenten, het werken in de kookhoek, de talrijke uitstappen… want ook buiten de klas leren ze veel. Mijn hele loopbaan is één mooie herinnering. Ik ben ervan overtuigd dat heel wat kinderen het nu moeilijker hebben dan 40 jaar terug. Hun leven is stressvoller door de vele nevenactiviteiten, ouders en grootouders die met z’n tweeën werken, computer… Gelukkig is de zorg voor de kinderen op school altijd sterk uitgebouwd geweest, de laatste jaren is het er alleen maar op vooruit gegaan”, blikt juf Rita Bourgeois terug. Naast haar klasje vond juf Rita ook geluk in een babbel met collega’s en ouders, zowel op school als op straat. Juf Rita is dan ook een bekende, graag geziene volksfiguur op de Konterdam.

“Onderwijzeres is een prachtig beroep, maar je moet de kinderen graag zien en graag met hen werken. Het is een roeping, dan hou je het vol. Elke ochtend ben ik welgezind wakker geworden omdat ik naar school mocht”, besluit juf Rita die nog veel plannen heeft maar eerst wil genieten van de Oostendse zomer en haar strandcabine. (BVO)

The post Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou je dit makkelijk vol” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Vier doden en tientallen gewonden bij aanval op Oekraïense stad Dnipro – “Oekraïne zal op NAVO-top slecht nieuws krijgen”

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Tegelijkertijd zal Oekraïne zal op de NAVO-top begin

Lees meer »

Ann Deschrijver trekt schoolpoort voorgoed dicht

Met het vertrek van Ann Deschrijver (61) verliest basischool Mandelbloesem een leerkracht pur sang. “Na het behalen van mijn onderwijzersdiploma in de H.Familie Tielt in 1983 ben ik onmiddellijk aan de slag gegaan als leerkracht en ik heb tot vandaag nooit iets anders gedaan. Het was een job die me 100 procent voldoening schonk”, verzekert ze.
The post Ann

Lees meer »

Inwoners wijk Sint-Anna klagen over isolement door afsluiten Durmebrug in Waasmunster, maar “die gaat ten vroegste eind augustus weer open”

De Durmebrug in Waasmunster gaat niet open vóór alle werken aan de Gewestweg N446 tussen Waasmunster en de snelweg gedaan zijn. Dat zegt burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) na kritiek van de bewoners van de wijk Sint-Anna die aan de andere kant van de brug wonen. Zij moeten al maanden kilometers omrijden naar het centrum van Waasmunster en voelen zich helemaal

Lees meer »

Bellingham en Kane redden Engeland van roemloze aftocht tegen Slovakije

Engeland zit nog in het toernooi. Meer dan een uur leken The Three Lions op weg naar huis tegen een enthousiast Slovakije, maar in minuut 95 achtte Jude Bellingham zijn moment gekomen. Met een omhaal behoedde hij de Engelsen van de nederlaag. De Slovaken waren aangeslagen en kregen na één minuut in de verlengingen de winnende treffer van Harry Kane

Lees meer »

“Ik twijfel aan de toekomst met Tedesco”

De Rode Duivels verloren met 1-0 van Frankrijk en zijn uitgeschakeld op het EK. Onze analist Marc Degryse is scherp voor Lukaku en co, maar vooral Tedesco wordt niet gespaard. “Zijn keuzes waren te ver gezocht, hij hield het niet simpel. Maar ook in de omgang en qua uitstraling heeft hij niet gescoord.”

Lees meer »

Familie moedigt Biden na debatdebacle aan om niet op te geven

De Amerikaanse president Joe Biden heeft na zijn moeizaam verlopen verkiezingsdebat met familie overlegd in Camp David. Hij trok zich met zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen terug in dat buitenverblijf, bericht The New York Times. De familie van Biden moedigt hem volgens bronnen van de krant aan om niet op te geven.

Lees meer »